logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór materiału na kolumny: MDF czy płyta wiórowa?

scig 09 Maj 2003 19:29 2550 24
REKLAMA
  • #1 207557
    scig
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Jaki material? Tylko MDF czy np plytka wiurowa bedzie tez oki?
    Pozdrofka
  • REKLAMA
  • #2 207593
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    ogolnie rzecz biorac mdf jest do tego najlepszy, jednak nie licz ze jak na glosniki wydasz 100 zlotych to odczujesz znaczaca roznice ... wazne jest aby obudowa byla solidna i jak najlepiej wykonana - wzmacnienia mile widziane (lepiej jest nawet zrobic z grubej wiurowki niz z cieniutkiego mdfu ...)
  • REKLAMA
  • #3 207599
    scig
    Poziom 13  
    Zna Kolega moze jeszcze jakies stronki z schematami i wymiarami pudelek jakichs dobrych? Chodzi mi oczywiscie o estradowki dol basowy, moze nawet odrotka a gorki ze sredniotonowy i gwizki ew driver
    Pozdrofka
  • REKLAMA
  • #4 209022
    viper2000
    Poziom 14  
    Jeżeli chcesz tam wpakować głośniki estradowe szerokopasmowe to ja bym polecał solidną deche. Chodzi mi czyste możliwie dobre drewno. Lub jakieś pochodne tego materiału. Dziwięk jest wtedy bardzo czysty i przestrzenny.

Pozdrawia VIPER
  • #5 210046
    qbus
    Poziom 21  
    zaraz - chcesz zrobic kolumny z desek ? - ciekawe jak to uszczelnisz ?? - jak ma to byc na estradowy zestaw to albo gruby mdf albo bardzo gruba wiorowka (ja bym bral to drogie - koszty a i tak obijesz to przeciesz kocem)

a co do "stronek ze schematami i ... " - radze poczytac to forum, obudowe dobiera sie do konkretnego glosnika - nie ma sprawdzonej "dobrej" obudowy ...

zajzyj tez na: http://subwoofer.t17.ds.pwr.wroc.pl
  • #6 210135
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    a kto powiedział że trzeba deski uszczelnić???
    Troszkę wyobrażni chłopaku - deski do takich rzeczy klei się ze sobą......
  • #7 210381
    qbus
    Poziom 21  
    i to ma Ci niby wyjsc szczelne i dosc solidne ??

no cuz ja tam bym czegos takiego nigdy nie robil - nie robi tez tego zadna znana mi firma produkujaca dobre glosniki (nie mowia tu o tonsilu etc. tylko np a dynaudio itp.) oni zawsze stosuja mdf :)
  • #8 210429
    Zbynia
    Poziom 31  
    qba jest wiele audiofilskich firm tworzących głośniki z litego drewna - chociażby polskie ą (właśnie).Sądzisz że meble z litego drewna są żle sklejone i uszczelnione ??
    Zrób to fachowo to się przekonasz.......
    nie widziałeś nie pisz - jestem stolarzem (między innymi) i już takie skrzynki robiłem to wiem
  • #9 210447
    marcon
    Poziom 12  
    POWOZENIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ZAZWYCZAJ KOLUMNY ROBI SIĘ Z GŁOSNIKÓW
  • #10 210529
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Sam mam kolumny z litego drewna, uszczelniane chyba cementem :?
  • #11 210532
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    A ja mam z płyty wiurowej ze starej półki i piknie gra :D Uszczelniane silikonem sanitarnym :)
  • #12 210541
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    ja sobie strugalem jakis czas temu - mdf, glosniki mialy pojemnosc zastepcza 9l, obudowa wyszla 78l, troche malo, ale i tak ma prawie metr wysokosci.. pasmo od 35hz (-3db) ok, wracajac do tematu...
    skrzynek dobrych nie ma, jak chcesz, to poszukaj sobie kilku programow ulatwiajacych projektowanie, ale napewno nie proboj skladac kolumny na zasadzie a tu sie glosniczek je*nie a tutaj kanal bo ladnie wyglada...
    te estradowki to ja nie wiem co, ale jak to widze to mnie czarna rozpacz ogarnia - szczegolnie patrzac na gotowe pudla w sklepie w ktorym kupuje glosniki...

dobre efekty mialem stosujac plyty osb3 - sa tanie i troche trzeba sie napracowac zeby to jakos wygladalo, tudziesz zeby bylo szczelne, no ale cos za cos, zwykle latwiej kupic 30mm osb3 niz 30mm mdf...
  • #13 210921
    qbus
    Poziom 21  
    Zbynia ---> czekam z niecierpliwoscia na jakas dalsza informacje w tym temacie - napisz mi tego polskiego producenta ktory robi glosniki z litego drewna (nie mowie ze to nie mozliwe ale czy to ma sens ?)

oczywiscie jezeli takowe zestawy istnieja to tego oczywiscie nie podwazam ale przegladajac czasopisma typu hifi, audio itp. kolumny hi end po 300 000 zloty sa dalej wykonane z mdfu (4 cm :D) dlatego cos mi tu nie pasuje :?

czekam na info o kolumnach zrobionych z litego drewna (najlepiej jakies linki ...)
  • #14 210937
    panterka
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Widze, że koledzy któży zrobili kolumny z litego drewna (desek) myslą, że to tylko o szczelność chodzi, mocno sie mylą :)-płyta MDF lub sklejka (problem jest ten, że jest ona droga) jako dodatek płyta wiurowa
    Załączniki:
    • zespuł tubowy.jpg (1.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 210980
    Markos85
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    MDF o ile mi wiadomo jest najlepszy do budowy kolumn, dobra też jest płyta wiórowa. Podobno używa sie jeszcze sklejki ale raczej nie polecam, ponieważ sklejka słabo tłumi drgania. Co do obliczania obudowy głośnika to polecam programik :arrow: winisd ja go ściągnełem z www.subwoofer.itt.pl ale już chyba zlikwidowali tą strone. A co do tych desek to pierwsze słysze
  • #17 211917
    Zbynia
    Poziom 31  
    ojjj....Qba chyba strzeliłem bubla - to jest fornirek :D
    ale widziałem takie kolumny na jakiś niemieckich stronach.
    Jak tylko znajdę to dam ci znać.
    pozdro

I tak mdf jest najlepszą rzeczą jaką z drewna zrobili i najlepszą rzeczą do budowy...
  • #18 211965
    lobo0
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    scig napisał:
    Jaki material? Tylko MDF czy np plytka wiurowa bedzie tez oki?

Jak zalezy ci na niskim koszcie a w miare dobrych parametrach to zrob ze starych mebli, tam byly porzadne deski. Moj kolega robil na prace dyplomowa z takiego czegs 20mm szerokosc!!! I gra to naprawde ladnie! Polecam!
  • #19 217230
    viper2000
    Poziom 14  
    Powraca VIPER
    Nie twierdze, że zrobienie kolumny z litego drewna jest proste, ale możliwe (z resztą kolega już wcześniej wytłumaczył) czy tanie.
    Wiem również, że wiekszość ludzi robi kolumny z dechy wiurowej. Ale jak nie zauwarzyli tu niektórzy to ja zasugerowałem ten materiał do kolumn z głośnikami szerokopasmowymi. Nie kolumnę gdzie jest niski bas i gwizdek tubowy(tu faktycznie poleciłbym wiury), tylko głośniki szerokopasmowe estradowe. Różnica jest taka, że deska jest sztywniejsza niż wiorowa i chyba tańsza niż mdf (który zyskał dziś taką popularność). Nie wiem czy wiesz "gbus" ale to ma duże znaczenie jakiego materiału urzyjesz do tego typu głośników. Szczególnie dla kogoś kto ceni czystość dzwięku i jego przestrzenność. Wiem bo mam taką jedną z czterema głośnikami szerokopasmowymi i słyszę jak gra.

Pozdrawia VIPER
  • #20 217571
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Firma nomen - omen QBA z 3miasta robi(ła )kolumny z litego drewna.Z tego co wiem - też potrafiły się rozeschnąć . Niewiele lepsze są Sonus -Fabery też z drewna tylko orzechowego , Też widziałem zozeschnięte i delikatnie wypaczone . Drewno to cholernie trudny surowiec . Płyty drewnopochodne - oprócz pilśniowej i sklejki nadają się doskonale .
  • #21 218372
    viper2000
    Poziom 14  
    fakt i tu muszę przyznac ci rację. Dlatego w swym pierwszym poście napomniałem materiałach drewno podobnych.

VIPER Pozdrawia
  • #22 218616
    Zbynia
    Poziom 31  
    jak chcesz mieć boskie brzmienie to zrób z granitu.Gdzieś o takich czytałem ale to już zboczenie......
  • REKLAMA
  • #23 218873
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Granit to nie zboczenie . F-ma Ancient Audio z Krakowa robi takie na zamówienie . Słuchałem dźwięk naprawdę Hi-end
  • #24 218940
    smakismaki
    Poziom 16  
    materiał jest ważny równie istotna jest konstrukcja obudowy czyli wzmocnienia .Moja skrzynka jest zrobiona tylko z 22mm MDF ale dzięki dużej ilości wewnętrznych kanałów wzmacniających(Transmision Line) jest bardzo sztywna i drganie ścianek praktycznie nie występują.Wszystkie wewnętrzne ścianki są precyzyjnie docięte a całość sklejona klejem dwuskładnikowym epoksydowym , całość jest szczelna jak akwarium.Myślę ,że wolałbym użyć nawet gorszego materiału ale wzmocnionego co kilkanaście cm i wytłumionego niż wybrać lepszy ale z niewielką ilością wzmocnień.
  • #25 219394
    Zbynia
    Poziom 31  
    racja smaki puste pudło nawet z najgrubszego i najsztywniejszego materiału wpadnie w taki rezonans że z dobrego dźwięku nici.......
    ale wszystko da się odrobinę poprawić.......:D

a co do granitu to piękny basik....oj piękny :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono wybór materiału do budowy obudów kolumn głośnikowych, koncentrując się na MDF i płycie wiórowej. MDF jest powszechnie uważany za najlepszy materiał ze względu na sztywność i dobre tłumienie drgań, co przekłada się na czystość i przestrzenność dźwięku. Płyta wiórowa, zwłaszcza gruba i solidna, może być alternatywą, szczególnie przy ograniczonym budżecie, choć wymaga odpowiedniego wzmocnienia i uszczelnienia (np. silikonem sanitarnym). Lite drewno jest stosowane rzadziej ze względu na trudności z uszczelnieniem i podatność na odkształcenia, choć niektóre firmy audiofilskie (np. QBA, Sonus-Faber) oferują kolumny z litego drewna, często z orzecha. Sklejka jest mniej polecana ze względu na słabsze tłumienie drgań. Ważna jest konstrukcja obudowy, w tym wzmocnienia wewnętrzne (np. Transmission Line), które zwiększają sztywność i redukują rezonanse. Wspomniano także o nietypowych materiałach, jak granit (np. firma Ancient Audio), stosowany w hi-endowych kolumnach dla uzyskania wyjątkowego basu. Do projektowania obudów polecano program WinISD oraz stronę http://subwoofer.t17.ds.pwr.wroc.pl. Podkreślono, że dobór materiału powinien uwzględniać typ głośników (np. estradowe szerokopasmowe) i oczekiwaną jakość dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA