logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płacenie abonamentu RTV w wypadku posiadania cyfry+.

ziomal_87 21 Lut 2006 23:55 13163 7
REKLAMA
  • #1 2332317
    ziomal_87
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich forumowiczów!
    Od pewnego czasu w Telewizji Polskiej nic nie ma ciekawego, same stare filmy ktore leciały po kilka razy. Zastanawiałem się nad pakietem cyfry+ bądz polsatu cyfrowego. Płacę abonament RTV w wysokości 16,70 na miesiąc zgodnie z cennikiem za telewizor oraz odbiornik radiowy. Abonament ten jest za odbiór telewizji naziemnej. Czyli jak bym zamówił Cyfre+ to jest telewizja satelitarna ( o ile sie nie myle) moje pytanie brzmi:
    Czy musiałbym opłacać pakiet cyfry + abonament RTV za TV i radio ? -przeciez ludzie mieszkajacy w blokach mający kablówke płacą tylko jeden abonament do operatora telewizji kablowej wiec czemu ja miałbym płacic 2 razy?
    Czy poprostu mogę zrezygnować z płacenia abonamentu RTV i zamowic sobie Cyfre, chce aby wszystko było dobrze i legalnie żebym nie miał pózniej jakiś nieprzyjemności
  • REKLAMA
  • #2 2332470
    romil
    Poziom 15  
    Opłata abonamentu RTV jest obowiązkowa dla wszystkich użytkowników odbiorników TV i radiowych.
    Nikogo nie obchodzi czy oglądasz PR1 TVP czy nie.
    KRRiTV kombinuje czy nie pobierać opłaty również od posiadania kart TV do komputera, a co to będzie z telefonią 3 generacji?
    Abonament płacisz zgodnie z ustawą, a nie jakością programu.
    Niestety.
  • REKLAMA
  • #3 2332494
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2332577
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    No dobra, ale jak odbierasz cyfrę +, to już nie odbierasz naziemnie. Twój telewizor robi za monitor. Czy do oglądania filmów na dvd też muszę płacić abonament? Chodzi mi o to czy płaci się za odbiór czy za posiadanie odbiornika. I ew. jak suię definiuje odbiornik TV.

--
    pozdrawim
    Hefi
  • #5 2332607
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Płaci się za posiadanie odbiornika TV lub radioodbiornika. Nie ma znaczenia, że np. odbiornik pracuje jako monitor
  • #6 2332650
    goscu
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Wiem że to niezgodne z prawem. Ale zadam Ci pytanie? Po co płacisz? Za wartości chrześcijańskie w publicznej TV to niech ci pleban zapłaci. Wyrejestruj tv i oglądaj na kompie z kartą tv.

Tak na marginesie. Jak przyszedł Dworak do TV to robi z publicznej taki sam syf jak TVN czy POLSAT. Że nie wspomne o Pani Gawryluk. Ona nie słayszała o obiektywiźmie.

Cały czas kombinują z tym sciąganiem abonamentu. Mam pomysł na urzędzenie które wpiete byłoby w tor odbiornika podczerwieni w TV. telewizor uruchamiany byłby za szyfru. Takie urządzenie zwróci sie za pół roku. A jakby co to TV stoi bo sie ładnie z kwiatkiem komponuje.
    Płace wysokie podatki i nie mam zamiaru płacić za tv. Taka mam dla ciebie radę. Nie płać. A kup sobie polsat. cyfra jest za drooooga.
    Zwykłą TV oglądam jakieś 15 minut tygodniowo ( wiadomości czy panorama). Za to bardzo często oglądam www.atvn.pl
  • REKLAMA
  • #7 2333292
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    ciekawe ze nie zaszyfruja tv1 czy tv2 .chcesz ogladac plac.za pare latek tv bedzie u nas nadawane cyfrowo te programy tez wiec moze
  • #8 2333982
    ziomal_87
    Poziom 18  
    czyli zeby był legal to i tak abonament trzeba placic niepodoba mi sie to :!: mogli by od odbioru telewizji naziemnej sciagac podatek a nie za samo posiadanie telewizora :!: troszke to chore.. ale cóż państwo zarabia na tym ! bezsensowne.... :|

Podsumowanie tematu

✨ Abonament RTV jest obowiązkowy dla wszystkich posiadaczy odbiorników telewizyjnych i radiowych, niezależnie od sposobu odbioru sygnału (naziemny, satelitarny, kablowy). Posiadanie pakietu Cyfry+ (telewizja satelitarna) nie zwalnia z obowiązku opłacania abonamentu RTV, ponieważ opłata dotyczy samego posiadania odbiornika, a nie jakości czy źródła sygnału. W przypadku kablówki abonament jest zwykle wliczony w opłatę operatora, ale w przypadku satelity abonament RTV należy opłacać osobno. Definicja odbiornika TV obejmuje również urządzenia pełniące funkcję monitora. Dyskusja porusza także kwestie prawne i społeczne związane z abonamentem, a także sugestie dotyczące unikania opłat, jednak zgodnie z obowiązującym prawem abonament jest obowiązkowy. W przyszłości nadawanie cyfrowe może wpłynąć na sposób pobierania opłat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA