logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zodiak DSS 402 - schemat i instrukcja przestrojenia radia Unitra

tomii_k 27 Lut 2006 13:02 39932 20
  • #1 2353357
    tomii_k
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    potrzebuje schemat i jak ktos by mi mogl powiedziec czy jest realne przestrojenie radia unitra zodiak dss 402.jesli da sie to mam prosbe ktore elementy trzeba wymienic i czy jestem sam w stanie to zrobic jak nigdy tego nie robilem
  • #2 2356696
    kreslarz
    Poziom 35  
    Ocena: 460
    Witam!
    Można to zrobić na 3 sposoby. Pierwszy z nich, to przestrojenie polegające na wymianie elementów LC w głowicy UKF. Dość trudne dla początkującego. Drugi sposób, to wymiana głowicy na inną. Ponieważ ZODIAK jest strojony elektronicznie, to można taką głowicę UKF na "górne"pasmo kupić i zamienić. Nie ma tu znaczenia, że ta nowa będzie miała inne rozmiary - one są zazwyczaj znacznie mniejsze.
    Trzeci sposób, to zainstalowanie konwertera. Konwerter to nic innego jak przemiennik częstotliwość. Włącza się go między gniazdo antenowe, a wejście oryginalnej głowicy UKF w odbiorniku. Jest tu mały szkopuł. Pasmo "starego" UKF-u było dość wąskie, więc konwerter pokrywa tylko część "nowego" pasma UKF. Są konwertery posiadające przełącznik, który "tnie" nowe pasmo UKF na 3 kawałki i przełącznikiem tym wybiera się "podpasmo", którego właśnie chcemy słuchać. Jest to metoda dość łatwa w realizacji i nie sprawia zazwyczaj problemów. Trzeba polutować kilka przewodów i na tym koniec. Nie ma żadnego strojenia. Czułość odbiornika w zasadzie nie ulega zmianie. Życzę powodzenia!
    Pozdrawiam
  • #3 2538027
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Zodiak DSS 402 posiada głowicę GFE 105. Najlepsze efekty uzyskasz
    przez jej przestrojenie:
    1. Wymontować głowicę.
    2. Wylutować kondensatory C1, C9, C13.
    3. Odwinąć 1 zwój od góry z cewki L5 (heterodyna).
    4. W miejsce kondensatora C17(5p6) wlutować 2p2.
    5. Po zamontowaniu głowicy uzyskać jakikolwiek odbiór dowolnej stacji.
    Zestroić heterodynę przesuwając stacje z dolnego zakresu (88 MHz)
    cewką L5, a z górnego-trymerem C14.
    6. Strojąc cewkami L1 i L4 uzyskać wzrost sygnału (najczęściej trzeba
    wykręcić rdzenie do połowy).
    7. Dostroić odbiornik do stacji o częstotliwości ok. 88 MHz i stroić
    cewkami L1 i L4 na maksimum sygnału. W przypadku problemów
    z pokryciem zakresu skorygować napięcie warikapowe przy pomocy
    potencjometru R607. Zmniejszyć napięcie do ok. 2V.
    8. Dostroić odbiornik do stacji w pobliżu 108 MHz i stroić na maksimum
    sygnału trymerami C2 i C10.
    9. Kilkakrotnie powtórzyć operacje 7 i 8 aż do uzyskania zadowalającej
    czułości w całym zakresie. Maksymalne napięcie strojenia można
    zwiększyć do 27 V.
    Powodzenia, pozdrawiam.
  • #4 2540827
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 167
    Popieram kolegę =>dybas. Takie przestrojenie jest najtańsze i przynosi najlepsze rezultaty. Robiłem to wielokrotnie z tą głowicą i efekty były co najmniej dobre pod warunkiem dokładnego dostrajania cewkami i trymerami oraz niezestrojenia głowicy na częstotliwości lustrzanej. Wymienienie głowicy - nie wiem czy nowa będzie lepsza od oryginalnej - należy pamiętać że Diora produkowała sprzęt na export i głowica różniła się tylko wartościami elementów LC. Konwertery zdecydowanie odradzam - skomplikowane przełączanie w celu zapewnienia pełnego pasma CCIR i zdecydowanie większe szumy z uwagi na "podwójną przemienę częstotliwości ". Spróbuj przestroić wg przepisu post wyżej i na pewno bedziesz zadowolony. Pozdrawiam.
  • #5 2883337
    coolleś
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ja również radziłbym przestroić głowicę bo konwerter przerabiałem i uważam że to ok 20zł wyrzucone w błoto albo mi się trafił ułomny.
    Radio wariowało tego co się z nim działo nie da się opisać.
  • #7 2887127
    tomekgryfice
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Dokładny opis jak to zrobić masz w serwisie elektroniki nr. 11/99 str.54-55. Powodzenia.
  • #8 3334695
    7dejs
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Proszę o pomoc zrobiłem wszystko z instrukcją która jest zamieszczona wyżej gdy głowice przestroiłem to gdy włącze to szumi i nie mogę ustawić żadnej stacji, proszę o pomoc natychmiastową.
  • #9 3334896
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Czasami zdarzy się, że częstotliwości heterodyny po przestrojeniu leżą
    poza zakresem, stąd tylko szum. Trzeba sprawdzić poprawność montażu,
    następnie, jeżeli strojenie płynne niczego nie daje, stroić cewką L5,
    oraz trymerem C14.
  • #10 3335839
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 488
    Proszę nie mieszać koledze przy przestrajaniu.
    Głowicy w Zodiaku nie trzeba w ogóle wylutowywać.
    Generalnie łatwiej przestroić tą głowicę niż wstawić w jej miejsce jakiś badziewny konwertet.
    Nie trzeba odwijać żadnych cewek. Nie ma sensu obniżać dolnego progu napięcia warikapowego z 3V do 2V - jest zbyteczne a powoduje tylko zwiększenie szumów heterodyny na początku pasma.
    Przy napięciu warikapowym zmieniającym się w zakresie 3V-25V nie ma najmniejszego problemu z pokryciem pasma 87,50 - 108,0 MHz z zapasem po 0,5MHz na początku i końcu pasma.
    Wycinamy tylko 3 kondensatorki i stroimy. Uderz do mnie na priv to dostaniesz wszystkie niezbędne materiały aby czuć sie pewniej w temacie przestrajania głowic odbiorników UKF na górne pasmo.
  • #11 3336621
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Jak to nie trzeba skracac cewki?Trzeba skrocic o jeden zwoj cewke heterodyny!
  • #12 3337108
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Oczywscie ze nie trzeba:) Nie raz przestrajalem te glowice w tosce i bez problemu pokrywam cale pasmo.
    Na forum jest taki PDF "Przestrojenie Tunerów Z Głowicą Diory GFE-105 - Zodiak DSS-401-2, Tosca AWS-303, AS-618, AS-632..." Pamietaj zeby rdzeni nie regulowac metalowym srubokretem tylko wystrugac sobie cos z plastiku.
  • #13 3378058
    amatorsky
    Poziom 11  
    Witam.Oczywiscie ze lepiej jest przestroic orginal.Jak nie bedziesz mogl osiagnac maksymalnych czestotliwosci to trzeba wymienic trymer w heterodynie na mniejsza pojemnosc bo wstawiane byly rzedu 20pf.Z reszta funkcji i procedura przestrajania zgadzam sie z moimi poprzednikami.Powodzenia ,pozdrawiam ==amatorsky.
  • #14 3508885
    Godzilla
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Wiatm wszystkich, chce sobie przestroić zodiaka i mam pytanie dotyczące wylutowania kondensatorów. Na zdjęciu poniżej zaznaczyłem które według mnie to są kondensatory C1, C9, C13. Powiedzcie czy to są te kondensatory czy inne, bo nigdzie nie widze oznaczenia. Powiedzcie jeszcze czym najlepiej stroić cewki L1, L4, L7, L8, żeby ich nie uszkodzić. Pozdrawiam:)
    Załączniki:
    • Zodiak DSS 402 - schemat i instrukcja przestrojenia radia Unitra Obraz 001.jpg (108.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 3508984
    Wojtekx
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    C prawidłowe /16-18p/.
    wycinasz je tak aby nie naruszyć pozostałych elemetów.
    ustawiasz wskazówke skali na poczatek zakresu i regulujesz rdzeniem metalowym w cewce heterodyny /wkręcasz/.
    musisz uzyskać jakąś stacje /możesz spróbować ruszyć trymerem obok cewki/
    cewką ustawiasz dolną częstotliwość a trymerem górną
    jeżeli niemasz żadnej stacji to masz pewnie uszkodzenie .
    Jeżeli masz stacje korygujesz heterodyną góre i dół pasma.
    cewkami i trymerkami /przy wyciętych kondensatorach dostrajasz do jak najlepszego odbioru .
    L dolne częstotliwości
    C górne ..........
    nie powineneś rególować cewek ,które stoją obok siebie
    Stroić najlepiej plastikowymi stroikami lub zrobinymi z innego materiału, który nie bedzie miał wpływu na pole magnetyczne.
    możesz wcześniej w korpusy cewek , którymi bedziesz regulował wlać odrobię np.contact -plus/nieraz są zapieczone rdzenie/
  • #16 3509063
    Godzilla
    Poziom 14  
    Powiedz mi jeszcze skąd wziąźć te plastikowe stroiki: Pozdrawiam:)
  • #17 3510950
    coolleś
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    to idzie w niktórych sklepach elektronicznych dostać albo jak już było wyżej mówione wystrugaj sobie...
    a co do braku sygnału to sparawdż wszystkie półprzewodniki w głowicy bo ja kiedyś musiałem poprawiać serwis... (w tunerze as642 dziady spaliły diode pojemnściową przy heterodynie...)
  • #19 3607046
    Godzilla
    Poziom 14  
    Witam udało mi się uzyskać górne pasmo, tylko przy odbiorze stacji jest nieczysty odbiór (słychać szumy), jak się tego pozbyć (czym regulować). Powiedzcie mi też gdzie fizycznie jest 13 nóżka UL1200 w tym radiu bo nie mogę znaleźć UL1200:)? Pozdrawiam:)
  • #20 3607193
    BRAVO11
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Jeżeli nic nie skopsałeś po drodze to wygląda na to, że głowica wciąż nie jest prawidłowo zestrojona.Warunkiem dobrego przestrojenia jest posiadanie generatora sygnałowego fm lub przynajmniej dobrej jakości anteny radiowej gwarantującej prawidłowy sygnał. Nie trać czasu na strojenie głowicy z wetkniętym kawałkiem drutu w gniazdo antenowe (choć wcale nie twierdzę, że tak akurat zrobiłeś). Co do samego strojenia: cewkami stroisz dół zakresu, kondensatorami góre zakresu-pamiętaj, że te regulacje są wzajemnie zależne

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przestrojenia radia Unitra Zodiak DSS 402, które posiada głowicę UKF GFE 105. Przestrojenie można wykonać na trzy sposoby: wymiana elementów LC w głowicy (kondensatorów i cewek), wymiana całej głowicy na inną strojona elektronicznie na wyższe pasmo lub zastosowanie konwertera częstotliwości między anteną a głowicą. Najlepsze efekty i najtańsze rozwiązanie to przestrojenie oryginalnej głowicy poprzez wylutowanie kondensatorów C1, C9, C13, skrócenie cewki L5 (heterodyna) o jeden zwój, wymianę kondensatora C17 na mniejszą pojemność oraz strojenie cewkami L1, L4 i trymerami C2, C10, C14. Strojenie wymaga precyzyjnego dostrojenia heterodyny i pasma UKF, najlepiej przy pomocy generatora sygnałowego lub dobrej anteny. Zaleca się używanie plastikowych stroików do regulacji cewek, aby nie uszkodzić rdzeni. Konwertery są odradzane ze względu na komplikacje i zwiększone szumy. W trakcie strojenia należy unikać regulacji metalowymi narzędziami oraz zwracać uwagę na poprawność montażu i stan półprzewodników w głowicy. Dostępne są szczegółowe instrukcje i schematy, m.in. w serwisie elektroniki nr 11/99 oraz w formacie PDF na forum. Po przestrojeniu możliwe jest uzyskanie pełnego zakresu UKF 87,5-108 MHz z dobrą czułością i minimalnym szumem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA