logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kondensatory były montowane w zwrotnicy Alton 80?

hunterhouse 08 Lut 2006 22:13 4915 4
REKLAMA
  • #1 2278380
    hunterhouse
    Poziom 26  
    Ocena: 3
    witam

mam taki problem z kolumnami alton 80.
    zwrotnica jest w nich w tragicznym stanie to znaczy nie przenosi pasma tak jak powinna nie jestem znawcą ale to nawet głuchy by usłyszał.
    teraz tak prawdopodobnie uszkodzone są kondensatory albo może od starości już straciły swoje parametry i chce je wymienić.
    w sumie są 2 w zwrotnicy ale niestety są one już stare i nie potrafię ich zidentyfikować (napisy się zmazały) i mam pytanie czy ktoś wie jakie tam były montowane????
    Głośniki sprawne!!!

Dodam że "dziura" jest na granicy średnich i wysokich tonów.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2279424
    hunterhouse
    Poziom 26  
    może ktoś ma takie kolumny rozebrane??? albo pamięta co tam były za kondensatory ???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2279452
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Raczej padly potencjometry regulacji tonow, te pokretla na plycie czolowej... wyczysc je, wymien, zewrzyj lub zastap rezystorami. Do prob wystarczy oba potencjometry zewrzec. Alton 80 to ten ze srodkowego schematu:
    Załączniki:
    • Jakie kondensatory były montowane w zwrotnicy Alton 80? ty__114.jpg (78.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2279468
    hunterhouse
    Poziom 26  
    dzięki za shemacik. te potencjometry chyba pozwieram bo i tak ma maxa są ustawione ale jak juz robić pożądek to kondziorki też wymienie.

Pozdrawiam
  • #5 4447689
    hubiwit
    Poziom 25  
    Ocena: 262
    witam
    da się zabezpieczyć wysoko tonowe np. żarówką w altonach 80?
    Jaka żarówka, gdzie wpiąć? - ostatnio dostałem kolumny w których były upalone syki i cewka w zwrotnicy od syków była stopiona

Czy GDM i GDWK na tych schematach nie mają odwrotnie narysowane + i - ?
REKLAMA