logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MERCRDES SPRINTER 2005r. -Jak podpiąć się pod central-zamek?

emiloc 01 Mar 2006 14:09 5415 13
  • #1 2361526
    emiloc
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Witam...
    Chciałbym się dowiedzieć jak podpiąć alarm (ze standardowymi wyjściami na centralny zamek tj. potencjały masy) pod centralny zamek w mercedesie sprinter 2005r. ?
    Centralny zamek jest oryginalny na kluczyk, zamyka wszystkie drzwi razem a otwiera tylko przednie, natomiast tylnie albo otwieramy przyciskiem na konsoli albo kluczem w tylnich drzwiach.
    Mam jakiś schemat z Cobry ale dotyczy to modelu niby 98r, ale za wiele z tego schematu nie wynika i nie wiem czy jest tak samo w modelu 2005r.
  • #2 2361561
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2361602
    emiloc
    Poziom 15  
    norbert s -w piątek mam montaż to spróbuje twój sposób i dam znać czy zdał egzamin...
    Rozumiem że chodzić musi o dwa przekaźniki które są w sterowniku (jeden na zamknięcie drugi na otwarcie) i podanie masy na odpowiednią noge pobudzi przekażnik do pracy i co za tym idzie również siłowniki (pytanie tylko czy wszystke czy tylko przednich drzwi?)

Jeśli ma ktoś inny sposób na podpięcie to niech również da znać to sobie przetestuje.
  • #4 2361616
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2363936
    xwit
    Poziom 33  
    Ocena: 213
    I tu się zgodzę.Czy '98 czy '05 jak ma zaokrąglone lampy to jedno i to samo.Podpinaj tak zamek ale nie steruj tak el.szyb bo to nie bardzo.:D
  • #6 2364171
    emiloc
    Poziom 15  
    norbert s. jeszcze jedno pytanie do jakich modeli mercedesa można zastosować tą metode jeszcze ? czy np. do VITO , jeżeli tak to od którego roku w Vito da się tak podłączyć centralzamek?
  • #7 2364488
    xwit
    Poziom 33  
    W każdym Vito podpinasz się do przekaźników.Tak jest najprościej.Tylko moduł CZ znajduje się pod deską po lewej stronie koło nóg pasażera.Pamiętaj nie steruj tak domykania szyb bo możesz spalić siłowniki.Tylko zamknij i otwórz CZ.
  • Pomocny post
    #8 2364601
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2369723
    emiloc
    Poziom 15  
    wielkie dzięki norbert. s. jestem właśnie po montażu i było dokładnie tak jak mówiłeś z tym centralnym zamkiem dlatego wielkie dzięki dla ciebie :D
  • #10 2733510
    misiek06
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam odświeże troche temat :D

Pisze tutaj dokładnie jak zamontować alarm w sprinterze z zaokrąglonymi lampami, a jeżeli chodzi o starszy model ? Podobnie jest ,a może ta samo ? :D
    Z góry dzięki za wszelkie info
  • #11 2736064
    xwit
    Poziom 33  
    A o co chodzi?O zamek?To tak samo.
  • #12 2737458
    misiek06
    Poziom 11  
    Ogólnie o alarm mi chodzi kolory kabli itp
  • #13 2739161
    xwit
    Poziom 33  
    Poprzednie sprintery jak i LT są proste jak budowa cepa.Odkręcasz osłonkę deski rozdzielczej tam z lewej strony koło kolumny kierowniczej i tam jest wiązka kabli.Tam wszystko masz,kolory te same i reszta też tak samo.Max 1,5h roboty.
  • #14 2739186
    misiek06
    Poziom 11  
    ok dzięki wielkie tak myślałem bo czytałem Twojego posta o LT ale musiałem się upewnić ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Mercedesie Sprinter 2005 z oryginalnym centralnym zamkiem na kluczyk, podłączenie alarmu z wyjściami na potencjały masy realizuje się poprzez moduł centralnego zamka umieszczony pod siedzeniem kierowcy. Należy zdjąć osłonę pod siedzeniem, zlokalizować moduł po dźwięku działania zamka i za pomocą próbniku żarówkowego dotykać nóżek sterujących przekaźnika, aby wywołać zamknięcie lub otwarcie drzwi. Sterowanie odbywa się przez podanie masy na odpowiednie nóżki przekaźników (jeden do zamknięcia, drugi do otwarcia). Ten sposób zapewnia sterowanie wszystkimi drzwiami bez podziału, choć fabrycznie tylne drzwi otwierane są osobno. Metoda ta jest potwierdzona jako skuteczna i prosta. W modelach Vito centralny zamek sterowany jest podobnie, lecz moduł znajduje się pod schowkiem pasażera po lewej stronie. Zaleca się nie sterować elektrycznym domykaniem szyb przez ten moduł, aby nie uszkodzić siłowników. W starszych modelach Sprintera i LT lokalizacja wiązki kabli jest pod osłoną deski rozdzielczej po lewej stronie przy kolumnie kierownicy, gdzie kolory przewodów i sposób podłączenia są podobne, co ułatwia montaż alarmu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA