logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

"generator częstotliwości na piechotę"

president_bartek 17 Lut 2006 14:53 1656 6
REKLAMA
  • #1 2314358
    president_bartek
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam! Dosyć często spotyka się z takim określeniem że można wykonać generator na piechotę. Wyobrażam sobie, że w takim układzie mamy kwarc i tranzystor, ale nie wiem dokładnie jak to zrobić. Jeżeli mógł by mi to rozjaśnić to proszę pisać. Pozdrawiam! Bartek.
  • REKLAMA
  • #2 2315614
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Pytanie: JAKIEJ CZĘSTOTLIWOŚCI !

Kwarce stosuje się w generatorach wysokich częstotliwości .
  • REKLAMA
  • #3 2317045
    president_bartek
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Chodzi mi o generator kwarcowy ( dokładnie na częstotliwość 24MHz ), dający prostokąt na wyjściu.
  • REKLAMA
  • #4 2317136
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Ja natchnąłem się ostatnio na coś takiego (co prawda nie na kwarcu) MAX038, na forum, a na allegro jest po 13PLN
  • #5 2317207
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    cztery rezystory tranzystor kwarc trymer cewka to podstawowe elementy,zobacz dowolny generator np od CB kwarcowego czy 27Mhz czy 24 nie ma róznicy.W bazie schematów cos powinno byc jakis prosty radiotelefon lub ine urzadzenie.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania prostego generatora częstotliwości kwarcowej na około 24 MHz, generującego sygnał prostokątny. Podstawowy układ takiego generatora zawiera kwarc, tranzystor, rezystory, trymer oraz cewkę. Wskazano, że kwarce stosuje się do generatorów wysokich częstotliwości. Jako alternatywę zaproponowano układy oparte na scalonych generatorach, np. MAX038, dostępny na rynku, oraz wykorzystanie układu CD4060, który można zbudować na inwerterach Schmitta. Podano również link do gotowych, tanich generatorów kwarcowych. Schematy generatorów kwarcowych można znaleźć w dokumentacji radiotelefonów CB lub innych urządzeń pracujących na podobnych częstotliwościach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA