logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra 745m – co to jest głowica TV i jak wpływa na wyświetlanie kolorów?

gerace 25 Lut 2006 21:06 921 7
REKLAMA
  • #1 2347786
    gerace
    Uczeń
    Ocena: 2
    cze.mam pytanie bo dalem moj tv do naprawy i koles mi zmienia w nim jakas glowice czy cos takiego bo kolory mi w nim nawalaly.mogl by mi ktos wytlumaczyc co to jest? albo przeslac zdjecie jak wyglada taka glowica.moje e-mail to gerace(_at_)wp.pl.z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 2347794
    krzysiek40
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Napisz dokladnie jak ci te kolory "nawalaly".
  • REKLAMA
  • #3 2347920
    gerace
    Uczeń
    no poprostu byly gorsze czerwony byl zielony i tak dalej czasem bylo wszystko normalnie.ale jakis czas temu zrobil sie czarnobialy.ale chcialem sie tylko dowiedziec co to jest ta glowica
  • REKLAMA
  • #4 2348240
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 859
    Głowica to element (łopatologicznie pisząc), który jest odpowiedzialny za wstępną obróbke sygnału antenowego. Do poprawności kolorów ma tyle co **** do buraka. Nie daj puszczać sie w maliny (czytaj koszta), zanieś do kogos kto sie zna, bo mieć lutownicę, nie znaczy byc fachowcem.
  • #6 2350535
    m626
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    Tak w ogóle to trzeba być emocjonalnie związanym z Neptunem 745 żeby go jeszcze naprawiać. Za koszt ewentualnej naprawy (zwłaszcza u kogoś, kto brak koloru usuwa za pomocą wymiany głowicy) możesz kupić tv o dwie generacje lepszy i na chodzie.
  • #7 2351280
    gerace
    Uczeń
    no powiedzmu ze troche sie do niego przywiazalem :) ale koles powiedzial ze zmienia w nim jakas czesc.nie jestem pewny czy glowice bo on cos gada o jakiejs plytce chyba ze ta stara juz byla malo czula(cos takiego hehe :P ) i wzial z jakiegos starego i podobno ma byc dobrze jutro sie chyba okarze albo w wtorek to wam powiem :)
  • REKLAMA
  • #8 2366066
    gerace
    Uczeń
    cze.juz mam tv spowrotem w domu.kolory juz sa i sa zjebiste :) hehe takich to on nigdy nie mial hehe.koles mi cos w nim zmienil ale nie wiem co.jest tylko problem maly bo cos rozjebal i na normalnej antenie naziemnej sygnal sie sam odstraja.a na satelicie ktora jest przez chinche jest wszystko ok troche to wkurza ale jakos sie da ogladac.to i tak juz jest stary tv :P i nikt by go nawet nie kupil za 50zł hehe

Dodano po 40 [sekundy]:

chcialem napisac ze kolory sa super :) literki mi sie pomylily hehe

Podsumowanie tematu

✨ Głowica w telewizorze Unitra 745m to element odpowiedzialny za wstępną obróbkę sygnału antenowego, jednak nie ma bezpośredniego wpływu na poprawność wyświetlania kolorów. Problemy z kolorami, takie jak zamiana czerwonego na zielony czy przejście do obrazu czarno-białego, mogą wynikać z innych usterek. Wymiana głowicy lub innej części (np. płyty) przez serwisanta może poprawić jakość obrazu, choć nie zawsze jest to rozwiązanie optymalne kosztowo. Po naprawie kolory w telewizorze poprawiły się znacząco, choć pojawił się problem z automatycznym strojem sygnału na antenie naziemnej, natomiast odbiór satelitarny przez złącze chinch działa prawidłowo. Ze względu na wiek modelu Unitra 745m, naprawa może być mniej opłacalna niż zakup nowszego telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA