zrobiłem w taki sposób jak na załączonym rysunku "333.jpg"
pierwszy wentylator (ciągnie powietrze z radiatora procesora oraz dmucha do wnętrza zasilacza) 120x120x25 jest przykręcony do pokrywki zasilacza i jego prędkość regulowana jest układem z czujnikiem temperatury na radiatorze procesora drugi wentylator (dmucha na radiator procesora) 80x80x25 jest przykręcony do radiatora procesora i jego prędkość jest regulowana układem z czujnikiem na radiatorze w zasilaczu (wiem powinno być odwrotnie ale z powodów różnych styków bolcowych na płytkach układów do regulacji prędkości mam właśnie tak)
jakby ktoś chciał robić coś takiego jak ja i ma podobne warunki to zalecam zamontowanie wentylatorów z łożyskami kulkowymi (ze względu na to co chłodzą - procesor)
można też użyć zamiast wentylatora 120mm i 80mm dwóch 120 mm (bo i tak ten 80mm jest przykręcony na słowo honoru - na jedną śrubkę,
chyba że mamy jakiś dłuższy zasilacz i możemy ten 120mm przykręcić dwiema śrubkami też do pokrywki zasilacza)
do tego trzeba szukać wentylatorów z podwójnymi oczkami na śrubki (jak na załączonym obrazku "444.jpg") i wiercić dziurki trochę mniejsze żeby śrubki przykręcać od góry pokrywki i wkręcić je w metal bo odwrotnie (śrubki wkręcane w obudowę wentylatora od wewnątrz pokrywki) okaże się że przykręciliśmy wentylator i nie możemy przykręcić pokrywki bo wentylator zasłania miejsca na śrubki
przy planowaniu dziur na śrubki do przykręcenia wentylatora należy zwrócić uwagę na ściankę tylną obudowy komputera w której zazwyczaj panel ze wszystkimi gniazdami jest trochę w nią wsunięty, by nie postąpić zbyt pochopnie przy wierceniu dziurek na śrubki i wycinaniu otworu wentylacyjnego w pokrywce zasilacza
niech nikomu tylko nie przyjdzie do głowy żeby wmontować przy powyższym rozwiązaniu jeszcze wentylator 80x80 na ściance tylnej w zasilaczu (tak jak standardowo to bywa), powoduje więcej szumu nie zależnie jak wolno by się nie kręcił
wniosek z modyfikacji:
takie ułożenie jest dość skuteczne i kilka krotne cichsze od tego które miałem poprzednio (80x80 w ścianie tylnej zasilacza i 60x60 na radiatorze procesora - oba bez regulacji obrotów), temperatura procesora według AsusProbe wynosi 55°C (pomiar dość nie dokładny bo bywa że radiator procesora jest chłodny 20° lub ciepły 30° a wskazanie w programie jest nadal 55°) można również zwolnić jeszcze bardziej wentylatory wtedy temperatura w AsusProbe wynosi 58-59°, radiator jest nieco parzący a z tyłu leci ciepłe powietrze ale ilość szumu jest minimalne (wtedy jeszcze bardziej odzywają się stare piszczące dyski)
link do schematów regulatorów wentylatora które wykorzystałem są tu (zastosowałem dwa takie)
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic497795.html