logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Listwa zasilająca. Zabezpieczenie komputera. Jak przerobić listwę?

giera2 23 Lut 2006 15:16 2499 8
REKLAMA
  • #1 2338151
    giera2
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Witam! Chciałbym zabezpieczyć swój komputer przed zagrożeniami ze strony sieci elektrycznej. Kupiłem za prawie 100 zł listwę EVER no i z ciekawości ją rozkręciłem, a w środku oprócz kondensatora na przełączniku nic innego niebyło. Niezły szajs jak za takie pieniądze, możecie mi doradzić w jaki sposób przerobić listwę? Bo trochę szkoda mi kasy na UPS.
  • REKLAMA
  • #2 2338191
    mkubol
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    to nie jest tylko kondesator (przynajmniej w innych listwacha za podobną cene)to jest kondesator i cewka w jednym tak że to jest wystarczajace zabezpieczenie przydał by się jescze tylko bezpiecznik.
  • REKLAMA
  • #3 2338482
    tommy 112
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    witam ja równiez stalem sie ofiarą gdy zalalem przypadkowo ją sokiem rozkręcilem do wyczyszczenia a tam co ?? neonóweczka i kondensatorek za 20 groszy nawet nie ma wyłącznika :( a dalem za nią 80 zł ale wykonanie gorsze niz w przedłużce za 10 zł ale poradziłem sobie z tym i zrobiłem układ z dławikiem i dwoma kondensatorami do tego jeszcze dwa bezpieczniki w czasie kiedy była burza gdy sąsiadom popaliło sprzęt to mi tylko spaliło bezpiecznik :D
  • REKLAMA
  • #4 2338850
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    mozecie sobie udoskonalic takowa listwe.Potrzebne beda dwa dławiki (szeregowo z biegunami sieci) minimum 2 kondensatory np 0,22uF /630V styroflexowe oraz kilka warystorów 250V jako zabezpieczenie przed tzw "szpilkami" chcecie dokładniej wiedziec to przekopiujcie dowolny schemat wejscia "od strony sieci" od zasilacza impulsowego do komputera lub odbiornika TV czy innego urzadzenia posiadajacego zasilacz impulsowy. Wszystkie elementy sie wam zmieszcza do obudowy listwy.
  • #5 2339898
    zoom11
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Może jakiś mały shemacik jak połonczyć elemęty
  • #6 2340017
    tommy 112
    Poziom 23  
    prosze bardzo :D układ nie obejmuje wlączników i kontrolek prototyp mial 2 neonówki i włącznik :D dlawik nawinąłem na rdzeniu z malutkiego transformatorka 30 zwoi dneΦ1mm lub troche cieńszy rdzeń rozbieralem pojedynczo przekładki EI i potem naprzemian składałęm zalany potem distalem <klejem dwuskładnikowym> bo brzęczał :) :D
    Załączniki:
    • Listwa zasilająca. Zabezpieczenie komputera. Jak przerobić listwę? przeciwzakl.GIF (9.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 2341097
    tommy 112
    Poziom 23  
    sprubować można :D zespół kondensatorów też można zrobić z kondensatorów z 1uf i 2 razy 2.5uF 250v bezpieczniki mam 2 ampery założone na fazie i na zerze układ okazał się byc skuteczny podczas burzy bo mi tylko bezpiecznik spaliło :) :]

Dodano po 2 [minuty]:

ale kondensatory mogą być innej wartości niz podałem dławik może być gotowy ja podalem jak zrobiłem swój
  • #9 2352963
    zoom11
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    A gdyby podłączyć stabilizator napięcia? Miałoby to jakiś sens?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zabezpieczenia komputera poprzez modyfikację listwy zasilającej marki EVER, która w oryginalnej wersji zawiera jedynie kondensator na przełączniku, co jest niewystarczające. Użytkownicy sugerują dodanie elementów takich jak dławiki, kondensatory styroflexowe (np. 0,22uF/630V), warystory 250V oraz bezpieczniki (np. 2A na fazie i zerze) w celu ochrony przed przepięciami i "szpilkami" w sieci elektrycznej. Proponowane jest wykonanie układu filtrującego i zabezpieczającego wzorowanego na schematach wejścia zasilaczy impulsowych komputerów lub innych urządzeń elektronicznych. Jeden z uczestników opisuje wykonanie dławika nawiniętego na rdzeniu z transformatora EI oraz zastosowanie kleju dwuskładnikowego dla eliminacji drgań. Wskazano również możliwość wykorzystania części zasilacza ATX 300W do budowy takiego układu. Pojawiła się także sugestia rozważenia podłączenia stabilizatora napięcia jako dodatkowej ochrony. Całość ma na celu stworzenie skutecznej ochrony listwy zasilającej bez konieczności inwestowania w UPS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA