logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klasyfikacja tranzystorowych układów DC/DC do pracy dyplomowej

gacolini 13 Lut 2006 02:25 3704 8
REKLAMA
  • #1 2295966
    gacolini
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam !

Szukam ogólnego podziału, klasyfikacji tranzystorowych układów DC/DC. Podstawowe rozwiązania konstrukcyjne, charakterystyki itp. Czy ktoś ma jakieś materiały na ten temat, czy może jakieś książki, cokolwiek z czego mógłbym skorzystać aby dokonać ogólnego podziału i prezentacji takich układów. Potrzebne mi to do tematu pracy dyplomowej pt. Tranzystorowe układy DC/DC - modelowanie w Java.

Za wszystkie przydatne informacje z góry dzięki :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2296065
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    W załączniku - przetwornice DC/DC obniżająca i podwyższająca. Sprawozdanie, instrukcja do lab i pliki symulacyjne (*.sch). Jeżeli będziesz chciał przesymulować samemu obwody (np. zmieniając napięcie, punkt pracy czy rezystancje obciążenia) pobierz TCAD-a. Wersja demo ma zablokowane zapisywanie schematów, ale oprócz tego jest w pełni funkcjonalna.
    W drugim zip-ie (EP.ZIP) znajdziesz również informacje na temat przetwornic.
    Mam jeszcze notatki z wykładów, ale niestety w formie "papierowej".
    Załączniki:
    • El Przem.zip (4.64 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Przetwornice.ZIP (231.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2296824
    gacolini
    Poziom 19  
    Dzięki za to :)

Ale można znasz jakieś dobrą literaturę w języku polskim na temat tych układów? Najlepiej jakąś książkę poświęconą tylko tym układom.

Aaa może ktoś wykonywał model symulacyjny w MatLabie? Albo ma jakieś materiały w których jest to opisane? :)
  • #4 2296886
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Książki:
    "Poradnik Inżyniera Energoelektronika" - Nowak, Barlik.
    Najbardziej łopatologicznie jest to wytłumaczone w książce "Power Electronics" - Mohan, Robbins (niestety po angielsku - ale użyty język jest prosty i przystępny).
    W internecie często też można coś na temat znaleźć. Często nie pod hasłami "przetwornica podwyższająca czy obniżająca" tylko buck lub boost converter.
  • #5 2298203
    gacolini
    Poziom 19  
    "Poradnik inżyniera energoelektronika" też już przeglądałem i tam są tylko takie ogólne wiadomości, zresztą jak i w innych książkach :)

Oj coś czuje, że ta moja praca mgr to będzie przedbiegami do wykorzystania przy pisaniu jakiegoś skryptu lub książki na ten temat :)

No nic poczekamy może ktoś jeszcze podzieli się jakąś wiedzą lub materiałami.
  • REKLAMA
  • #6 2298581
    mrrudzin
    Poziom 39  
    W celu lepszego zrozumienia problemu polecam jeszcze stronkę (niestety po angielsku) .
    Naprawdę niezłe aplety w javie - symulacja m.in przetwornic, pokazany przepływ prądu, przebiegi na elementach itp (wszystko interaktywne).
  • #7 2298692
    gacolini
    Poziom 19  
    Wiem wiem :) Tą stronkę już od dawna mam i właśnie moja mgr polega w pewnej części właśnie na wykonaniu takich appletów do Wirtualnego Laboratorium Energoelektroniki :) Ma być to właśnie taka wersja "łopatologiczna" przekazu wiedzy :)

Jednak żeby to tak ładnie wyglądało muszę sam zagłębić się w temat i przerobić to wszystko na zjadliwy język :)
  • REKLAMA
  • #8 2298938
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Napisz w czym jest problem dokładnie - te przetwornice naprawde nie sa takie skomplikowane.

Później troche trudniej robi się przy układach ZCS i ZVS które podejrzewam też będziesz musiał ugryźć.
  • #9 2299167
    gacolini
    Poziom 19  
    Hmmm no to może zacznijmy od początku, od postawowych struktur przetwornic DC/DC. Najbardziej znane to Buck, Boost i Buck-Boost, czyli obniżająca, podwyższająca i obniżająco-podwyższająca i z tymi nie mam problemu. Ale dalsze układy takie jak przetwornica zaporowa tzw. flyback czy inne tzw forward - wszystkie wymienione są tutaj : http://schmidt-walter.fbe.fh-darmstadt.de/smps_e/smps_e.html na jakich zasadach działają ? Jakie mają odpowiednie nazwy w j.polskim ? Kolejne to jakie mamy metody sterowania przetwornicami DC/DC ? To podstawowe rzeczy ale trzeba je zebrać w całość i jakoś dokładnie przedstawić :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy klasyfikacji tranzystorowych układów DC/DC oraz materiałów pomocnych do pracy dyplomowej na temat modelowania tych układów w Javie. Podstawowy podział obejmuje przetwornice obniżające (Buck), podwyższające (Boost) oraz obniżająco-podwyższające (Buck-Boost). Wspomniane są także bardziej zaawansowane topologie, takie jak przetwornice zaporowe (flyback) i forward, z odwołaniem do anglojęzycznych źródeł i stron internetowych prezentujących ich działanie i symulacje. Polecane książki to „Poradnik Inżyniera Energoelektronika” (Nowak, Barlik) oraz „Power Electronics” (Mohan, Robbins) – ta ostatnia w języku angielskim, ale przystępna. Do symulacji układów sugerowano użycie oprogramowania TCAD (wersja demo) oraz apletów Java dostępnych online, które umożliwiają interaktywną analizę przepływu prądu i przebiegów. Poruszono także kwestie metod sterowania przetwornicami DC/DC oraz trudności związane z układami ZCS (Zero Current Switching) i ZVS (Zero Voltage Switching). Autor pracy planuje stworzyć własne aplety do Wirtualnego Laboratorium Energoelektroniki, upraszczając przekaz wiedzy na ten temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA