logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh FT 4220 - po wymianie tonera nadal świeci dioda.

gandalf.s 08 Lut 2006 21:21 1910 7
REKLAMA
  • #1 2278037
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Witam.

Mam problem z kopiarką jak w temacie. Jej problem polega na tym że zrobiłem konserwację, wyczyściłem maszynę i później podregulowałem ostrość obrazu. Na zakończenie kosmetyki zaświecił sie brak tonera, więc go wymieniłem a mimo to dioda sygnalizująca jego brak nadal sie świeci. Włączałem kilka razy kopiarke i nic ... poruszałem tonerem i bez zmian.
    Jeśli ktoś miał podobny problem to prosze o pomoc. Wszelkie sugestie wskazane.
    Moge sie domyślać że to brudny czujnik, ale czy na pewno i gdzie go szukać :?:
  • REKLAMA
  • #2 2278547
    clip7
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    A jakieś podstawowe informacje: ile mają materiały, Vsp, Vsg, czy jak zakręcisz wywoływaczką to nie pyli czasem?
    Tak na marginesie to najwięcej zgłoszeń w tego typu maszynach to: "po wymianie tonera pali się brak". Myślę, że tego typu maszynki powinno się powoli złomować.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2278761
    nyks
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    zuzyty nosnik przedozowana wywolywaczka ustaw ja jako kolor i rob aple
  • #4 2278830
    alwit
    Poziom 12  
    W wywoływaczkę wkręć śrubę by przełączyć ją na klor następnie zdejm 2 środkowe koła zębate odpowiedzialne za dozowanie toneru i zrób troche czarnych kopii gdy stwierdzisz że wystarczająco wyszła z toneru wykręć śrubę i i jeżeli brak toneru zniknie to mozna pozakładać koła zębate i poustawiać Vsp iVsg.
    Pozdrawiam
  • #5 2278889
    gandalf.s
    Dzieki alwit za fahowe pojęcia, ale prosiłbym prostszym jezykiem i wolniej. Jaka śrube, jakie koła zębate, co to jest Vsp i Vsg?
  • REKLAMA
  • #6 2279407
    SP
    Poziom 12  
    Wytłumaczę najprościej jak się da.
    Wyjmij sekcję dewelopera, wymacaj na ściance obudowy wewnątrz kopiarki prostokątny plastikowy bolec, który da się wciskać. Zrób rulonik z ręcznika wielkości małego palca. Wepchnij go tak aby dotykał bolca ale nie dotykał koła zębatego ( ma wcisnąć ten bolec po włożeniu s. dewelopera). Wciśnij sekcję dewelopera - powinien się zaświecić napis KOLOR (jeżeli się nie zaświeci - powtórz operacje z ręcznikiem).
    Stanie się cud i kontrolka braku toneru zgaśnie. Jeżeli kopie będą brudne to zrób kilkanaście-kilkadziesiąt kopii na podniesionej klapie oryginałow. Wcześniej połóż czystą kartkę na początku szyby na jakieś 3 cm, żeby pasek na początku kopii był biały - nie zatnie się wtedy w piecyku.
    Jeżeli kopie w trybie KOLOR zaczną być balde, wyjmij papierek na jedną- dwie kopie. Masz szansę na kolejny cud - w trybie normalnym zgaśnie kontrolka toneru. Jeśli nie, to w ym momencie znowu dowali toneru i po włożeniu papierka kopie znowu będą jakiś czas ciemniejsze.
    Miłej zabawy.
  • REKLAMA
  • #7 2279679
    Janusz.P
    Ocena: 224
    możesz podejść bardziej radykalnie ale kosztowniej - wymień deweloper i zrób inicjalizację do nastepnego przedozowania będziesz miał spokój.
    A tak poważnie to nie wiem jakiego toneru uzywasz ale z praktyki mogę podpowiedzieć że maszyny tej serii lepiej sie sprawują na tonerze katuna- poprostu rzadziej przedozowują toner.Zycze powodzenia
  • #8 2303844
    gandalf.s
    Dzięki wszystkim za udział i podpowiedzi ale wszelkie próby uruchomienia tej maszyny zawiodły. Jak powiedziałem klientowi o kosztach serwisu to się przeraziłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłł. W przyszłym tygodniu wymieniam tą maszyne na cyfrówkę, a ta na złom :D

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kopiarki Ricoh FT 4220, która po wymianie tonera nadal sygnalizuje brak tonera poprzez świecącą diodę. Przyczyną może być zabrudzony lub niewłaściwie działający czujnik tonera. Proponowane rozwiązania obejmują manualne przełączenie wywoływaczki na tryb kolor, demontaż i czyszczenie elementów dozujących toner (koła zębate), a także manipulację plastikowym bolcem w sekcji dewelopera, co może wyłączyć kontrolkę braku tonera. Wskazano również na możliwość wymiany dewelopera i wykonania inicjalizacji urządzenia, aby zapobiec przedozowaniu tonera. Zalecane jest stosowanie tonerów marki Katun, które rzadziej powodują problemy z przedozowaniem. Ostatecznie, ze względu na wysokie koszty serwisu i powtarzające się problemy, rozważana jest wymiana urządzenia na cyfrowe, a obecna kopiarka na złom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA