Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przetwornica? w Acer TravelMate 510T

tzok 11 May 2003 21:46 1391 3
    tzok
    Moderator of Cars
    Podczas pracy laptopa z okolic przetwornicy napięcia lub procesora dochodzi "ćwierkanie" gdy włącza się flop lub HDD cichnie, staje się natomiast głośniejsze podczas korzystania z TouchPad'a i dużego obciążenia procesora. Najbardziej podejżana jest cewka w przetwornicy, ale podobne odgłosy słyszałem kiedyś z... procesora w Atari ST (trochę to dziwne, ale jak zrobiłem generator CMOS to przy odpowiednio wysokich częstotliwościach też scalak zaczynał piszczeć). Czy ktoś wie co to może być, czy jest to groźne dla laptopa i jak to ew. naprawić. Dodam, że po rozebraniu go znalazłem dwie czy trzy śrubki leżące ma płycie głównej... a sam komputer jest po upadku, kupiony okazyjnie z rozbitą obudową (i wymienioną już matrycą). Od jakiegoś czasu komputer działa i nie ma żadnych niepokojących objawów poza tym piszczeniem (do czasu powkręcania śróbek na ich miejsca czasami obraz zaczynał śnieżyć).
    Hrabol
    Level 25  
    cos podobnego slyszalem w IBM thinkpad seria 14xx mysle ze to trafo od przetwornicy piszczy poprostu po upadku musialo sie rozkleic czy peknac a przy poborze duzego pradu generator sie przestraja i objawia sie to dzwonieniem rdzenia od podswietlania
    tzok
    Moderator of Cars
    Głównie chodziło mi o to, czy używanie komputera w takim stanie grozi jego uszkodzeniem.
    Piszczy przetwornica w zasilaczu niskiego napięcia (charger board) a nie od lampy.
    Hrabol
    Level 25  
    Nie nie grozi to normalne bo jak rosnie prad obciazenia to zwieksza sie wspolczynnik wypelnienia przebiegu zeby zrekompensowac straty. Ale jak skleisz to trafko nawet superglutem to bedzie lepiej bo nie bedzie bzyczec i nie bedzie sie rozdwajalo.