logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć sterowniki i instrukcję do Medion TV-Tuner 7134+?

marek310 28 Lut 2006 14:56 59765 28
REKLAMA
  • #1 2357618
    marek310
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    wiatm. mam problem ze znalezieneim oprogramowania i sterownikow i jak tez instrukcji obslugi to wyzej wymienionej karty. jakby ktos mial i mogl wrzucic, albo przeslac na maila, to byloby super. chodzi o to, ze kupoilem gola karte bez sterownikow, a tu nie mozna tego nigdzie znalezc. ewentualnie, jakich programow uzywacie i skad je sciagnac?? pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2358020
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam!

Zajrzałeś na stronę producenta?
    http://www.medion.co.uk/

Zakładka Service&Support-->Drivers&Updates, w polu wyszukiwania wpisz nr seryjny, lub - jeśli nie chcesz zaglądać do kompa - wpisz w ostatnim polu "7134" (bez ""). Znajdziesz tam sterowniki do układu Philipsa SAA7134 - czyli do Twojej karty.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 2361870
    marek310
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    tak, zajrzalem, sterowniki karty mam, ale programu nie i sterowniki do odbiornika zdalnego sterownia(pilota) tez mi sa potrzebne. instrukcja tez by sie jakas przydala:) a i jeszcze jedno: sciagnalem jakis program, ale to trial, ale brak tam jest synchronizajci dziwku z obrazem, i czasem jest ladny obraz, ale szumi w glosnikach... jaki jest standard w polsce?? jaki dziewk, na oewno FM, obraz na ewno PAL, ale jaki dokladnie?? pozdrawiam
  • #4 5220191
    guruFARMI
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    odswiezam post - gdyz mam z tym urządzeniem tez problem

sciagnalem ze str producenta sterowniki....

ale tam są tylko 4 pliki .dll , systemowy, inf i jeszcze jakis....

JAK to zainstalowac? nie mam zielonego pojęcia mimo ze od lat siedze w komputerach ...

prosze o wskazówkę
  • #5 5221294
    guruFARMI
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    po ponownym uruchomianiu komputera wykrywa karte pcmcia z tunerem.. ale gdy chce iść dalej i wskazuje sciezke do sterownika... nic nie znajduje..

instalacja nie powiodła sie - nie ma sterów / pobierałem tez ze strony poroducenta... /
  • #7 5681493
    adam-sza
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    witam kupiłem tuner medion tv7134 V.92 data/fax modem CTX918_V.2 TV
    nie mam programu żeby go uruchomić
    może ktoś mi pomoże
    pozdrawiam
  • #9 5682779
    adam-sza
    Poziom 12  
    witam
    mam jeszcze jedno pytanie o tuner tv medion 7134 V.92 data/fax modem CTX918_V.2 TV
    jakie minimalne warunki musi spełniać komputer żeby można było oglądać TV?
    pozdrawiam
  • #10 5688762
    AntekRadz
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Wymagania minimalne:
    Pentium IV 1,5 GHz
    512 MB RAM
    DirectX 9.0c
    Złącze na płycie głównej PCI (standardowe)
    Karta muzyczna (może być zintegrowana na płycie).

Tyle podaje producent, ale myślę, że do samego oglądania wystarczy skromniejszy sprzęt.
  • #11 5688988
    adam-sza
    Poziom 12  
    no to chyba nie pooglądam
    mam celerona 800 RAM384 direx 9c
  • #12 5690096
    AntekRadz
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Możesz podjąć taką próbę. W sumie te wymagania dotyczą nagrawania przede wszystkim.
  • REKLAMA
  • #13 5691396
    nici
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 979
    ja posiadam plyte od karty media tech na saa7134 .jak ktos zainteresowany to podeśle komu co potrzebne.
  • #14 5691485
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #15 5691505
    nici
    a tak btw , uruchomił ktoś karte na saa7134 pod linuxem ?jeśli tak to jakie paramety CARD= i TUNER= wprowadziliscie ?? ja sie mecze z ta moja media techa .Jak narazie jestem na etapie prawidłowego dzialania wejscia composite/s-video.Antena brak sygnału.. Mandriva 2009 mimo kreatora też nie wykrywa tego automatycznie.
  • #16 5692393
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 5693667
    nici
    00:00.0 Host bridge: nVidia Corporation nForce2 IGP2 (rev c1)
            Subsystem: ABIT Computer Corp. Device 1c02           
            Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0     
            Memory at e8000000 (32-bit, prefetchable) [size=64M] 
            Capabilities: [40] AGP version 3.0                   
            Capabilities: [60] HyperTransport: Host or Secondary Interface
            Kernel driver in use: agpgart-nvidia                          
            Kernel modules: nvidia-agp                                    

00:00.1 RAM memory: nVidia Corporation nForce2 Memory Controller 1 (rev c1)     
            Subsystem: nVidia Corporation Device 0c17                               
            Flags: 66MHz, fast devsel                                               

00:00.2 RAM memory: nVidia Corporation nForce2 Memory Controller 4 (rev c1)     

00:00.3 RAM memory: nVidia Corporation nForce2 Memory Controller 3 (rev c1)     

00:00.4 RAM memory: nVidia Corporation nForce2 Memory Controller 2 (rev c1)     

00:00.5 RAM memory: nVidia Corporation nForce2 Memory Controller 5 (rev c1)     

00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation nForce2 ISA Bridge (rev a4)
            Subsystem: ABIT Computer Corp. NF7-S/NF7 (nVidia-nForce2) 2.X
            Capabilities: [48] HyperTransport: Slave or Primary Interface

00:01.1 SMBus: nVidia Corporation nForce2 SMBus (MCP) (rev a2)
            Subsystem: ABIT Computer Corp. NF7-S/NF7 (nVidia-nForce2) 2.X
            Flags: 66MHz, fast devsel, IRQ 10                            
            I/O ports at ec00 [size=32]                                  
            Capabilities: [44] Power Management version 2                
            Kernel driver in use: nForce2_smbus                          
            Kernel modules: i2c-nforce2                                  

00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation nForce2 USB Controller (rev a4) (prog-if 10 [OHCI])                                                                  
            Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0, IRQ 21                
            Memory at ef002000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]                 
            Kernel driver in use: ohci_hcd                                          
            Kernel modules: ohci-hcd                                                

00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation nForce2 USB Controller (rev a4) (prog-if 10 [OHCI])                                                                  
            Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0, IRQ 20                
            Memory at ef003000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]                 
            Kernel driver in use: ohci_hcd                                          
            Kernel modules: ohci-hcd                                                

00:02.2 USB Controller: nVidia Corporation nForce2 USB Controller (rev a4) (prog-if 20 [EHCI])                                                                  
            Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0, IRQ 22                
            Memory at ef004000 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]                
            Capabilities: [44] Debug port: BAR=1 offset=0080                        
            Capabilities: [80] Power Management version 2                           
            Kernel driver in use: ehci_hcd                                          
            Kernel modules: ehci-hcd                                                

00:04.0 Ethernet controller: nVidia Corporation nForce2 Ethernet Controller (rev a1)                                                                            
            Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0, IRQ 22                
            Memory at ef000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]                 
            I/O ports at e000 [size=8]                                              
            Kernel driver in use: forcedeth                                         
            Kernel modules: forcedeth                                               

00:08.0 PCI bridge: nVidia Corporation nForce2 External PCI Bridge (rev a3) (prog-if 00 [Normal decode])                                                        
            Bus: primary=00, secondary=01, subordinate=01, sec-latency=32           
            I/O behind bridge: 0000d000-0000dfff                                    
            Memory behind bridge: ee000000-eeffffff                                 
            Kernel modules: shpchp                                                  

00:09.0 IDE interface: nVidia Corporation nForce2 IDE (rev a2) (prog-if 8a [Master SecP PriP])                                                                  
            Subsystem: Device f47b:1c02                                             
            [virtual] Memory at 000001f0 (32-bit, non-prefetchable) [disabled] [size=8]                                                                             
            [virtual] Memory at 000003f0 (type 3, non-prefetchable) [disabled] [size=1]                                                                             
            [virtual] Memory at 00000170 (32-bit, non-prefetchable) [disabled] [size=8]                                                                             
            [virtual] Memory at 00000370 (type 3, non-prefetchable) [disabled] [size=1]                                                                             
            I/O ports at f000 [size=16]                                             
            Kernel driver in use: pata_amd                                          
            Kernel modules: pata_amd, amd74xx                                       

00:1e.0 PCI bridge: nVidia Corporation nForce2 AGP (rev c1) (prog-if 00 [Normal decode])                                                                        
            Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 32                     
            Bus: primary=00, secondary=02, subordinate=02, sec-latency=32           
            Memory behind bridge: ec000000-edffffff                                 
            Prefetchable memory behind bridge: e0000000-e7ffffff                    
            Kernel modules: shpchp                                                  

01:07.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7130 Video Broadcast Decoder (rev 01)                                                                  
            Subsystem: Innovative Integration Device 2001                           
            Flags: bus master, medium devsel, latency 32, IRQ 5                     
            Memory at ee000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]                 
            Capabilities: [40] Power Management version 1                           
            Kernel modules: saa7134                                                 

01:08.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
            Subsystem: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RT8139
            Flags: bus master, medium devsel, latency 32, IRQ 16
            I/O ports at d000 [size=256]
            Memory at ee001000 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
            Capabilities: [50] Power Management version 2
            Kernel driver in use: 8139too
            Kernel modules: 8139cp, 8139too

01:0a.0 Multimedia audio controller: Ensoniq 5880 AudioPCI (rev 02)
            Subsystem: Ensoniq Creative Sound Blaster AudioPCI128
            Flags: bus master, slow devsel, latency 32, IRQ 18
            I/O ports at d400 [size=64]
            Capabilities: [dc] Power Management version 1
            Kernel driver in use: ENS1371
            Kernel modules: snd-ens1371

02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5200] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
            Subsystem: PROLINK Microsystems Corp Device 1152
            Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 248, IRQ 19
            Memory at ec000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16M]
            Memory at e0000000 (32-bit, prefetchable) [size=128M]
            [virtual] Expansion ROM at ed000000 [disabled] [size=128K]
            Capabilities: [60] Power Management version 2
            Capabilities: [44] AGP version 3.0
            Kernel driver in use: nvidia
            Kernel modules: nvidiafb, nvidia173

jądro najnowsze jest jak dotychczas w tej mdv
  • #18 5693985
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 5694292
    nici
    skąd wziąć to video4linux ?

Dodano po 39 [minuty]:

znaczy tak, v4l mam . (tak mi sie wydaje)

W katalogu /documentation/v4l/ mam tylko jeden plik ktorym jest Makefile i nic wiecej.Kdetv wywala nie ze ma takiego urzadenia jak /dev/video0. ..:/

Dodano po 2 [minuty]:

to wywala xawtv odpalony z pod konsoli

WARNING: No DGA direct video mode for this display.
    can't open /dev/video0: No such device
    v4l-conf had some trouble, trying to continue anyway
    v4l2: open /dev/video0: Nie ma takiego urządzenia
    v4l2: open /dev/video0: Nie ma takiego urządzenia
    v4l: open /dev/video0: Nie ma takiego urządzenia
    no video grabber device available

Dodano po 1 [minuty]:

pomocy bo prison breaka chce obejrzec :(:(:(

Dodano po 36 [minuty]:

jestem juz bliżej niż dalej mi sie wydaje.

Na television mam niebieski ekran (brak syg) , na s-video czarny a na composite mam taki ekran jakby od telewizora odlaczyc antene (mrowki takie) .

Jestem prawie pewny ze problem tkwi w CARD= TUNER= .
    Użyłem opcji dla karty sabrent

http://linuxtv.org/v4lwiki/index.php/Sabrent_SBT-TVFM
  • #20 5695805
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 5696498
    nici
    Ty tez masz karte na saa7134 ?

Jak ci działa nalinuxie to jakie masz wprowadzone parametry card i tuner w modprobe ?

Dodano po 2 [godziny] 31 [minuty]:

Panowie , jestem juz bardzo blisko.Radio działa, tuner też tylko jest cos nie tak.TVtime tak reaguje , tak samo jak xawtv.Na composite mam obraz tv(czasem jakos jakis kanał wskoczy nie wiem jakim cudem) , na tv mam dzwiek jakis trzeszczacy a na svideo black. Dodam ze jesli podlacze cos pod wejscie composite obraz pojawi sie w trybie television.czyli wszystko jest po ebane

Dodano po 9 [minuty]:

zapłacie resztą punktów osobie ktora powie mi dlaczego wszystko jest tak pomieszane.
  • #22 5716505
    Paszczak2003
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam kolegów ja również mam kłopot z kartą z tym że chyba nie Mediona.

Zacznijmy od tego ze karta leży u mojej Cioci w komputerze i spełzło na mnie zrobienie czegoś z jej Tunerem TV.
    Na samej karcie nic nie było napisane jaka to jest markia.
    Karta jest na chipsecie SAA7135HL.

Ale przejdźmy do sedna, do niedawna za antenę służyła mała antena pokojowa więc jak możemy sobie wyobrazić nie było zbyty dobrego odbioru. Dzisiaj zamontowałem antene na dachu. Odpaliłem program który był w zestawie "PowerVCR II" i chciałem zaprogramować stacje. Nie dodałem na początku a to dość ważne bo właśnie rozchodzi mi się o to że karta gubiła dżwięk, tzn gdy OSD wyświetlało MONO na ekranie to dźwięku nie było zaś gdzy stereo to był.. z Tym ze więcej razy podejrzewam ze nie było mniz był (stąd pomysł nowej anteny). Ale jak się okazuje teraz obraz jest czysty a fonia nadal dociera tylko mono a co za tym idzie karta pewnie "aby zaoszczędzić nam drobnych szumów wycisza całą fonie". Gdzieś przepadło pudełko z płytą. Chciałem to odinstalować sterowniki i program. I zainstalować jakieś inne (tylko jakie) a do oglądania chciałem jej wrzucić prosty KTV2.3.0.1.

Czy saa7134; saa7135 ruszą na tych samych sterownikach??
  • #23 5757184
    mirekq
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    W załączniku sterowniki do WINDOWSA do tej karty, sprawdzone,
    Moje pytanie, z jakiego programu korzystacie pod WINDOWSEM? Jak wyświeltlić obraz z wejścia composite?
    Załączniki:
    • sterowniki medion 7134.rar (544.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 6101069
    latarynka
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Oprogramowanie podane w poście wyżej nie działa za to sterowniki są ok.
  • #25 6107780
    nici
    bo to oprogramowanie nie jest open , a sterowniki zkazdej karty na tym saa pasują do siebie.
  • #26 6145699
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  
    Ocena: 144
    Pozwolicie ze się dopytam gdzie mogę znaleźć sterowniki do karty usb na tym chipie i ten sam producent
  • #28 6310469
    mikeswiss
    Poziom 1  
    Czy ktos, kto zakupil ten tuner moze sprawdzic, czy dziala on z takimi programami jak AltDVB, DVBDream itp (jako tuner DVB-T). I najwazniejsze, czy odbiera DVB-T w MPEG-4 jaka u nas bedzie funkcjonowac, czy tylko MPEG-2 ?
  • #29 6310480
    Stef
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    Witam....
    Szukacie wszędzie a nie tam gdzie trzeba....
    Jakiekolwiek problemy które miałem ze sprzętem Medion zostały rozwiązane poprzez pomoc z Ich strony....
    Napisać do nich z czym jest problem....
    Jest strona polska....

pozdro z Krakowa

Stefan

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów ze znalezieniem sterowników, oprogramowania i instrukcji obsługi do karty TV-Tuner Medion 7134+. Sterowniki do układu Philips SAA7134 można znaleźć na oficjalnej stronie Medion w sekcji wsparcia technicznego, jednak użytkownicy zgłaszają trudności z instalacją i brakiem dedykowanego oprogramowania do odbioru sygnału oraz sterowników do pilota. Wskazano alternatywne źródła sterowników i oprogramowania, m.in. linki do forów i stron z plikami DLL, INF oraz programami kompatybilnymi z kartą. Poruszono kwestie kompatybilności z systemem Linux, gdzie sterowniki są często wbudowane w jądro (moduł saa7134), a do oglądania używa się programów takich jak kdetv, xawtv czy D-skaler, choć konfiguracja wymaga ustawienia odpowiednich parametrów karty i tunera. Wymagania sprzętowe do poprawnego działania karty to minimum Pentium IV 1,5 GHz, 512 MB RAM, DirectX 9.0c oraz standardowe złącze PCI. Użytkownicy zgłaszają problemy z synchronizacją dźwięku i obrazu, a także z odbiorem sygnału, co może wynikać z ustawień standardów telewizyjnych (PAL, FM) i jakości anteny. Dyskusja zawiera także pytania o kompatybilność z tunerami DVB-T i kodekami MPEG-2/MPEG-4. Zalecane jest kontaktowanie się bezpośrednio z producentem Medion w celu uzyskania wsparcia i oryginalnego oprogramowania.
REKLAMA