logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Robot na gąsienicach. Projekt gąsienic. Jak to zrobić?

rudy99 25 Lut 2006 23:04 8717 20
  • #1 2348304
    rudy99
    Poziom 2  
    Witam jestem Nowy na tym forum do pewniego czasu interesuje sie robotyka i automatyka wiec nie jestem surowy w tym temacie :d

Mam zamiar zrobic robota na gasienicach tak jak w czalgu z ruchomym ramieniem (chwytnym) oraz ruchoma kamerka we wszystkiech kierunkach . WYkonanie ramienia jak i mocowania na kamerke mam juz opracowana.Gozej z gasienicami moze wy macie jakies pomysly jak tak to walcie smialo.
    Mam jeszcze zamiar sterowac tym bezprzewodowo jakims nadajnikiem alebo przeez komputer.

Co powiecie na ten Projekt :D

Pozdrawiam

Moderowany przez Bartek_Wosik:

Pisząc posty staraj się zwracać uwagę na ortografię i interpunkcję. Jeśli masz problemy z poprawnym pisaniem to korzystaj z przycisku PISOWNIA który znajduje się przy każdym poście.

• #2 2348341
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Powiem tyle że nie wierze że go zrobisz ;) A gąsienice weź z zabawki, albo z samochodowego paska rozrządu
  • #3 2348847
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    McRancor umiesz pocieszyc :) tak powaznie jak nie masz doswiadczenia to kup jakas gotowa zabawke i zamontuj kamerke , potem sterowanie... zobaczysz gdzie tkwia i jakie trudnosci bo jak nie jestes zbyt cierpliwy to zbyt duze zadanie zniecheci Cie do dalszych prac a rozpoczety niedokonczony robocik ma wartosc zlomu za ktory wiele zaplacisz i stracisz czasu.
  • #5 2348863
    seba222
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Ale to wersja dla wytrwałych mających półtora roku :)
  • #7 2349441
    wicy
    Poziom 22  
    Ocena: 111
    A ja tam se zaprenumerowałem tego i-bota :( Wysmaże miesięcznie 100 na gazetkę, ale nie wydam na pierdoły, które po wielu próbach i błędach i tak lądują wcześniej czy później w koszu :(
    rudy99 zacznij zabawy od czegoś takiego
    Robot na gąsienicach. Projekt gąsienic. Jak to zrobić? Dorób do tego sterowanie z PC, potem zamień kabelek na tor radiowy np, potem dołóz h-bridge, procesor, enkodery, detektory, czujniki, kamerkę... i masz robota full wypas :D
  • #8 2349509
    rudy99
    Poziom 2  
    Akurat z elektronika RC jestem bardzo zwiazany. Buduje slizgi spalinowe jak i elektryczne z laminatu wiec cierpliwy to jestem :D. Elektronike do swoich elektrykow sam robie (regulatory itp). Od dawna tez interesuje sie Robotyka i Automatyka. I postanowilem sobie cos takiego zrobic.

Powiem tyle ze jak cos postanowilem zrobic to doze do celu za wszelka cene :D

Wiec predzej czy puzniej go i tak zrobie :D

Pozdrawiam
  • #9 2349512
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    wicy: wteedy to nie był by robot... ;)
    avatar: więcej ! on kosztuje 2,5 wiadra zapełnionyhc złotówkami. ;)
  • #10 2349605
    wicy
    Poziom 22  
    rudy99 Skoro jesteś cierpliwy to weź ok 200 blaszek jednakowego rozmiaru i piłuj sobie gąsienice :( Akurat moim zdaniem wykonanie gąsienic - solidnych, ogniwkowych, ruchomych i nie spadających za każdym skrętem - jest chyba najtrudniejszym zadaniem i przerasta chyba każdego (sorki chłopaki jeśli się mylę) na tym forum. Są wprawdzie tematy zstępcze typu dwa kółka + pasek zębaty, ale ja tego gąsienicami nazwać nie mogę. Sam też uparłem się na dokładnie to samo co Ty i nie jestem w stanie zbudować gąsienic, więc zakup zabawki, która juz posiada sensowne gumowe gąsienice - szer. ok 2,5 cm, nie spadające, nie slizgające się na kołach - uważam za najlepszy pomysł na tym etapie.
  • #11 2350746
    Poziom 36  
    Ocena: 415
    wicy napisał:
    A ja tam se zaprenumerowałem tego i-bota :( Wysmaże miesięcznie 100 na gazetkę, ale nie wydam na bzdety, które po wielu próbach i błędach i tak lądują wcześniej czy później w koszu :(

jak nie jestes cierpliwy to tak zapewne jest .. wiesz nie che nic mowic ale ten i-robot to procesor 8bitowy+ plastyk za 2k zl mozna kupic laptopa +BT +kamere + silniczki krokowe + np modem GSM to samo i napewno przerosnie mozliwosciami tego irobota a wiecej sie nauczysz bo bedziesz mial wieksze mozliwosci ta Zabawka ma wiele mozliwosci ale na Robota to za malo :)
  • #12 2351574
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    Rudy99 tak skromnie zaczynasz o sobie a chyba masz niezle doswiadczenie w modelach mysle ze jak tu wczesniej wspomniano paski zebate dosc latwo bedzie przerobic na gasienice kiedys udalo mi sie zrobic gasienice z 3 paskow jeden zabkami do wewnatrz i dwa zabkami na zewnatrz ten zabkami do wewnatrz laczyl na kleju cjanoakrylowym dwa pozostale tak ze lapal kazdy po kawalku , potem latwo to napedzisz odpowiednim kolem a jako silniki polecam wiertarki lub wkretaki akumulatorowe z przekladniami planetarnymi , sterowanie z kompa w obie strony to idealnie poprzez karte 80211 ale w tanszej wersji bluetooth wystarczy , sterowanie rc pewno mozna kombinowac z kompa ale chyba bedziesz potrzebowal lacznosc 2 kierunkowa pewno jako awaryjne bedzie doskonale.
  • #13 2360524
    wicy
    Poziom 22  
    avatar Ja nie jestem cierpliwy?? Popatrz na datę mojego zainteresowania się tematem (Dołączył) a dopiero teraz mam w końcu podwozie do robota :D Masz rację z tym jednak, ze pokaz mi sklep, w którym mozna kupić to co mowisz za 2k, w ratach po kilkadziesiat max zl miesiecznie i z mozliwoscia rezygnacji w kazdej chwili. Nigdzie nie napisałem ze ten i-bot to jakis wodotrysk, ale chce go miec zeby zobaczyc co to (ot tak z proznosci :D). Drugi powstanie niezależnie od podstaw i podejrzewam, że nie ożyje wczesniej niz usklada sie ten pierwszy :D Ja nie jestem cierpliwy.... tez cos... :D
  • #14 2369175
    Konradoa
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Wicy a ja zrobiłem takie gąsiennice, które nie spadają na każdym zakręcie. Co prawda jedną robiłem przez tydzień ale za to miała 140cm obwodu):D

Ciekawe gąsiennice można zamówić w necie. Wpiszcie w google "pasy zębate". Wyczytałem to gdzieś na forum.
  • #15 2369339
    Taliesin
    Poziom 13  
    Tak, są... ale raczej nie sprzedają tego na sztuki, a jeśli nawet, to po kosmicznych cenach.
  • #16 2492192
    Bard5
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    a jak zrobiłeś ramię?
  • #17 3069421
    airbag
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    Do zrobienia metalowej gąsiennicy polecam dwa płaskie łańcuszki (takie na szyję) do krawędzi grzbietów sprężystych blaszek wygiętych w ten sposób "Λ" -tylko pod mniejszym kątem, trzeba bardzo ciasno nalutować łańcuszki. Jeżeli napęd ma być ekstremalny na środku trzeba dolutować stalową linkę i zrobić dla niej nacięcie w kołach napędowych i wiodących. linka musi być smarowana.
    Takie gąsiennice fatalnie poruszają się po równych nawierzchniach
    pozdrawiam
  • #18 3324422
    przemo_89
    Poziom 2  
    witam. jeste nowy i mam pytanie: ja można zrobić zdalne sterowanie przez komputer do robota??
  • #19 3325189
    Magicjakub
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Komunikacja może być przez rs-232 do mikrokontrolera z nadajnikiem, na robocie montujesz odbiornik (takie układy radiowe dostaniesz w każdym lepszym sklepie elektronicznym).

Możesz też użyć bluetootha, podczerwieni i kilku innych, najlepiej poszukaj w googlach :)
  • #20 3326381
    przemo_89
    Poziom 2  
    dzięki, a co jest bardziej niezawodne: podczerwień/bluetooth czy sterowanie radiowe?
  • #21 3326496
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Temat zamykam, nie widze kompletnie żadnego związku pomiędzy trzema ostatnimi postami a resztą tematu

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektu robota na gąsienicach z ruchomym ramieniem chwytającym oraz obrotową kamerą. Główne wyzwania to wykonanie solidnych, ogniwkowych gąsienic, które nie spadają podczas skrętów. Propozycje obejmują wykorzystanie gotowych gąsienic z zabawek lub pasków rozrządu samochodowego, a także samodzielne wykonanie z blaszek i łańcuszków lutowanych do sprężystych blaszek. Zaleca się rozpoczęcie od gotowych podwozi i stopniowe dodawanie elementów takich jak sterowanie z komputera, moduły radiowe (Bluetooth, RS-232), mostki H, enkodery i czujniki. Sterowanie bezprzewodowe może być realizowane przez Bluetooth, podczerwień lub układy radiowe. Wskazano, że gotowe zestawy typu i-bot są drogie i ograniczone funkcjonalnie, a samodzielne budowanie daje większe możliwości rozwoju. Wskazano również na dostępność pasów zębatych w internecie, choć ich cena i dostępność mogą być problemem. Projekt wymaga cierpliwości i doświadczenia w elektronice oraz mechanice.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA