logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić listwę zasilającą, by lepiej chroniła komputer?

PiotrM 23 Kwi 2006 01:51 5009 14
REKLAMA
  • #1 2556123
    PiotrM
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    Czy ma ktoś pomysł na przeróbkę prostej listwy zasilającej do komputera. Rozbierając taką listwę zobaczyłem żę jest ona zabezpieczana tylko przez warystor i dwa bezpieczniki topikowe. Nie ma w niej żadnego filtru przeciwzakłóceniowego czy też innego układu filtrującego napięcie. Jak myślicie czy zastosowany warystor i bezpiecznik ochronią odpowiednio układy elektroniczne podłączone do takiej listwy?
  • REKLAMA
  • #2 2556266
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Czego można żądać za cenę 20÷40PLN ?
  • #3 2556826
    Rae
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Możesz zdecydowanie polepszyć ochronę dodając odgromnik gazowy.
  • #4 2560699
    PiotrM
    Poziom 22  
    Jakiego typu ma być ten odgromnik gazowy ? Może mi podpowiesz ?
    Ja przerabiając listwę wstawiłem dodatkowo filtr przeciwzakłóceniowy ze starego zasilacza do komputera. Wiem, że nie wszystkie urządzenia posiadają taki filtr w sobie.
  • REKLAMA
  • #5 2564397
    gariz
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    chcialem zalozyc nowy temat ale moze podciagne pod ten.......: mam 2 komputery podlaczone szeregowo na jedna listwe.... problem jest taki ze jak przerzuce przelacznik wtedy wywala bezpiecznik na klatce-2 mnitory drukraka modem i 2 komputery widac to za duzo na ten bezpiecznik - mam pytanie czy moze daloby sie to jakos zalatwic przy pomocy jakiegos ukla zabezp??? myslalem tez ze moze by wyeliminowac ten nagly skok przez podlaczenie UPS'a..... nawet z minimalnie slaba pojemnoscia powinien pomoc....-mam racje?? macie jakies inne pomysly??
  • REKLAMA
  • #6 2564798
    PiotrM
    Poziom 22  
    Ile amper ma ten bezpiecznik?
    I czy oprócz tych urządzeń jest coś jeszcze włączone do obwodu gniazdkowego.
  • REKLAMA
  • #8 2565448
    Rae
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    PiotrM napisał:
    Jakiego typu ma być ten odgromnik gazowy ? Może mi podpowiesz ?

Na napięcie 230V, najczęściej spotykane są trzyelektrodowe, więc wykorzystujesz tylko jedną z zewnętrznych elektrod i środkową.
  • #9 2565449
    gariz
    Poziom 14  
    hej ale jak to sie ma do mojego problemu ictorn?? ja chcialbym zabezpieczyc komputer przed tym naglym skokiem jaki wywoluje on sam, podczas zalaczania calego zestawu przelacznikiem w listwie zasilajacej - wtedy to wywala sie bezpiecznik na klatce jego obciazalnosc 10A cale szczescie ze to eska jest :):)

swoja droga zloze sobie Twoj schemat ictorn....... moze kiedys sie przyda a ja lubie gadgety :D:D:D

p.s. pod pojeciem komputer rozumiem-2 komputery klasy PC; 2 monitory; 2 drukarki; modem TV kablowej; 2 zasilacze do glosnikow; switch - wszystkie te elementy na raz sa zalaczane przez jeden wlacznik i ten nagly skok wlasnie wywala bezpiecznik - da sie to obejsc (??) bo..... wolalbym nie rozbijac tego np. na 2 listwy czy cos bo to wszystko juz jest ladnie zabudowane
  • #10 2565727
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Tak naprawdę potrzebujesz nie układu ochrony przed zakłóceniami, tylko układu soft-start. Temat wielokrotnie przemaglowany przy okazji budowy wzmacniaczy m.cz. większej mocy - przeszukaj zasoby Elektrody na hasło 'soft start'.
  • #11 2567280
    gariz
    Poziom 14  
    zgoda, znalazlem schemat (orginal jest tu http://mitglied.lycos.de/Promitheus/delay_circuit_for_toroids.htm ) itd nie powinno byc problemu z wykonananiem ale chcialbym prosic o pomoc w wyliczeniu wartosci tych rezystorow....

mam w domu z demontazu kilka przekaznikow
    1) TYP R-15 24V 10A 3PDT
    2) RM-2 24V 850om
    3) RM-2 12V 210om

ktory bylby lepszy?? jak zmierzyc ta wartosc udarowa (mam tylko multimetr ze straganu za 9zl ;/)??
  • #13 2629247
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    na temat tych listew to mam takie zdanie-

sa to ewidentne szkodniki- jak uzytkownik kopnie przypadkowo to
    spadaja w srodku takie zapinki i robia lepsze zwarcie niz mozna sobie wyobrazic. Ciekaw jestem czy maja one atest p.poz -czy tworzywo jest palne czy samogasnace.
    Jasne jest ,ze malo kto wie ,ze w srodku kazdego zasilacza komp. jest caly zestaw filtrow i odklocaczy.
    To co jest na listwie dziala dobrze na kieszen producenta -bo raczej w gniazdach siecioeych miejskich rzadko sa jakies ciekawe hulanki pradu-
    moze w niedziele o 3 rano jest 250V w gniazdkach -ale to juz dosyl i przesyl zawala sprawe.
    Lepiej jest zrobic normalna i naprawde dobr tablice do kolejnego zalaczania-i zwrocic uwage na to ze prad idacy do komputera /impulsowy/ moze dewastowac wszystko ,kazde urzadzenie majace zasilacz impulsowy wyrywa prad z gniazdek.
    Nalezalo by robic przeglady i ew. instalacje alu. dokrecac srubki
  • #14 2636111
    Georges
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Caly problem polega na złej esce.Powinna być 10A typu B,lub 16A typu B jeśli 10A jest za słaba.Taka eska kosztuje około 12zł.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikacji prostej listwy zasilającej w celu lepszej ochrony komputera. Standardowa listwa zabezpieczana jest warystorem i bezpiecznikami topikowymi, bez filtrów przeciwzakłóceniowych. Proponowane ulepszenia obejmują dodanie odgromnika gazowego oraz filtrów przeciwzakłóceniowych, np. ze starych zasilaczy komputerowych. Problem nagłych skoków prądu przy jednoczesnym włączaniu wielu urządzeń (komputery, monitory, drukarki, modem, zasilacze) powoduje wyzwalanie bezpiecznika, co sugeruje potrzebę zastosowania układu soft-start, który ogranicza prąd rozruchowy. Wskazano na konieczność stosowania bezpieczników typu B o odpowiednim natężeniu (np. 10A lub 16A) zamiast standardowych topikowych, które mogą być niewystarczające. Poruszono także kwestie jakości i bezpieczeństwa listew, zwracając uwagę na brak filtrów w listwach i potencjalne zagrożenia związane z ich konstrukcją. Wskazano na dostępne schematy układów opóźniających załączanie (soft-start) oraz potrzebę dokładnego doboru elementów, takich jak rezystory i przekaźniki. Dyskusja podkreśla, że ochrona komputera wymaga nie tylko zabezpieczeń przeciwprzepięciowych, ale także kontroli prądu rozruchowego i odpowiedniej filtracji zakłóceń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA