logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć lampę 5C3S w zasilaczu? Szukam schematu

Sulejewski 11 Lut 2006 10:28 2087 3
REKLAMA
  • #1 2288150
    Sulejewski
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    poszukuje schematu na tej lampie 5C3S bo niewiem w jaki sposób mam ją podłączyc
  • REKLAMA
  • #2 2289231
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    Sulejewski napisał:
    poszukuje schematu na tej lampie 5C3S bo niewiem w jaki sposób mam ją podłączyc

Tak samo jak każdą inną duodiodę prostowniczą - AZ1, GZ34 itp. Anody lampy do krańców uzwojenia anodowego, środek uzwojenia anodowego do masy, katoda żarzona z oddzielnego uzwojenia (dobrze izolowanego), jest wyjściem prądu wyprostowanego.
  • REKLAMA
  • #3 2289920
    sknerus85
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A ja mam takie pytania:

Czy stosując podwójne symetryzowane uzwojenie wtórne na trafie i 1 lampe prostowniczą (np: EZ81) na kanał, otrzymam prostownik dwupołówkowy??

Każda lampa prostownicza musi mieć osobne uzwojenie na trafie do żarzeania?Dlaczego?

Pozdrawiam
  • #4 2291486
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    sknerus85 napisał:

Czy stosując podwójne symetryzowane uzwojenie wtórne na trafie i 1 lampe prostowniczą (np: EZ81) na kanał, otrzymam prostownik dwupołówkowy??

Tak, o ile ta jedna lampa prostownocza będzie zawierała dwie diody w sobie (oznaczenie europejskie 'Z') - tak jak AZ1, EZ81, GZ34, 5C3S itp. Jedna połówka transformatora dostarcza jedną połówkę prądu, druga drugą, każda prostowana przez inną diodę, to jest standardowy układ.

sknerus85 napisał:
    Każda lampa prostownicza musi mieć osobne uzwojenie na trafie do żarzeania?Dlaczego?

Nie, ale:

Wyjście prostownika to katody (połączone) diod. Dla lampy bezpośrednio żarzonej (np. AZ1), gdy katoda jest jednocześnie grzejnikiem, to musi byż żarzona z oddzielnego uzwojenia, bo będzie miała wtedy potencjał plusa zasilania. Dla lamp żarzonych (np. EZ81) można żarzyć z tego samego uzwojenia co inne lampy, o ile nie zostanie przekroczone dopuszczalne napięce grzejnik-katoda dla danej lampy.
REKLAMA