logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Omega B X20SE 1994 - Check Engine na benzynie, błąd 45 lambda

D_Mrozu 11 Lut 2006 22:28 5454 9
REKLAMA
  • #1 2291298
    D_Mrozu
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    Hi All!
    Opel Omega B 1994 silnik X20SE 85kW. Instalacja gazowa II generacji ze sterownikiem KME BINGO S-4 zakładana 6 m-cy temu. Urządzenie wtryskowe Motronic 1.5.4. Przejechane 144tys. km, na gazie ok. 10tys.
    W czasie silnych mrozów wyciągany był akumulator z samochodu.
    Mam następujący problem:
    Na rozgrzanym silniku przełączam z gazu na benzynę i kontynuuję jazdę na benzynie (nie włączam już gazu). W czasie ruszania po krótkim postoju np. z przed sygnalizatora w czasie zwiększania obrotów silnika w zakresie ok. 800-1500 zapala sie na kilka sekund żółta kontrolka check.
    Komputer pokazuje 2 błędy:
    45 - sonda lambda - bogata mieszanka
    31 - czujnik indukcyjny - brak sygnału o prędkości obrotowej - to już wiem - nie uruchomiony silnik w czasie sprawdzania
    Co może być przyczyną i czy jest to jakaś groźna usterka.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2291398
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Niestey sondy nie są wieczne ,a inst. gazowa nie przedłuża im żywotności.MoZesz podpiąć miernik i sprawdzić jak działa.Nie jest to nic strasznego ,ale ma wpływ na skład mieszanki i spalanie.
  • REKLAMA
  • #3 2291979
    matimon22
    Poziom 25  
    Ocena: 336
    Najprawdopodobniej pada sąda. Za około 100km nie będzie już wcale działać(choć nie zawsze).. Dzieje się tak z 80% OMEG B 2.0 po zagazowaniu.
  • REKLAMA
  • #4 2293027
    D_Mrozu
    Poziom 21  
    Dzieki za pomoc.
    Dzisiaj rano odłączyłem akumulator, żeby wykasować kody błędów i jeździłem samochodem tylko na benzynie. Kontrolka nie zapalała się. Wydaje mie się, że to jednak BINGO-S4 wysyła "dziwne" wartości z emulatora do ECU samochodu i z tąd ten błąd. Nie posiadam interface ani laptopa, ale podjadę jutro do KME i zobaczę, co na to powie producent.
    Pozdrawiam.
  • #5 2570879
    Bartollo
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Cześć Mam taki sam model Omegi no i taki sam problem... Niestety u mnie tą złą mieszankę powoduje silnik krokowy(powinienem wymienić koszt 980zł!!!!) co objawia się wyświetleniem kodu. Czy falują obroty na gazie..? Czy masz problemy z odpaleniem na ciepłym silniku???
  • #6 2572356
    D_Mrozu
    Poziom 21  
    Hi!
    U mnie to jednak emulator wysyłał bzdurne dane do ECU silnika. Po skasowaniu błędów w lutym do dzisiaj nie złapał innych. Do KME nie pojechałem, w maju będęmusiał zrobić przegląd instalacji gazowej, zobaczymy co na to powiedzą instalatorzy.
    Obroty na gazie ani na benzynie nie falują, ani z gorącym ani z zimnym silnikiem nie mam problemów z uruchamianiem (na benzynie, wersja sterownika którą posiadam nie umożliwia uruchamiania awaryjnego na gazie)
    Pozdrawiam
  • #7 2572843
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    Witam. Bingo posiada awaryjne odpalenie na gazie.Trzeba przytrzymać około 10 sekund włącznik gazu aż się zapali (nie będzie mrugał) i gotowe.
    Pozdrawiam
  • #8 2578452
    D_Mrozu
    Poziom 21  
    Hi!
    Ale chyba nie każda wersja - moja instalowana była na początku sierpnia ubiegłego roku i nawet po podłączeniu do programu opcja awaryjnego uruchamiania na gazie nie może być aktywowana.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 2586678
    Nowotczyński
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Twoją przyczyną w 100% jest emulacja sondy lambda,pewnie standardowy prostokąt montażysta zostawił.A jeśli sonda potrafi stać na bogatej ok0,8-1v to nie ma mowy o jej uszkodzeniu.
  • #10 2893946
    D_Mrozu
    Poziom 21  
    Sonda jest na pewno sprawna, podjechałem na regulację instalacji gazowej, gazownik zmniejszył dawke gazu na parowniku, cos przemieszał w ustawieniach sterownika i jest juz OK.
    Pozdrawiam i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Opel Omega B 1994 z silnikiem X20SE 85 kW wyposażony w instalację gazową II generacji ze sterownikiem KME BINGO S-4 oraz wtrysk Motronic 1.5.4 zgłaszał błąd 45 (sonda lambda - bogata mieszanka) i 31 (czujnik indukcyjny - brak sygnału obrotów) podczas przełączania z gazu na benzynę na rozgrzanym silniku. Problem pojawiał się przy obrotach 800-1500 rpm i powodował krótkie zapalenie kontrolki check engine. Diagnostyka wskazywała na możliwą awarię sondy lambda, jednak po odłączeniu akumulatora i jeździe wyłącznie na benzynie błąd nie występował. Wskazano, że emulator sondy lambda w sterowniku gazowym BINGO S-4 może wysyłać nieprawidłowe sygnały do ECU, generując fałszywe błędy. Dodatkowo poruszono temat silnika krokowego jako potencjalnej przyczyny bogatej mieszanki, jednak w tym przypadku obroty nie falowały, a uruchamianie silnika było prawidłowe. Ostatecznie regulacja dawki gazu na parowniku i korekta ustawień sterownika przez serwis instalacji gazowej rozwiązały problem, potwierdzając sprawność sondy lambda i eliminując błąd 45. Wskazano, że standardowa emulacja sondy prostokątnym sygnałem może powodować błędne odczyty bogatej mieszanki, a instalacja gazowa nie przedłuża żywotności sondy lambda.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA