logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konsultacja - działanie radia - STABO

Mischelin161 22 Lut 2006 22:30 2013 13
REKLAMA
  • #1 2335964
    Mischelin161
    Poziom 11  
    Mam radio Stabo i też mam problem, już skopałem po przez spięcie a tu podobno był jakiś kod który kończył się bin 1 i bin 2, nie wiem co to znaczy. Wie może ktoś o co chodzi? Mój email: ania.czarna(_at_)vp.pl :?::?::?:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2336590
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Myślę że nie jesteś elektronikiem, więce lepiej dla radia będzie jak zaniesiesz je do fachowca. Pytania które zadałeś dyskwalifikują Cię jako kogoś kto ma szanse naprawić je.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 2337406
    Mischelin161
    Poziom 11  
    Może i nie jestem elektronikiem, ale poradziłem sobie z wieloam radiami CB! Mam tylko problem z tym STABO. Gdyby był Pan tak uprzejmy u napisał mi co zrobic był bym wdzięczny!
    Pozdrawiam!

Dodano po 22 [minuty]:

Znalazłem w internecie dwa kody, cztero cyfrowe. Jeden kod kończy się BIN-1, drugi kończy się BIN-2. Dziękuje za przypomnienie że ze mni głąb :D:D:D:D:D:D:D:D[/b]
  • Pomocny post
    #4 2338139
    SlaweK
    Poziom 43  
    Spróbuję Ci to wyjaśnić w miarę prosty sposób. Jak już wiesz radio jest kodowane. A to co znalazłeś to domyślam się że nie są to kody a pliki ze zgraną zawartością pamięci tego radia. Ale podkładanie zawartości to ostateczność, stosuje się to tylko w przypadku pewności że zawartość pamięci jest uszkodzona. W tej pamieci poza kodem, licznikiem błędnie wpisanych kodów i zapamiętanymi stacjami jest też wiele danych strojacych i konfigurujących radio. Tylko partacze a takich jest wielu rozkodowują radio podkładając zawartość tej pamięci ze znanym kodem. Wiem co mówię bo wiele radii do naprawy trafia ze zmienionym kodem, co świadczy o podłożeniu tej zawartości. A przecież to nie problem odczytać ją programatorem i podejrzeć jaki jest kod nie zmieniając innych danych. W sumie sam kod czy licznik błędów można w wielu radia zmieniać bezkarnie i nie jest to szkodliwe dla radia ale zasadą jest nie ruszanie pozostałych danych.
    Każde radio ma inny kod. A to "Jeden kod kończy się BIN-1, drugi kończy się BIN-2." świadczy o zupełnej nieznajomości tematu i o niejasnym pisaniu.
    Prawdopodobnie znalazłeś dwie zgrane pamięci ze znanym kodem. W takim razie należy przeanalizować te dwa pliki i kody do nich a potem analogicznie podejrzeć kod w zablokowanym radiu.
    Potem wypada zapoznać się z obsługą radia i wpisać kod do radia (klawiszami na radiu !) i uruchomić je.
    A to co napisałeś zabrzmiało tak " zostały mi z obiadu dwie kości z kurczaka.... kolega mówił że pamięć w komputerze to też kości, jak nimi zwiększyć pamięć komputera..." ;) ;) ;)

SławeK
  • #5 2338181
    Mischelin161
    Poziom 11  
    Witam!
    Oczywiście nic nie wiem na ten temat, wiem tylko że są dwa radia STABO XRC i YOSAN XRM. Pierwsze ma 12 kanałów AM drugie ma 40 kanałów AM, w FM pracują tak samo. Mowa o radiu CB wmontowanym w zwykły radioodtwarzacz kasetowy. (Od nastu lat mam GEORGA CB żaden z jego kodów nie stanowi dla mnie problemu.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2338306
    robert74
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    Nie chcę się mądrzyć ale Sławek ma rację.To że masz opanowany jakiś model CB nie znaczy że zrobisz kod w radiu.Temat kodów w radiach jest tak rozległy że dla jednego radia szkoda zawracać sobie głowę.
  • Pomocny post
    #7 2338313
    SlaweK
    Poziom 43  
    To nie były udane wynalazki. Raz to miałem w ręce. Po prostu to normalne radio, jak większość firmowych radii zabezpieczone przed kradzieżą kodem który należy znać by je uruchomić. W papierach radia powinen być ten kod gdyż sprzedawca powinen go przekazać z radiem.

