logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problem w budowie kolumn.....dzielic komore basową czyy nie?

damian-macaudio 08 Lut 2006 21:40 1350 7
REKLAMA
  • #1 2278171
    damian-macaudio
    Poziom 11  
    witam
    byc moze widzieliscie moje poprzednie tematy na temat budowy kolumn.jestem wam bardzo wdzieczny bo dowiedziałem sie bardzo duzo na temat tego zagadnienia

ale teraz mam problem....buduje kolumny na podobieństwo "TONSIL VOYAGER" tylko ze z lepszyk komponentów.kolumna ma wysokocs 1m
    i teraz niewiem czy na kazdy bas robic oddzielną komore czy mam zostawic by wszystkie głosniki ze sobą współpracowaly?

Pozdrawaim

za błedy przepraszam jestem dyzortografem
  • REKLAMA
  • #2 2278572
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Wszystko zalezu od glosnikow jakie zastosujesz. Jesli Twoj glosnik sredniotonowy bedzie mial pelny kosz bez otworow przez ktore oddzialywaloby na niego cisnienie wywierane przez glosniki basowe to mozesz spokojnie darowac sobie przegrody. Z drugiej stony jesli powierchnie scianek beda duze to przegrody bylyby zalecane bo wzmocnily by konstrukcje(w takich przegrodach wycina sie sporo kilkucentymetrowej srednicy otworow aby umozliwic przeplyw powietrza) Moze sie jednak okazac ze Twoje glosniki basowe beda potrzebowaly mniejszej pojemnosci obudowy niz wynikajaca z zakladanej wysokosci kolumn 1m i przy sensownch pozostalych wymiarach. Wtedy aby nie obnizac kolumny montujesz przegrode z malymi otworami ktore zalejesz klejem po przelozeniu przez nie otworow.
  • REKLAMA
  • #3 2280504
    damian-macaudio
    Poziom 11  
    no wiec tak .......głosnik sredniotonowy to tonsil o sred cm pełny kosz bez otworów
    bas to równiez tonsil o sred 250mm
    ale jest taki problem ze jedan bas jest na dole wyzej jest sredni jeszcze wyzej wysoki a na samej góze drugi bas.i dlatego niewiem czy dzieli na komory bo obudowa o wymiarach 350x980x310 mają duzy litraz

Dodano po 1 [minuty]:

sredni sred 16cm

Dodano po 1 [minuty]:

a co bys powiedział o zastosowania dodatkowo tweeterów firmy BOSS do zastosowan samochodowych..czy to moze uwydajnic wysokie tony czy to zbedy wydatek?

Dodano po 2 [minuty]:

a i mam jeszce pytanie odnosnie skutecznosci
    sredniotonowy-94db
    niskotonowy-92db
    wysokotonowy-90db(mam zamiar uzyc jawyzszy model tonsila )

czy to bedzie ze sobą dobrze wspułpracowac czy poszukac głosniejszego wysokotonowego?
  • REKLAMA
  • #4 2282542
    saczek_xtrm
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    kilka uwag:
    1. jeżeli woofer pracuje z wysokotonowcem w 1 komorze to niekonieczne jest oddzielanie między nimi komór (przykłady to konstrukcje 2way) ale nigdy nie zaszkodzi, poza tym ma to swoje zalety - dodatkowo usztywnia konstrukcję
    2. jeżeli woofer pracuje ze średniotonowcem, to konieczne jest oddzielenie komór głośników i tu nie możnasobie tego darować
    3. stosowanie kopułek samochodowych do celów home audio mija się z celem....inna kierunkowość takich kopułek, inne zadania i posatwione przed nimi oczekiwania; myślę że grałyby beznadziejnie w domu
    4. to czy efektywność głośników jest taka sama czy nie nie ma większego znaczenia, raczej należy zwrócić uwagę na jakość, częstotliwość podziału, inne parametry T/S. Sprawę efektywności załatwi tutaj zwrotnica. To ona wyrówna poziomy sygnałów wszystkich głośników, taka jest jedna z jej funkcji

oozdr i przyjemności w budowaniu zestawu :))
  • REKLAMA
  • #5 2282560
    damian-macaudio
    Poziom 11  
    dzieki i pozdrawiam:D
  • #6 2285181
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    wysokotonowy chyba powinien byc co najmniej tak skuteczny jak niskotonowy, poniewaz niskotonowego nie sciszymy, natomiast sredniotonowy i wysokotonowy mozna...
  • #7 2285704
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Kolega napisał ze średniotonowy nie ma otworów w koszu więc robienie osobnej dla niego komory nie powinno byc priorytetem. Najlepiej zrobić na pocżątek samą kolumne bez dodatkowych bajerów jak osobne komory na hermetyczne głośniki.

Potem można to zrobić.

Dla sztywności lepiej powsadzać deski poziome podziurawione. i wstawić do obudowy, żeby nie tracić litrażu dla glosnika basowego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 2293244
    edison

Poziom 26  
    Ocena: 55
    Witam
    Słuszna uwaga kolegi Tremolo, z jedną uwagą:
    przegrody w komorze rezonansowej (szczegolnie pomiędzy dwoma glosnikami basowymi) powinne mieć odpowiednio duże otwory, w przeciwnym razie może nastąpić częściowy rozdział komór i zmiana ich częstotliwości rezonansowych, co diametralnie zmieni charakterystykę w najniższym zakresie.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Multisec
    Różanki ul.Ogrodowa 1, Kłodawa, 66-415

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy kolumn głośnikowych wzorowanych na modelu Tonsil Voyager, z zastosowaniem lepszych komponentów. Głównym problemem jest decyzja, czy dla każdego głośnika basowego należy wykonać oddzielną komorę basową, czy też pozostawić wspólną przestrzeń dla wszystkich głośników niskotonowych. Wskazano, że jeśli głośnik średniotonowy ma pełny kosz bez otworów, nie jest konieczne oddzielanie komór, jednak przegrody mogą wzmocnić konstrukcję i poprawić sztywność obudowy. Przegrody powinny mieć duże otwory, aby umożliwić przepływ powietrza i uniknąć zmiany częstotliwości rezonansowych komór. W przypadku współpracy woofera ze średniotonowcem oddzielenie komór jest konieczne. Efektywność głośników (94 dB średniotonowy, 92 dB niskotonowy, 90 dB wysokotonowy) nie musi być identyczna, gdyż zwrotnica wyrówna poziomy sygnałów. Zastosowanie samochodowych tweeterów marki BOSS do kolumn domowych jest odradzane ze względu na różne charakterystyki kierunkowe i przeznaczenie. Zaleca się najpierw wykonać kolumnę bez dodatkowych przegrod, a następnie ewentualnie wprowadzać modyfikacje. Dla zwiększenia sztywności obudowy sugeruje się montaż poziomych desek z otworami, które nie zmniejszą objętości komory basowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA