logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung E700 - mały LCD nie działa po wymianie taśmy, brak elementu R12

komis881 18 Lut 2006 15:53 2002 14
REKLAMA
  • #1 2318336
    komis881
    Poziom 11  
    witam. wymienilem tasme od wyswietlacza w moim e 700. przed wymiana maly LCD czasami pokazywal cos, duzy LCD swiecil na bialo. Po wymianie tasmy duzy LCD dziala normalnie aparat tez ok tylko maly LCD nie pokazuje nic, nie podswietla sie ani nic. sprawdzalem laczenia i sa ok. zauwazylem ze na nowej tasmie brakuje jednego elementu r12 zaznaczylem go na zdjeciu. czy ten element moze odpowiadac za to ze maly lcd nie dziala? czy jezeli np jakies nozki od lcd sa zwarte to caly lcd nie bedzie dzialal? od czego zaczac sprawdzanie?
    Załączniki:
    • Samsung E700 - mały LCD nie działa po wymianie taśmy, brak elementu R12 e700 2.JPG (49.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2319239
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    Tego małego elementu na taśmie którą ostatnio montowałem też nie było i wszystko działało ok... a co do małego wyświetlacza, padają przy wymianie jak mało które, już nie jeden na tym się naciął, tym bardziej jak pierwszy raz się wymienia mały LCD w tym samsungo, poprostu nie wolno ruszać tą tasiemką i jej odginać PIN'y są tak delikatne że wystarczą 2-3ruchy tasiemką lekkie odgięcie i PIN'y są naruszone.

Ostatnio też musialem odkupic maly LCD jak wymienialem tasiemke ;) byl tez temat gdzie także kilka osób o tym pisało... standardowa bieda przy wymianie tasiemki w tym samsungu.
  • REKLAMA
  • #3 2319289
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    cinekk napisał:
    Tego małego elementu na taśmie którą ostatnio montowałem też nie było i wszystko działało ok... a co do małego wyświetlacza, padają przy wymianie jak mało które, już nie jeden na tym się naciął, tym bardziej jak pierwszy raz się wymienia mały LCD w tym samsungo, po prostu nie wolno ruszać tą tasiemką i jej odginać PIN'y są tak delikatne że wystarczą 2-3ruchy tasiemką lekkie odgięcie i PIN'y są naruszone.

Ostatnio też musialem odkupic maly LCD jak wymienialem tasiemke ;) byl tez temat gdzie także kilka osób o tym pisało... standardowa bieda przy wymianie tasiemki w tym samsungu.

Potwierdzam-na 100% powyrywałeś mu piny.Też raz musiałem odkupić mały LCD - drogie guano...
  • REKLAMA
  • #4 2442901
    Miszania
    Poziom 11  
    Sprawdź, czy dobrze przylutowane są piny, też napięcie na wyświetlaczu.
  • #5 3273418
    karolark
    Poziom 43  
    Ocena: 2519
    pozwolę sobie odświeżyć ten post telefon po wymianie taśmy full set wiec nic nie lutowałem , po zamknieciu na malym lcd pokazywaly po wylaczniu daty i godziny pojawialy sie sie kolorowe plamki potem na pare godzin pojawil sie zegar - teraz zupelnie martwy
    duzy lcd i aparat wszystko ok
    a teraz pytanie czy znow tasma czy przelutowac ja w okolicach lamego lcd ?
  • REKLAMA
  • #6 3274472
    vip-serwis.com
    Poziom 15  
    ile dałeś za taśmę to napewno będzie kluczowy element twojej układanki,jezeli kupujesz podróbki to sie nie dziw ze takie cuda ci sie dzieją,a z tego co widzę to raczej kupujesz podróbki,więc temat chyba jasny i powoli do zamknięcia,ja wymieniam na oryginał i działa telefon jak nowy bez żadnych problemów.

vip-serwis,com
  • #7 3275036
    karolark
    Poziom 43  
    hmm kupuje w ecompolu i red dogu za fullseta place 90zł a za ile kupujesz orginaly ktore sa tak wspaniale ? i jesli mozna gdzie ?
    pozdrawiam
  • #8 3418355
    karolark
    Poziom 43  
    jeszcze raz odswieze ten post na 4 tasmy full set wiec nic nie lutowalem
    wszystki uszkodzone albo niechodzi aparat albo po dwoch trzech zamknieciach bialy duzy lcd ( tasmy biore nowe z hurtowni ale juz mi rece opadaja z ich wymiana :-( ) wymieniam je juz z potworna ostroznoscia i ten sam efekt - czy moze tez robie jakis blad moze trzeba cos przelutowac
    dzieki za ewentualna odpowiedz
  • #9 3439967
    fokus73
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Kolego dzisiaj wymieniełem własnie full set ale zakładam oryginał a nie podróbki i mozę w tym problem ze nie świeci mały lcd albo sa jakieś jaja z taśmą. Płaciłem w hurcie 135 zł za oryginał.
  • #10 3447209
    karolark
    Poziom 43  
    ja biore tasmy po 98 i niesa to napewno orginaly na szczescie mialem rachunek i oddalem je i jak narazie mam dosc podrobek ale trudno na orginalach robic niewszyscy klienci chca za to placic
    zamykam temat
  • #11 3916806
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2091
    Po wymianie komletu LCD duży i mały działały dobrze po dwóch dniach mały nic nie pokazuje :(
    W czym szukać usterki?
    Może się ktos podzieli doświadczeniem.
    pozdr
  • #12 3916869
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    Albo :) przy składaniu przyciąłeś taśmę, albo wyskoczył, przesunął się magnesik od czujnika zamknięcia klapki, albo pechowo zwyczajnie padł.
  • #13 3916897
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ale on działał taśma jest OK, możesz napisać w którym miejscu jest ten magnes?
  • #14 3916942
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    Podejrzewam raczej awarię lcd. Przy wkładaniu taśmy w zawias często leciutko się ta taśma przycina. I to wystarca by szybko padła.
    Magnesik jest w pobliżu zawiasa, po prawej stronie klapki i jest przyklejony - mało prawdopodobne, żeby odpadł - przyłóż z zewnątrz jakąś stalową śrubkę, to będzie wiadomo czy siedzi.
    No i trzecia możliwość - padnięcie/oderwanie się małego lcd - szczególnie w foofach możliwe - byle jak są one w nich montowane.
  • #15 3916964
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Znalazłem usterkę, padł mały LCD, podstawiłem stary (gdzie duży świeci na biało) i mały LCd działa.
    Dzięki za pomoc :)
    pozdr

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wymiana taśmy wyświetlacza w Samsungu E700 często powoduje uszkodzenie małego LCD, który jest bardzo delikatny, zwłaszcza piny taśmy. Brak elementu R12 na nowej taśmie nie jest przyczyną braku działania małego LCD. Uszkodzenie małego wyświetlacza najczęściej wynika z mechanicznego naruszenia pinów podczas montażu lub zacięcia taśmy w zawiasie. Zaleca się sprawdzenie poprawności lutowania pinów oraz napięcia na wyświetlaczu. Wiele problemów wynika z używania taśm podróbek, które są mniej trwałe i mogą powodować awarie. Oryginalne taśmy, choć droższe (około 135 zł), zapewniają lepszą jakość i niezawodność. Po wymianie taśmy i małego LCD problem z brakiem obrazu na małym wyświetlaczu ustępuje. Dodatkowo, należy zwrócić uwagę na magnes czujnika zamknięcia klapki, który może wpływać na działanie wyświetlacza, choć jest to mniej prawdopodobna przyczyna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA