logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podkręcanie Celeron 1.7 GHz - jak uniknąć awarii systemu?

raper6 23 Lut 2006 08:47 1182 6
REKLAMA
  • #1 2336823
    raper6
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    witam am pytanko podkrecalem w biosie zmiany czestotliwosci itp ale zaraz po podkreceniu system padal i trza bylo formata robic moze robie cos niepoprawnie pomozcie
  • REKLAMA
  • #2 2337576
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Szybkośc kompa to nie tylko "podkrecenie" procka, bo jeżeli masz wolną, a zwłaszcza małą pamięc RAM, to przesiadki na 2x szybszy procesor nawet nie zauważysz. To, co też widac na ekranie to wynik szybkości karty graficznej, dla gier to ona ma większe znaczenie, niż procesor.
  • REKLAMA
  • #3 2343142
    s650
    Poziom 11  
    Morze byś jeszcze napisał ile go podkręciłś bo ja swojego cel 2.4 podkręciłem do 2.8 i smigał jednak temperatura podskoczyła treszke i musiałem zmniejszyć. Moim zdaniem n porcek nie jest taki zły lepiej dokup sobie ramu jesli masz XP to zalecam 512MB i więcej.
  • REKLAMA
  • #4 2354971
    raper6
    Poziom 16  
    s650 napisał:
    Morze byś jeszcze napisał ile go podkręciłś bo ja swojego cel 2.4 podkręciłem do 2.8 i smigał jednak temperatura podskoczyła treszke i musiałem zmniejszyć. Moim zdaniem n porcek nie jest taki zły lepiej dokup sobie ramu jesli masz XP to zalecam 512MB i więcej.

podkrecilem, do 2.2 ale system padl po 5min a nie grzal sie niewiem co jest ram mam ddr400 moze zle podkrecam jak to zrobic dobrze???
  • #5 2355197
    s650
    Poziom 11  
    Ciekawe?
    Kiedyś takie zjawisko zaszło u mojego kumpla.
    Sprzedał swoje ramy 512Mb(400) i porzyczył od kogoś 128Mb(333) jednak w biosie miał taktowanie pamięci ustawione dalej na 400Mhz tak więc komp się wyłączył po ok minucie od załadowania windowsa. Mały zabig w biosie (przywrócenie ustawień fabrycznych) i wszystko GIT. Może ta informacja ci pomoże.
  • REKLAMA
  • #6 2355694
    kluczos
    Poziom 12  
    może poprostu zasilacz niewydaja :) im bardziej podkręcasz tym bardziej prądożerny jest procesor. A co to masz za zasiłke?

edit: podkręcałeś proca przez zmiane mnożnika czy przez zmiane FSB ?
  • #7 2362192
    raper6
    Poziom 16  
    kluczos napisał:
    może po prostu zasilacz niewydaja :) im bardziej podkręcasz tym bardziej prądożerny jest procesor. A co to masz za zasiłke?

edit: podkręcałeś proca przez zmiane mnożnika czy przez zmiane FSB ?

chyba i to i to probowalem ale nie wiem czy nie naraz

Podsumowanie tematu

✨ Podkręcanie procesora Intel Celeron 1.7 GHz do wyższych częstotliwości, np. do 2.2 GHz, może powodować niestabilność systemu i awarie, skutkujące koniecznością reinstalacji systemu. Problemy mogą wynikać z nieprawidłowych ustawień BIOS-u, zwłaszcza dotyczących taktowania pamięci RAM DDR400, które powinno być zgodne z rzeczywistą częstotliwością modułów. Niewystarczająca ilość pamięci RAM (zalecane minimum 512 MB dla Windows XP) oraz niewydajny zasilacz mogą również powodować niestabilność przy podkręcaniu. Podkręcanie powinno być wykonywane ostrożnie, najlepiej poprzez zmianę mnożnika lub FSB, ale nie jednocześnie, aby uniknąć przeciążenia systemu. Dodatkowo, szybkość komputera zależy nie tylko od procesora, ale także od ilości pamięci RAM i wydajności karty graficznej, szczególnie w zastosowaniach multimedialnych i grach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA