witam. problem może i banalny ale ja jestem zielony w tej sprawie. otóż chodzi mi o to że niedługo bede wynajmował mieszkanie ... jak sprawdzić czy dobrze wskazuje licznik energii elektrycznej ... proszę o opis i wyjaśnienie. z góry dzięki
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamCytat:- pomysł dobry pod warunkiem że grzałka 1000W pobiera 1000W. Napięcie niekoniecznie musi wynosić 230V (może się też zmieniać w czasie pomiaru). Trzeba by zrobić pomiar mocy watomierzem (może być woltomierz + amperomierz). Mój licznik "szuka" około minus 2-3% ale jakoś zapominam to zgłosić elektrykomWeź najlepiej grzałkę 1000W zobacz wskazanie licznika. Następnie włącz tę grzałkę na 1 godzinę. Licznik po godzinie powinien sie przesunąć o 1 kWh.
Cytat:- święta racja. Nowoczesne superdokładne cyfrówki mają uchyb w granicach przy których stare kiepskie analogi (ktoś na tym forum wie jeszcze do czego służy lusterko w mierniku?) wymiękają. Oczywiście inaczej sprawa wygląda jak się mieszka po sąsiedzku z elektrykiem (zatrudnionym w ZESkąd wiesz że twój watomież czy też voltomierz + amperomierz nie oszukują