SławeK
  • #8 2338352
    Mischelin161
    Poziom 11  
    Witam!
    Nie chodzi o kod dostępu tylko o kod 40 kanałów AM. Wiem że radio takie jest nic nie warte ale korzystam z samochodu z wieloma osobami i to najlepsze wyjscie! Zamiast wkładać 95+ pod siedzenie do Fiata Punto 1 :D
    Jackson Georg się nie mieszczą serdeczne pozdrowienia!

Andrzej
  • #9 2339106
    SlaweK
    Poziom 43  
    A to trzeba było tak od razu pisać. Niestety, nie są mi znane żadne kody do tego radia odblokowujące dodatkowe fukcje czy zakresy. Może podstawiając zawartość pamięci zmienia się konfiguracja radia i radio myśli że ma większy zakres lub coś w tym stylu, nie mam pojęcia. W każdym razie BIN to zwykle skrót nazwy pliku binarnego czyli może to być zrzut pamięci zapisany w takim formacie i to pierwsze przychodzi mi do głowy. Myślę ze w takim razie wypadało by zacząć od poszukiwania instrukcji obsługi do tego radia.

SławeK
  • #10 2344568
    Mischelin161
    Poziom 11  
    Witam. Mam oczywiście instrukcję obsługi tylko w języku niemieckim trudno fachowo to przetłumaczyć. Oczywiście po zepsuciu tego radia i odwiedzeniu kilku fachowców którzy nie wiedzieli co jest. Radio to było też w Częstochowie przestrajane w "zera". Postanowiłem kupić drugie radio w Niemczech i teraz na nie czekam. Jakimś dziwnym trafem żadne z radii pracujących na niemieckim terutoriom nie posiada schematu przynajmniej nie można go w żaden sposób zdobyć. Jeśli znalazłby się ktoś kto umiałby rozkodować te "drugie" kody od radia "XRC" ... Prosze o kontakt. Z góry dziękuję.
    Załączniki:
    • Yosan XRM-27.doc (57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 2344811
    SlaweK
    Poziom 43  
    Oj. Pisałem Ci już że z odczytaniem kodu zabezpieczającego to radio przed użyciem przez osobę która go nie posiada (nie jest włacicielem według producenta) nie powinno być problemu. W temacie kodów do radii nie każdy naprawiacz RTV czy CymBałradii nie musi się na tym znać. To zabawa dla lepszych specjalistów. Opisywałem już jak to się robi, odczytuje pamięć radia i podgląda w niej jaki jest kod do tej sztuki radia, a kod każde radio ma inny.

Przestrojenie z 5tek na zera to zupełnie inna para kaloszy. Tu zaś jest podobnie. Nie każdy rozkodowywacz radii czy naprawiacz będzie potrafił to zrobić. A to robi się różnie, zależnie od modelu radia. Jesli producent przewidział możliwość pracy radia na różnych zakresach, z różnym rastrem kanałowym zależnie od standardu w kraju w jakim ma być radio sprzedawane, to zostawił jakąś możliwość zmiany tego. Może to być przestawiane w tzw.trybie serwisowym (zwykle taki tryb jest opisany w instrukcji serwisowej-dla serwisantów a nie instrukcji obsługi która jest dla użytkownika). Może to być też przestawiane w elektronice radia zmieniając ustawienia procesora lub jego konfigurację w jego pamięci. Jeśli to na tym polega to przepisanie pamięci z radia przerobinego do radia nieprzerobionego spowoduje zmianę tego. Ale jak to jest w tym dokładnie modelu nie mam pojęcia. Może też nie byc takiej możliwości przewidzianej przez producenta i wtedy trzeba dość mocno ingerować w tor sygnałowy radia, tak jak się przerabia zwykłe CB radia. Tylko w zwykłym radiu jest to dość proste a tutak taka przeróbka częsci CB może spowodować zła pracę części zwykłego radia. I tu jest kłopot. Ja się nie podejmę takiej przeróbki, chyba ze takich radii będzie conajmniej kilkadziesiąt, wtedy będzie mi się opłacało opracować dobrą metodę na taką przeróbkę.
    A to właśnie jest urok nieprzemyślanego zakupu takich wynalazków. Trudno znaleść kogoś kto się przez ten temat przeszedł.
    Gdybyś miała możliwość przesłania instrukcji obsługi można by na nią spojrzeć bo nim człowiek się zabierze za konkretniesze porady to wypadało by zapoznać się z obsługą, może tam coś pisze co naprowadziło by nas na trop takiej przeróbki.

SławeK

PS. Czytaj uważnie i próbuj zrozumieć co się do Ciebie pisze, może zrozumiesz w co się wpakowałaś. ;)
  • #12 2345049
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Zamiast mącić chłopakowi w głowie o binach w pamięci odeślijcie jego posty na sąsiednie forum w tematyce CB. Jemu chodzi o rozblokowanie kanałów a to zwykle robi się jakąś zworką przy procesorze (choć są rzadkie wyjątki).
    Tam siedzą ludzie dla których to chleb powszedni.
  • #13 2345348
    SlaweK
    Poziom 43  
    W zasadzie to po tym co pisze nie wiadomo dokładnie o co mu (jej) chodzi. O ile wiem to radio jest kodowane jak wiele normalnych radii. Wychodzi tutaj przemieszanie trzech spraw, zabezpieczenia przed użyciem, blokady kanałów, przestrojenia na zera i tego co już się naczytał.

SławeK
  • #14 2347057
    Mischelin161
    Poziom 11  
    Dziękuę za odpowiedzi. Temat narazię skończony.Może porusze go ponownie jak będę miał sprawne radio. Poza tym radio to jest produkowane na Wschodzie. Niemcy tylko przyklejają etykietkę z tyłu i napis " STABO" z przodu. A procesor jest od "Yosan-a". I napewno posiada dodatkowe kody.

Andrzej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z radiem CB marki Stabo, które jest zabezpieczone kodem dostępu oraz posiada ograniczenia kanałowe. Użytkownik napotkał trudności po zwarciu i znalazł w internecie dwa czterocyfrowe kody kończące się na BIN-1 i BIN-2, które prawdopodobnie są plikami binarnymi zawierającymi zrzut pamięci radia, a nie samymi kodami odblokowującymi. Radio Stabo, produkowane na Wschodzie i oznaczone etykietą niemiecką, wykorzystuje procesor firmy Yosan. W radiu występują różne modele, m.in. Stabo XRC (12 kanałów AM) i Yosan XRM (40 kanałów AM), oba pracujące również w FM. Kod zabezpieczający jest unikalny dla każdego egzemplarza i znajduje się w pamięci radia wraz z innymi danymi konfiguracyjnymi, które nie powinny być zmieniane bez odpowiedniej wiedzy. Odblokowanie dodatkowych kanałów lub zmiana zakresu kanałów może wymagać trybu serwisowego lub fizycznej ingerencji, np. zworki przy procesorze. Wymaga to specjalistycznej wiedzy i sprzętu do odczytu pamięci, a nie jest to standardowa naprawa RTV. Instrukcje obsługi są dostępne, ale często tylko w języku niemieckim, a schematy serwisowe są trudne do zdobycia. Zaleca się konsultację z doświadczonymi serwisantami lub specjalistycznymi forami CB, gdyż samodzielne próby mogą prowadzić do uszkodzeń lub nieprawidłowej konfiguracji radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA