logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dyskretna komunikacja na 10m: Bluetooth czy inne rozwiązania?

___Antek___ 08 Lut 2006 23:04 1077 6
REKLAMA
  • #1 2278650
    ___Antek___
    Poziom 11  
    Witam.

Potrzebuje porady dot. komunikowania sie z druga osoba. Chodzi mi o cos dyskretnego, myslalem nad 2 podsluchami ale to chyba nie wypali, bluetooth na 2 telefony?

Moze przyblize moje zapytanie :

Osoba X - odbior obowiazkowo ew. nadawanie
    Osoba Y - nadawanie obowiazkowe, przyda sie odbior

najlepiej zeby to bylo jak najdyskretniejsze, i najtansze. Prosze o pilna odpowiedz, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2278951
    Redss307
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    jeśli ma to byc coś profesjonalnego na tą odległośc proponuję 2 pluskwy + jakieś radia.problem tkwi w tym że cos takiego łato ulega rozstrojeniu i przy dotykaniu gubi częstotliwość.dobrze się spisują pluskwy na 433MHz ale koszt ich i odbiorników to juz inna bajka.Moim zdanem proponuje radiotelefon PMR446MHz z VOX-em.dodajesz zestaw słuchawkowy i masz super łączność,a jakość jest całkiem przyzwoita.
  • REKLAMA
  • #3 2280389
    ___Antek___
    Poziom 11  
    no a mozna do tych radiotelefonow o jakies linki prosic z cena?

a co do pluskw to nie da sie jakos ich przerobic zeby byly na stalej czestoliwosci?
  • REKLAMA
  • #4 2280958
    Redss307
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    wpisz na allegro w "telefony i akcesoria" "sprzęt krótkofalarski " krótkofalówki albo cos takiego.ceny zaczynają się różnie od parudziesięciu zł.

Jeśli chodzi o stabilność takiej pluskwy to właśnie wynika z jej ubogiej konstrukcji i ceny.osobiście nie próbowałem jej modyfikować .Jak ją powiedzmy gdzieś do bluzki podepniesz to bedzie chodziła,ważene żeby nie brać jej w ręce. a jak sobie leży w spokoju to działa nawet nawet.A czętotliwość bedzie sie zmieniała w zależniści od zużycia baterii.
  • REKLAMA
  • #5 2282916
    t13
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Prościej jest się nauczyć :)
  • #6 2305485
    ___Antek___
    Poziom 11  
    t13 napisał:
    Prościej jest się nauczyć :)

gdzie są Admini i Moderatorzy? gdzie porzadek na forum?

co to wnosi do tematu ?

/OT

a co z pluskwa samorobka ?
  • #7 2305690
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6173
    Post był raportowany. Zamknąłem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczyła wyboru dyskretnego i taniego rozwiązania do komunikacji na odległość około 10 metrów między dwiema osobami, z podziałem na obowiązkowy odbiór i nadawanie. Zaproponowano użycie profesjonalnych pluskiew (podsłuchów) pracujących na częstotliwości 433 MHz, jednak ich stabilność jest problematyczna ze względu na łatwe rozstrojenie i zmienność częstotliwości w zależności od zużycia baterii. Alternatywnie rekomendowano radiotelefony PMR446 MHz z funkcją VOX oraz zestawem słuchawkowym, które zapewniają stabilną i przyzwoitą jakość łączności. Ceny krótkofalówek zaczynają się od kilkudziesięciu złotych i można je znaleźć na platformach aukcyjnych. Modyfikacje pluskiew w celu ustabilizowania częstotliwości są trudne ze względu na ich prostą konstrukcję. Wątek zakończył się zamknięciem dyskusji po zgłoszeniu postu niezwiązanych z tematem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA