logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop z USB i PCMCIA – jak uzyskać porty RS232 i LPT do starszych urządzeń?

flashh 09 Lut 2006 11:54 3217 13
REKLAMA
  • #1 2279902
    flashh
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Powiem odrazu o co mi chodzi.
    Mam teraz laptopa który ma wszystkie porty ale niestety jest stary i troszkę wolny. Mam możliwość kupić od kolegi super sprzęt ale ma tylko USB i PCMCIA .
    Jak rozwiązać problem braku RS232 i portu LPT , bo oba mi są potrzebne , zresztą jak większości kolegów na tym forum.
    Czy jest jakaś PCMCIA aby miała oba te porty .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2280016
    halinka1125
    Poziom 22  
  • #3 2280084
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Racja, marne a to dlatego, że spora część programów nie będzie ich widziała jako porty albo poprostu urządzenia podłączone (np. wiele programatorów) nie będą działały. Jak chcesz mieć pewność, że wszystko zadziała to tylko i wyłącznie karty PCMCIA o ile RS232 są dostępne to LPT nie widziałem.
  • REKLAMA
  • #4 2280128
    flashh
    Poziom 25  
    Oczywiście że chodzi mi o PCMCIA .
    Tamte różne wynalazki to jest wielki szmelc i generalnie to tylko myszki lub drukarki na tym działają.
    Interesuje mnie aby uruchomić dobrze pod różnymi systemami ( nawet DOS) porty RS232 i LPT poprzez PCMCIA.
    Z tego wynika że elektronicy są skazani na stare laptopy , bo nie wiem czemu zrezygnowali z tych portów w nowych laptopach.
    Pozdrawiam
  • #5 2280155
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Z portów tych zrezygnowano dlatego, że są już przestarzałe i zbyt wolne. Z nowych laptopów RSa i LPT mają jeszcze niektóre HP/Compaq. Sam mam takiego ale działania portów jeszcze nie przetestowałem z braku czasu.
  • REKLAMA
  • #6 2280198
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Napisz nam kolego flashh dokładniej co to za laptop...
    Pozdrowionka.
  • #7 2280675
    kondziub
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Masster napisał:
    Z portów tych zrezygnowano dlatego, że są już przestarzałe i zbyt wolne. Z nowych laptopów RSa i LPT mają jeszcze niektóre HP/Compaq. Sam mam takiego ale działania portów jeszcze nie przetestowałem z braku czasu.

Jeszcze kilka modeli Fujitsu-Siemens (LifeBooki) oraz model Toshiby z serii S3 (niestety sporo drozsze)
  • #8 2283046
    flashh
    Poziom 25  
    Laptop jest Toshiba Satellite A10.
    Może i te porty są stare i wolne ale ja dużo ich używam i są mi potrzebne.
    Pozdrawiam
  • #9 2283078
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    flashh napisał:
    Może i te porty są stare i wolne ale ja dużo ich używam i są mi potrzebne.

Udokładniając - kolega posługuje się programami, które komunikują się z urządzeniami zewnętrznymi przy pomocy tych właśnie portów. Więc może należałoby zaopatrzyć się w nowe programy, które wykorzystują nowoczesny sprzęt komputerowy?
  • #10 2283265
    flashh
    Poziom 25  
    Jeśli pisze że mi zależy na tych portach to wierzcie że tak jest.
    Ciekawy jestem jak potraficie zaprogramować tuner satelitarny Kenwood DTF2 przez złącze USB-z chęcią się dowiem.
    Widze że ten temat jakoś skręca w kierunku lużnych wypowiedzi a mnie tylko interesuje czy możliwość uruchomienia LPT na PCMCIA oraz czy dobrze działają RS232 pod PCMCIA i będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi.
    Pozdrawiam
  • #11 2283299
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Parallel PCMCIA Card fully supports the IEEE 1284 EPP standard and functions exactly like a computer's native parallel port. Thus, unlike many USB to Parallel converters on the market (which are designed to work only with parallel printers), the Parallel PCMCIA Card will work seamlessly with any hardware or software that requires either an EPP or standard parallel port.

Many licensed software packages require keys Software Dongle, USB dongle Printer port software key adapter(dongles) in order to operate. However, many of today's laptops do not have built-in parallel ports. A PCMCIA card such as PCMCIA-LPT-1 that functions exactly like a native bi-directional parallel port solves this problem and enables the software keys to be used.

mam nadzieje, ze to wyjasni watpliwosci, przynajmniej w przypadku pcimcia > lpt
  • #12 2286017
    flashh
    Poziom 25  
    Znalazłem takie interface LPT-PCMCIA w Europejskich sklepach , ale cena kosmiczna 130 Euro , za tyle to wole zostawić starego laptopa i po sprawie.Ale może i w Polsce nastąpi jasność.
    Ale szczerze mówiąc to bardziej mnie interesowały opinie jak się sprawują PCMCIA-RS232 w praktyce.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 2893945
    flashh
    Poziom 25  
    Można zamknąć , kupiłem PCMCIA pod rs232
    pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu uzyskania portów RS232 i LPT na nowoczesnych laptopach wyposażonych jedynie w USB i PCMCIA, co jest istotne dla użytkowników korzystających ze starszych urządzeń i specjalistycznego oprogramowania. Wskazano, że porty RS232 i LPT zostały wycofane z większości nowych laptopów ze względu na przestarzałość i niską prędkość transmisji, choć niektóre modele HP/Compaq oraz Fujitsu-Siemens LifeBook i Toshiba z serii S3 nadal je posiadają. Rozwiązaniem są karty PCMCIA oferujące port RS232 oraz karty równoległe (LPT) zgodne z IEEE 1284 EPP, które działają jak natywne porty i umożliwiają obsługę urządzeń wymagających tych interfejsów, w tym kluczy sprzętowych (dongli). Jednakże karty PCMCIA z portem LPT są rzadkie i drogie (około 130 euro), a ich kompatybilność z oprogramowaniem bywa ograniczona. Użytkownicy podkreślają, że alternatywne adaptery USB do RS232/LPT często nie spełniają wymagań programów sterujących starszym sprzętem. Ostatecznie autor zakupił kartę PCMCIA pod RS232, co rozwiązało jego problem. W dyskusji pojawiły się linki do aukcji i forów z opiniami na temat kart PCMCIA RS232 i LPT.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA