logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podnieść napięcie procesora na płycie ASRock K7VT4A Pro?

oscarwilde 10 Lut 2006 12:31 1470 7
REKLAMA
  • #1 2284384
    oscarwilde
    Poziom 11  
    Witam
    MAm małego problemika, posiadam płytke asrocka k7vt4a pro, procesorek athlon xp1800+ poprzez zmiane zworek na płycie na fsb 166 2200+ została mi jeszce inna możliwość zmiany zworek na 200, lecz jeśłi to zrobie komp nie wtaje. Ram-y maksymalnie mogą chodzić na 200, lecz narazie sa razem z prockiem na 166. Nie wiem co musze zrobić, chyba raczej podnieść napięcie procka, lecz bios płyty mi na to nie pozwala, myśle że zrobie to drut modem w wejściu na procka w płycie głów. zaginając druciki w kształt U. A może polecicie mi jakiś nowszy bios do płyty który oferuje podniesienie napięcia. Szukałem takiego i jakoś mi to nie wyszło. bardzo prosiłbym o pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2291818
    oscarwilde
    Poziom 11  
    Ale jednak jak kiedyś zobaczyłem te mostki na procku to aż mnie zglebiło.. Przecież to takie malutkie.. NIe dam rady, dlatego zdecydowałem sie na drutmoda.
  • REKLAMA
  • #5 2300223
    dave_19
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    hmmm. nic nie napisales o zasilce. moze warto tez sprawdzic czy masz dobre napiecia - moze zasilka juz nie wydala i stad te problemy.
  • REKLAMA
  • #6 2303349
    Martyn
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    podnieś fsb ale obniż mnożnik
  • #7 2308306
    lukiifaz
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Moze innaczej na jakim jajku jest ten procek ?
  • #8 2318130
    oscarwilde
    Poziom 11  
    Jajku, czyli? ;D Hmm długo jakoś nie miałem kiedy z prockiem poeksperymentować w tygodniu, ale dzisiaj poszukałem gdzie włożyć druciki w kształcie podkówki do wejścia na procek, tylko jeszce jkedna rzecz mnie zastanawia.. jakie napięcie wybrać, czy 1.75 wystarczy.. a może za dużo i zdecydowac sie na 1,6.. Z 1500 na 1900mhz nie zmieniałem ale jeszcze jest szansa na 2300mhz i teraz tylko jakie napiecie..

Oka, napięcie na 1,75 procek ruszył wszystko chodzi, a za moment zwroki na 200mhz..

Dodano po 2 [godziny] 44 [minuty]:

No więc podsumowanie..
    Podniosłem napięcie drucikami z 1,5 na 1,75 wszystko chodziło ładnie. Następnie podniosłem fsb zworkami na 400 (200mhz) Windows podczas uruchamiania siadł.. tak samo w trybie awaryjnym. Zmieniłem fsb pamięci (pomyślałem że pamieć nie wyrabia choć napewno chodzą na 400) Też nic nie dało. Moim zdaniem albo procek już nie wyrabia, alebo przez dyska twardy, bo kiedyś doczytałęm że ta płyta główna nie ma dzielnika dla pci i agp jeśli chodzi na 200mhz. Albo przez to że dysk na sata.. Hmm myśle że dla mnie moje przygoda skończyła sie z podkręcaniem, zostało na 1500@1900 ..

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podniesienia napięcia procesora Athlon XP 1800+ na płycie głównej ASRock K7VT4A Pro w celu stabilnego podkręcenia do wyższych częstotliwości FSB (do 200 MHz). BIOS płyty nie umożliwia regulacji napięcia CPU, dlatego rozważane są modyfikacje sprzętowe, takie jak drut mod polegający na łączeniu odpowiednich pinów procesora w kształt podkowy, co pozwala na podniesienie napięcia z 1,5 V do około 1,75 V. Zalecane jest również inwestowanie w dobre chłodzenie przed podkręcaniem. Próby podniesienia FSB do 200 MHz przy napięciu 1,75 V skutkowały niestabilnością systemu, co może wynikać z ograniczeń procesora, pamięci RAM (maksymalnie 200 MHz) lub braku dzielnika dla magistrali PCI i AGP na płycie. Sugerowano także sprawdzenie jakości zasilacza. Alternatywnie proponowano podniesienie FSB przy jednoczesnym obniżeniu mnożnika procesora. Wskazano na trudności techniczne związane z łączeniem mostków na laminacie płyty ze względu na ich małe rozmiary.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA