logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy komputer Rover 214 pasuje do Poloneza 1.4 16V z przełożeniem pamięci EPROM?

kamilpl 01 Mar 2006 23:48 2153 8
REKLAMA
  • #1 2364057
    kamilpl
    Poziom 11  
    Witam

Padł mi komputer w poldku, czy zamiast oryginalnego komputera mogę założyć komputer od rovera 214 pod warunkiem ze przełożę pamięć eprom z oryginalnego komputera bo komputer od rovera ma immo które podobno siedzi w epromie 93c46

Czy robił juz ktoś taka podmianke? czy ma to prawo działać???
    czy musze szukać oryginalnego komputera
  • REKLAMA
  • #2 2364390
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2364952
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Witam.Nie napisales jaki to Polonez.Czy wtrysk jedeno czy wielopunktowy.Ale przy przekladaniu komputra tak czy inaczej bedziesz musial pozmieniac instalacje.Jest inna cewka zaplonowa(inne wyprowadzenia na stykach) i na komputrze sa inne wyprowadzenia do odpowiednich czujnikow i pompki paliwa z bezpiecznikami i przekaznikami.Jest z tym troszke roboty.Ja bawilem sie z tym 2 dzionki.Prosciej jest zamienic elektryke z jednopunktu na gaznik.1 dzionek.
  • REKLAMA
  • #4 2365116
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2366315
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Elektrit,a czy umiesz czytac?zamiast pisac zlosliwosci to moze bys cos koledze doradzil?Bo z tego co kolega pisze to zrozumialem ze chce zalozyc komputer z Poldka z silnikiem Rowera do innego Poldka.Czy dobrze zrozumialem?A tak na marginesie,elektrit,ile ty masz lat?Bo na elektrodzie zachowujesz sie jak dziecko z przedszkola.A uwazalem cie za madrego,doroslego faceta.Pozdrowka.
  • REKLAMA
  • #6 2366342
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 2367423
    cba
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Jak zrozumiałem to kolega Elektrit chce nas pożegnać.
    Podobno nie ma ludzi nie zastąpionych. Ale tu się nie zgodzę, kolegi to napewno nie będzie dotyczyło.
  • #8 2368129
    diesel5857
    Poziom 21  
    Ocena: 185
    a tak na marginesie
    komputer od Rovera ma inną pinologię niż ten od poloneza

więc nie ma szans na to że wepniesz i będzie działć

poz.PIOTR
  • #9 2368557
    wojtula11
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Witam i z góry przepraszam , że trochę poza tematem. Całe szczęście , że wiem gdzie Ciebie znaleźć elektrit poza tym forum i mam nadzieję , że tam nie znikniesz. Też mam tyle lat na ile wyglądam , ale szanuję każdą wskazówkę od ludzi bardziej doświadczonych - takich jak Ty. Pozdrawiam
    P.S . Dzięki takim postom jak podałeś też myślę żeby przebranżowić się , może na piekarza , ze względu np. na takie coś . Chyba ,że się mylę ???https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic454366.html

Podsumowanie tematu

✨ Pytanie dotyczy możliwości zastosowania komputera silnika z Rovera 214 w Polonezie 1.4 16V poprzez przełożenie pamięci EPROM z oryginalnego komputera, aby ominąć immobilizer zapisany w pamięci 93c46. W odpowiedziach podkreślono, że komputer od Rovera ma inną pinologię niż ten od Poloneza, co uniemożliwia bezpośrednie podłączenie i działanie. Konieczne jest również dostosowanie instalacji elektrycznej, gdyż różnią się m.in. wyprowadzenia cewek zapłonowych, czujników, pompek paliwa oraz układów zabezpieczeń (bezpieczniki, przekaźniki). Jeden z użytkowników zasugerował, że można wykasować pamięć EPROM, co pozwoli komputerowi na samodzielne zapisanie potrzebnych danych, jednak nie jest to potwierdzone jako pewne rozwiązanie. W dyskusji pojawiła się uwaga, że Polonez 16V nie występuje z monowtryskiem, a silnik 1.4 to silnik Rovera K16 MPI. Podsumowując, wymiana komputera na ten z Rovera wymaga znacznych modyfikacji elektryki i nie gwarantuje poprawnego działania, dlatego lepszym rozwiązaniem jest poszukiwanie oryginalnego komputera do Poloneza.
REKLAMA