Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unitra Helios TC 500 - Brak kolorow

crono5 09 Kwi 2006 23:13 2426 13
  • #1 09 Kwi 2006 23:13
    crono5
    Poziom 10  

    Witam. Posiadam Odbiornik tv Unitra Helios TC 500. Problem polega na tym, ze nagle zniknely kolory co moze byc przyczyna? Krecenie potencjometrami RGB powoduje pojawienie sie poswiaty w kolorze zaleznym od tego ktorym potencjometrem krece.

    0 13
  • #2 09 Kwi 2006 23:25
    jk26
    Poziom 17  

    tymi potencjometrami nic nie zwojujesz poszukaj dekodera albo może masz dokłądaną płytke z pal tam szukaj jeśli masz wymienny pall to na początek wymień kwarc na nim

    0
  • #3 10 Kwi 2006 00:03
    crono5
    Poziom 10  

    Tutaj mam taka plytke z 2 szerokimi prostokatnymi ukladami w plastikowych obudowach (jasnozielonych ) (Ozn. SDL145). Zakladam ze ta wlasnie plytka to uklad PAL, badz dekodera. Na tej plytce Jest jeszcza dluga rurka w niebieskiej obudowie. Hmm a jak ten kwarc bedzie wygladac? Tak samo jak np. na plycie glownej komputera? Bo jesli tak to nic takiego tutaj nie ma. Sa tylko cewki i kondenatory. W poblizu jednej cewki (na plytce) jest podana czestotliwosc 4,686 MHZ.

    0
  • #4 10 Kwi 2006 14:38
    54amator
    Poziom 12  

    Witaj
    Sprawdź poprawność podłaczenia anteny .
    Czy brak koloru występuje również przy odtwarzaniu obrazu po niskiej np z magnetowidu?

    0
  • #5 10 Kwi 2006 16:42
    tylpol60
    Poziom 14  

    witam częstą usterką zaniku koloru w w/wym. OTVC jest odstrojenie filtru identyfikacji koloru .Nie mogę podać numer filtru ale mając schemat można go znaleźć pozdrawiam

    0
  • #6 10 Kwi 2006 19:59
    paweł4444
    Poziom 14  

    Spróbuj ruszyc fazą H na płytce synchronizacji(mała płytka za p.cz w ekranie z dwoma perkami) i napisz czy kolor się pojawia.

    0
  • #7 15 Kwi 2006 14:13
    crono5
    Poziom 10  

    Witam korzystajac z tego posta https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...t=helios&sid=b11091890f9508ec86e9141845a55999
    udalo mi sie zdobyc opis teg OTVC, przy okzazji okazalo sie radioelektronika z ktorego pochodzily skany mam na stanie :). W opisie jest:

    Cytat:
    Do koncowki 11 scalaka US550 dolaczono obwod rezonansowy identyfikacji (L551, C561) dostrojony do cz.podn. chrominancji kol. niebieskiego, rownej 2,25Mhz.

    Czy o ten filtr identyfikacji chodzi? Jesli tak to czy strojenie cewka L551 cos pomoze?. 54amator antena jest podlaczona na 100% poprawnie. Z magnetowidu nie mam jak sprawdzic bo takowego nie posiadam :). Sprawdzalem za pomoca tunera sat. Oczywiscie podlaczonego na wejsciu antenowym, gdzyz wejscia m.cz ten OTVC nie posiada. paweł4444 nie widze takowej plytki tutaj. Lub moze zle jej szukalem. Dodam jeszcze ze Modul PAL w tym OTVC zostal rzobudowany o jakas dodatkowa plytke na ktorej jest dodatkowa LO oraz 2 scalaki i ooo kwarc :), heh a jednak jest :), dopiero teraz go przyuwazylem :). Scalaki to MDA3510 oraz TC4066BP. Plytka jest wpieta przewodami m.in w miejsce diody D553 kondensatora C598 mostka M559 itd. Sa na niej 2 perki.

    0
  • #8 15 Kwi 2006 15:07
    darmir1
    Poziom 20  

    Zanim czymkolwiek pokręcisz zastanów się cztery razy, a nawet sześc w przypadku wszelakich obwodów LC.
    Przed przękręceniem zapamiętaj połozenie elementu regulowanego - stosunkowo łatwe w przypadku PR.
    Zacznij od jak to radził kolega wcześniej poruszania potencjometrami od fazy oraz synchro częstotliwości (R312 oraz R320 na module MH2030). Zobacz czy cos się mienia na obrazie. W przypadku poprawnego działania tych potencjometrów obraz powinien przesunąć się na boki.
    Jeśli nie pomoże to delikatnie poruszaj (zapamiętaj pierwotne położenie) kondensatorem nastawnym - trymerem na płytce PAL.
    Przejdź następnie do płyty BO2030 po drugiej stronie TV i znajdź moduł MV2030. Tam poruszaj R572 (synchro H)
    Jesli to na razie nie pomoże to alarmuj będziemy kombinowac dalej
    Ponieważ jest to HELIOS 500 zakładam iż płytke PAL masz "doklejoną" a nie wsadzoną zamiast modułu MD2030. Napisz coś więcej na temat tego dekodera PAL - na jakich układach etc.

    0
  • #9 15 Kwi 2006 18:17
    crono5
    Poziom 10  

    OK znalazlem modul MV2030, z tym ze nie ma na nim R572. R572 znajduje sie w module dekodera MD2021 i jest to zwykly rezystor. Natomiast w module MV2030 znajduja sie: R758 (LIN V), R755 (chyba AMP V (widac tylko P bo reszta oznaczenia pod radiatorem siedzi:) ) oraz R752 (SYN V). Domyslam sie ze moze chodzilo o R752 wiec nim pokrecilem - dziala. Krecilem tymi potencjometrami co wskazales. Dzialaja bez problemu. Zauwazylem ze kolor sie pojawia jesli krece potencjometrem na tej "doklejonej" plytce PAL'u Potencjometr ten jest wpiety zaraz na wejsciu tego "doklejonego" modulu. Idzie na niego sygnal z 9 Pin'u ze zlacza modulu MD2021. Ale nie jest to taki kolor standardowy. Pojawiaja sie poziome linie obraz jest dosc zaklucony. Ale pojawia sie kolor czerwony i niebieski. Jesli podkrecam R229 od G na MW2001/2 to obraz napowrot robi sie czarnobialy. Uklady na orginalnej MD2021: MCA640, MCA650 oraz MCA 660 wszystkie Tesla. Na "doklejanym" module: MDA3510 (Tesla) oraz TC 4066 (z boku jest jeszcze 8923Hb) (Toshiba).

    0
  • Pomocny post
    #10 15 Kwi 2006 20:31
    darmir1
    Poziom 20  

    Sorki pomyłka czeski błąd. Chodzi oczywiscie o potencjometr R752 (synchro V).
    W systemie PAL ważne jest a by na odpowiednie miejsce impulsu synchro "wskoczył" impuls burst nadawany przez system PAL. Dokonuje sie tego regulacjami potencjometru synchro fazy na MH 2030 oraz trymerem na płytce PAL (taki kondensator nastawny - tym ustawiasz częstotliwość burst).
    Bez oscyloskopu może się nie udać tego zrealizować...
    Teraz tak znalazłem jakiś schemat PAL "doklejany", na dekoderze TDA3510.
    Układ ten wymaga odpowiedniego impulsu SC tego wszystkiego o którym Ci wsześniej pisałem.
    Impuls SC dostarczony jest na 20n TDA3510
    Oscylator podłączony jest na 14 i 15 nóżkę TDA 3510 i w tej okolicy szukaj trymera (może go nie być - niektóre układy go nie miały). Jesli jest to pokręć nim trochę - może zaskoczy.
    Napięcia które powinny być na TDA 3510 (1 wartośc secam - druga pal)
    1. 4,0 - 4,0 13. 9,2 - 9,2
    2. 4,0 - 4,0 14.10,8 - 10,8
    3. 5,1 - 5,1 15. 2,6 - 2,6
    4. 5,1 - 5,1 16. 5,7 - 4,4
    5. 7,7 - 8,3 17. 3,4 -3,4
    6. 3,1 - 3,1 18. 5,8 - 5,8
    7. 3,1 - 3,1 19. 4,6 - 3,1
    8. 4,6 - 11,6 20. 1,6 - 1,6
    9. 12,0 - 12,0 21. 0,1 - 12,3
    10. 5,9 - 8,1 22. 5,0 - 4,0
    11 6,7 - 8,1 23. 3,0 - 3,1
    12. 9,2 - 9,2 24. 0,0 - 0,0

    Na nóżkę 7 podłączony jest sygnał opóźniony. Tam gdzieś w poblizu powinien byc potencjometr do regulacji amplitudy sygnału opóźnionego.
    Jeśli jest zbyt duża różnica w sygnałach opóźnionym i bezpośrednim tez może nie zadziałąc kolor. Spróbuj tez poruszać tym potencjometrem.
    Układ 4066 to przełącznik PAL Secam. Sprawdź elementy na nóżce 6 tego układu.
    Przez święta mnie nie będzie - dalsze porady jęsli będziesz potrzebował dopiero po świętach
    Smacznego jajka i wesołego Alleluja
    Pozdrawiam i napisz co zdziałaęeś

    0
  • #11 15 Kwi 2006 22:28
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany

    jak widze z postow kolegi crono5 nie ma on podstaw z wiedzy nt elementow skoro nie wie jak wyglada linia opzniajaca

    0
  • #12 16 Kwi 2006 01:21
    crono5
    Poziom 10  

    Mariusz.s no tak, zgadza sie dlatego tez umiescilem mojego posta w dziale Początkujący Serwisanci. Ale swoja droga mialem domysly iz moze byc to LO, ale nie bylem do konca pewien, dlateguz nic nie pisalem. Teraz kiedy zerknolem na schemat to juz to wiem :). Dzis nie bede juz sprawdzac. Darmir1 serdeczne dzieki za rady i wzajemnie zycze rowniez Wesolych Swiat. Pozdrawiam.

    0
  • #13 19 Kwi 2006 10:12
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany

    wiesz nie chcailem byc niegrzeczny,i pisz dalej smialo,kto pyta nie bladzi i ten sie nie myli kto nic nie robi

    0
  • #14 07 Maj 2006 15:39
    crono5
    Poziom 10  

    Witam. Ok juz dziala znakomicie. Problem byl trywialny. Po prostu 2 przewody poprzez ktore byl wpiety modul PAL'u sie odlutowaly. Po przylutowaniu kolor wrocil. Serdecznie dziekuje wszystkim, w szczegulnosci darmir1 za okazane zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam

    0