Witam. Jestem niedoświadczony w dziedzinie elektroniki i chciałbym zasięgnąć waszych porad. Planuje z paroma kumplami budowę robota.
Jego działanie i zrobienie miałoby wyglądać tak:
-Platforma z napędem gąsienicowym, jazda przód, tył, skręcanie
-3 wysięgniki (serwa)(2 łapy, trzeci wysięgnik z prostymi narzędziami (miniaturowe nożyce, lutownica...)) całość na jednej platformie obrotowej ustawionej na środku podwozia.
-zestaw miniaturowych kamer na przedzie, tyle i na koćcach wysięgników (w celu dokładnej wizji wykonywanych czynnośći)
-jakieś sensory
całość chciałbym sterować zdalnie (radio, wi-fi czy coś) z komputera. Nie satysfakcjonuje mnie pisanie programow które by wysyłały złożone algorytmy sterujące. Chodzi mi jedynie o proste sterowanie wysięgnikami, jazdą i wizją z kamer.
Czego będe potrzebować, jakie macie porady?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Jego działanie i zrobienie miałoby wyglądać tak:
-Platforma z napędem gąsienicowym, jazda przód, tył, skręcanie
-3 wysięgniki (serwa)(2 łapy, trzeci wysięgnik z prostymi narzędziami (miniaturowe nożyce, lutownica...)) całość na jednej platformie obrotowej ustawionej na środku podwozia.
-zestaw miniaturowych kamer na przedzie, tyle i na koćcach wysięgników (w celu dokładnej wizji wykonywanych czynnośći)
-jakieś sensory
całość chciałbym sterować zdalnie (radio, wi-fi czy coś) z komputera. Nie satysfakcjonuje mnie pisanie programow które by wysyłały złożone algorytmy sterujące. Chodzi mi jedynie o proste sterowanie wysięgnikami, jazdą i wizją z kamer.
Czego będe potrzebować, jakie macie porady?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam