logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja i naprawa czujnika położenia wałka rozrządu Opel Astra 1.8 X18XE

Szczepan32 24 Lut 2006 17:58 13957 7
REKLAMA
  • #1 2343019
    Szczepan32
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam pytanie gdzie dokładnie znajduje się czujnik położenia wałka rozrządu w Oplu Astrze 1.8 16 V silnik X18XE. Czy jest jakaś możliwość jego ewentualnej naprawy lub czyszczenia?
  • REKLAMA
  • #2 2343145
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2343616
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    tak mozna go wyczyscić, ale to niepomoze mu skoro umarł
  • REKLAMA
  • #4 2343649
    jacekltd
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Bardzo częsta usterka po wymianie uszczelki głowicy w tych silnikach.Zazwyczaj mechanik za mocno dokręca tą śrubkę mocującą i juz po sprawie.a jak ppadnie to już po sprawie
  • #5 2343727
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 2362997
    fly07
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Jak sprawdzić taki czujnik? Mam Astrę z podobnym silnikiem X18XE1.
  • #7 2363016
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2364290
    rosielvw
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    jacekltd napisał:
    Bardzo częsta usterka po wymianie uszczelki głowicy w tych silnikach.Zazwyczaj mechanik za mocno dokręca tą śrubkę mocującą i juz po sprawie.a jak ppadnie to już po sprawie

hmmm.zastanawia mnie co ma srubka mocujaca do tego czujnika?

Podsumowanie tematu

✨ Czujnik położenia wałka rozrządu w Oplu Astra 1.8 16V z silnikiem X18XE znajduje się pod deklem na pokrywie zaworów, pod nakładką z napisem "ecotec". Aby uzyskać do niego dostęp, należy zdjąć tę nakładkę oraz osłonę paska rozrządu. Czujnik można próbować wyczyścić, jednak jeśli jest uszkodzony, czyszczenie nie przyniesie efektu. Częstą przyczyną awarii jest zbyt mocne dokręcenie śruby mocującej czujnik, zwłaszcza po wymianie uszczelki głowicy. Przed wymianą czujnika zaleca się sprawdzenie sygnału na jego pinach, najlepiej oscyloskopem. Czujnik jest zasilany sygnałem sinusoidalnym o częstotliwości około 666 Hz, który jest modulowany podczas pracy silnika. Pojawiły się również pytania dotyczące związku śruby mocującej z awarią czujnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA