logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak sprawdzić czy dobrze wskazuje licznik od prądu ?...

jak_rog 18 Lut 2006 17:01 7877 6
  • #1 2318563
    jak_rog
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    witam. problem może i banalny ale ja jestem zielony w tej sprawie. otóż chodzi mi o to że niedługo bede wynajmował mieszkanie ... jak sprawdzić czy dobrze wskazuje licznik energii elektrycznej ... proszę o opis i wyjaśnienie. z góry dzięki
  • #2 2318593
    tyktyk
    Poziom 24  
    Ocena: 78
    Wyłącz wszystko tzn tv itp. Weź najlepiej grzałkę 1000W zobacz wskazanie licznika. Następnie włącz tę grzałkę na 1 godzinę. Licznik po godzinie powinien sie przesunąć o 1 kWh.
  • #4 2330068
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Cytat:
    Weź najlepiej grzałkę 1000W zobacz wskazanie licznika. Następnie włącz tę grzałkę na 1 godzinę. Licznik po godzinie powinien sie przesunąć o 1 kWh.
    - pomysł dobry pod warunkiem że grzałka 1000W pobiera 1000W. Napięcie niekoniecznie musi wynosić 230V (może się też zmieniać w czasie pomiaru). Trzeba by zrobić pomiar mocy watomierzem (może być woltomierz + amperomierz). Mój licznik "szuka" około minus 2-3% ale jakoś zapominam to zgłosić elektrykom :D (chiba czas aby zaczoł szukać trochę więcej).
  • #5 2331091
    tyktyk
    Poziom 24  
    Ocena: 78
    racja ale chciałem najprościej i oryjętacyjnie. a 2-3 % to tak jak by był ideał. Skąd wiesz że twój watomież czy też voltomierz + amperomierz nie oszukują :P

Zawsze możesz napisać podanie do zakładu energetycznego o wymiane licznika. taką prośbę (żądanie) można wysyłac co 2 lata. Legaliyacji podlega chyba licynik dyiałajacz 15 lat.
  • #6 2331618
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Cytat:
    Skąd wiesz że twój watomież czy też voltomierz + amperomierz nie oszukują
    - święta racja. Nowoczesne superdokładne cyfrówki mają uchyb w granicach przy których stare kiepskie analogi (ktoś na tym forum wie jeszcze do czego służy lusterko w mierniku?) wymiękają. Oczywiście inaczej sprawa wygląda jak się mieszka po sąsiedzku z elektrykiem (zatrudnionym w ZE :D). Zwracając się z prośbą o wymianę (legalizację) kręcimy bata na siebie. Poza tym autor mówił o wynajmie (czyli właściciel musiałby wziąć na siebie koszty).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby sprawdzić poprawność wskazań licznika energii elektrycznej, można wyłączyć wszystkie odbiorniki i podłączyć grzałkę o mocy 1000 W na godzinę – licznik powinien wskazać zużycie około 1 kWh. Alternatywnie można obserwować obroty tarczy licznika przez określony czas, np. minutę. Jednakże dokładność takiego pomiaru zależy od rzeczywistej mocy grzałki oraz stabilności napięcia sieciowego, dlatego zaleca się pomiar mocy za pomocą watomierza lub kombinacji woltomierza i amperomierza. Liczniki mogą mieć niewielkie odchylenia (około 2-3%), co jest normalne. W przypadku wątpliwości można złożyć wniosek o wymianę lub legalizację licznika w zakładzie energetycznym, co jest obowiązkiem dostawcy i nie powinno generować kosztów dla użytkownika. Nowoczesne liczniki cyfrowe cechują się większą dokładnością niż starsze analogowe modele.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA