logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat podłączenia dwóch włączników schodowych do jednej żarówki

Jaś_19 02 Mar 2006 21:38 10177 5
REKLAMA
  • #1 2367309
    Jaś_19
    Poziom 11  
    Witam wszystkich ;) mam prośbę potrzebny mi jest schemacik na 2 włączniki schodowe + żarówkę jesli ktoś wie jak ten schemacik wygląda to bardzo bym prosił z góry dziąks
  • REKLAMA
  • #2 2367480
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2367549
    Jaś_19
    Poziom 11  
    mi potrzebny jest schemacik na 2 włączniki schodowe krzyżowe i jedną puszke + żarówka i 2 włączniki zwykłe jedna puszka i żarówka
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2367714
    sebo
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Oto prosty schemacik dla instalacji 2 żyłowej.
    Przy montażu należy zwrócić sczególną uwagę na podłączenie przełączników nieodpowiednie podłączenie doprowadzi do zwarcia !!!

PS.sory za jakość na szybko robiony w paint-cie
    Załączniki:
    • Schemat podłączenia dwóch włączników schodowych do jednej żarówki Przełącznik schodowy.jpg (16.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2370538
    sebo
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Jestem winny małe sprostowanie do tego tematu.
    W prawdzie schemat który narysowałem jest elektrycznie poprawnny ale posiada kilka wad o których się dzisiaj przekonałem w praktyce oto one:
    - w puszkach wyłącznikowych występuje niebezpieczny potencjał 230V
    - przy wyłączonym świetle może pojawić się faza nazaciskach żarówki co może doprowadzić porażenie prądem w przypadku przebicia na oprawkę lub przy wymianie żarówki przez niedoświadczonego użytkownika.
    - niektóre przełączniki gorszej jakości mogą mieć stany przejściowe podczas przełączania (polega to na tym że zwierają wszystkie 3 bieguny na raz w momęcie przełączania) co prowadzi czasami do wybicia bezpieczników.

Dlatego proponuje rozwiązanie które zamieścił Dar.
    A oto schemat montażowy tego układu.
    Załączniki:
    • Schemat podłączenia dwóch włączników schodowych do jednej żarówki Przełącznik schodowy 2.JPG (17.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA