Oj. Pisałem Ci już że z odczytaniem kodu zabezpieczającego to radio przed użyciem przez osobę która go nie posiada (nie jest włacicielem według producenta) nie powinno być problemu. W temacie kodów do radii nie każdy naprawiacz RTV czy CymBałradii nie musi się na tym znać. To zabawa dla lepszych specjalistów. Opisywałem już jak to się robi, odczytuje pamięć radia i podgląda w niej jaki jest kod do tej sztuki radia, a kod każde radio ma inny.
Przestrojenie z 5tek na zera to zupełnie inna para kaloszy. Tu zaś jest podobnie. Nie każdy rozkodowywacz radii czy naprawiacz będzie potrafił to zrobić. A to robi się różnie, zależnie od modelu radia. Jesli producent przewidział możliwość pracy radia na różnych zakresach, z różnym rastrem kanałowym zależnie od standardu w kraju w jakim ma być radio sprzedawane, to zostawił jakąś możliwość zmiany tego. Może to być przestawiane w tzw.trybie serwisowym (zwykle taki tryb jest opisany w instrukcji serwisowej-dla serwisantów a nie instrukcji obsługi która jest dla użytkownika). Może to być też przestawiane w elektronice radia zmieniając ustawienia procesora lub jego konfigurację w jego pamięci. Jeśli to na tym polega to przepisanie pamięci z radia przerobinego do radia nieprzerobionego spowoduje zmianę tego. Ale jak to jest w tym dokładnie modelu nie mam pojęcia. Może też nie byc takiej możliwości przewidzianej przez producenta i wtedy trzeba dość mocno ingerować w tor sygnałowy radia, tak jak się przerabia zwykłe CB radia. Tylko w zwykłym radiu jest to dość proste a tutak taka przeróbka częsci CB może spowodować zła pracę części zwykłego radia. I tu jest kłopot. Ja się nie podejmę takiej przeróbki, chyba ze takich radii będzie conajmniej kilkadziesiąt, wtedy będzie mi się opłacało opracować dobrą metodę na taką przeróbkę.
A to właśnie jest urok nieprzemyślanego zakupu takich wynalazków. Trudno znaleść kogoś kto się przez ten temat przeszedł.
Gdybyś miała możliwość przesłania instrukcji obsługi można by na nią spojrzeć bo nim człowiek się zabierze za konkretniesze porady to wypadało by zapoznać się z obsługą, może tam coś pisze co naprowadziło by nas na trop takiej przeróbki.
SławeK
PS. Czytaj uważnie i próbuj zrozumieć co się do Ciebie pisze, może zrozumiesz w co się wpakowałaś.