logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens A55 nie włącza się po wgraniu różnych softów - co robić?

cienkipyrtol 16 Lut 2006 17:57 1118 8
REKLAMA
  • #1 2310846
    cienkipyrtol
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Witam. Już drugi dzień walczę z tym telefonem i nic- nie włącza się. Po naciśnięciu czerwonej słuchawki buuu i nic więcej. Wgrywałem różne softy i nic. TP nie był cięty bo się komunikuje z SST i freją, wszystko wchodzi elegancko, wpisuje imei i nic. Zrobiłem backup orginalnego softa co w nim był i pisało że wersja 18. byłem już na tych stronach
    http://www.gsmcenter.pl
    http://www.softgsm.pl
    ściągnąłem softy i nie chce ruszyć. Z winswup nie chce się połaczyć. Czy może mi ktoś przesłać sprawdzony soft?? lub poradzić co mam robić??
  • REKLAMA
  • #2 2311002
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2091
    Jeżeli komunikuje się z freią i sst to oznacza że TP jest przecięty inaczej nie miał byś komunikacji. Nie wiem co mu wgrywałeś ale proponowałbym boot core+eeprom+flash wtedy unlock naprawa imei i powinno być, aczkolwiek miałem ostatnio mc60 z takimi objawami i nie dałem rady go postawić żadnym flashem więc przypuszczam że było uszkodzone HW nawet grzanie mu nie pomogło. Więc sam widzisz że nie ma jakiejś recepty, każdy fon to osobny przypadek.
    pozdr
  • Pomocny post
    #3 2311039
    munenori
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Witam
    Jesli Ci to pomoze,to podsylam swoj,wgrywalem go do dwoch fonow i bylo O.K.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • FullOK.zip (3.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2312812
    cienkipyrtol
    Poziom 17  
    Witam Panowie. Sprawa wygląda następująco. Po wgraniu softu Munenori- (za co mu serdecznie dziękuję)- po wgraniu soft i eeprom włączam i wrongsoftware- jest OK! Robię mu we frei
    -create log from phone
    -create map from log
    -load map to phone.
    Telefon włącza się.Wklepuje PIN i w tym momencie sie wyłącza.Niby OK. bo nie zmieniłem imei i nie zaloguje się do sieci, ale po zmianie IMEI na ten spod naklejki telefon wraca do stanu początkowego- mrugnie wyswietlacz i buuu.

A ha, zapomniałem dodać że bateria pika żeby naładować a jest full, na innym fonie działa ta bateria super-trzyma ok.6dni. tak więc to na pewno nie wina baterii.
    Pomóżcie
  • #5 2312818
    zyzioo
    Poziom 14  
    Proponuje w frei ustawić przy ściaganiu smoka aby telefon posiadał orginalny imei. Powinno pomóc wg mnie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2312844
    cienkipyrtol
    Poziom 17  
    Niestety nic to nie pomogło:( jak daje use orginal Imei to wpisuje mi nie to Imei które jest pod naklejką tylko to które jest zapisane w sofcie(chyba). Po zmianie na ego co pod naklejką -buuu i nic więcej. Co dalej robić??pomóżcie bo juz 3 dzień z nim walcze a to jest na pewno wina softu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2312847
    lechu-o
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    Chopie odezwij się rano na gg 5937432....!!!
  • #8 2313215
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 240
    skoro wpisuje ci sam inny imei niz jest na nalepce to znaczy ze plyta jest z innego fona.
    bie stresuj sie tym.
    wgraj fubu, nie wpisuj zadnego wlasego imeja tylko kliknij na use orginal imei albo w sst na repair
  • #9 2315253
    cienkipyrtol
    Poziom 17  
    Witam. Walka z telefonem zakończona. Telefon zrobiony:D
    Ciągle walczyłem z tym IMEI i zastanowiało mnie to dlaczego mi wbija inny IMEI niż jest pod baterią. Rozłożyłem fonik przyjzałem się płycie a to był Siemens A52!! w obudowie A55. Po wgraniu dobrego softa telefonik ruszył i ma sie dobrze:D

Dzięki panowie za pomoc. pozdrawiam
    Daniel

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył telefonu Siemens A55, który nie włączał się po wgraniu różnych softów. Telefon komunikował się z narzędziami SST i Freja, co wskazywało na nieprzecięty TP. Próby wgrywania różnych wersji oprogramowania, w tym softu Munenori, oraz operacje na EEPROM i IMEI nie przyniosły efektu – telefon wyświetlał "wrong software" i wyłączał się po wpisaniu PIN-u. Bateria była sprawna, a problem nie leżał w jej stanie. Sugerowano wgrywanie boot core, EEPROM i flash oraz naprawę IMEI, jednak bez skutku. Ostatecznie okazało się, że pod obudową A55 znajdował się faktycznie model Siemens A52, co tłumaczyło rozbieżności w IMEI i problemy z softem. Po wgraniu odpowiedniego oprogramowania dla A52 telefon zaczął działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA