logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ispprog nie trzyma resetu na AVR AT90S2313 pod Win XP - co robić?

Tomek.J. 02 Mar 2006 11:22 1184 2
REKLAMA
  • #1 2364909
    Tomek.J.
    Poziom 1  
    Witam wszystkich. Mam problem z Isprog (twórca programu: Pan Adam Dybkowski). Program nie trzyma resetu na mikrokontrolerze AVR AT90S2313. Program pracuje pod Win XP prof.. Czasami po uruchomieniu działa poprawnie ale najczęściej muszę go kilkukrotnie uruchomiać aby udało się bez błędów przesłać program, próbowałem także na innym komputerze i działo się to samo. Przy Win98 na innym notebooku nie ma tych problemów ponieważ sprawdzałem i programowalem z tym samym kablem bez jakichkolwiek problemów. Problem nie dotyczy więc części sprzętowej: kabla ani notebooka. Pozdrawiam Tomek J
  • REKLAMA
  • #2 2365833
    lbugiera
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Więc jeśli to nie wina połaczeń, to spróbuj z innym programem, np pony progiem, albo avrdude. Napewno będzie szybciej niż dochodzenie o co chodzi.

Boogie
  • #3 2378108
    PioM
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Mi tez czasem sie pojawia taki problem pod XP, ale restart pomaga. Na poczatku myslalem ze to wina za dlugich kabli.

Natomiast ostatnio sie glowilem dlaczego mi pod Win98 w laptopie nie zawsze programuje. Gdy doszedlem do tego ze przy ruszaniu wtyczka zaczyna dzialac, skrocilem kabel o 10cm (jakby byl zlamany). Okazalo sie ze dalej nie dziala - zuzyla sie wtyczka, albo gniazdo w laptopie. Ale raczej wtyczka, bo kabel centronics do programatora AT89 dziala.

Proponuje zainstalowac na komputerze na innej partycji win98 i go uzywac do AVRow.
REKLAMA