logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana położenia wentylatora zasilacza dla redukcji hałasu - czy warto?

B o n u s 03 Mar 2006 19:09 2580 8
REKLAMA
  • #1 2370410
    B o n u s
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Chcę wyciszyć komputer. Zauważyłem ze najwięcej hałasu produkują opływy powietrza w zasilaczu (pomimo cichego wentylatora). Co myślicie o zmianie położenia wentylatora oraz wymienie jednego większego wentylator na dwa mniejsze? Sytuacje opisałem na załączonym rusunku.
    Załączniki:
    • Zmiana położenia wentylatora zasilacza dla redukcji hałasu - czy warto? modyfikacja zasilacza.jpg (21.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2370449
    glizda1125
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam

Ja swój zasilacz wyciszyłem wstawiając rezystor do zasilania na wiatrak. Nie pamiętam jaki to był rezystor ale można tez wstawić potencjometr i regulować obroty jak sie chce. Po takim zabiegu zasilacz chodzi mi praktycznie bezszelestnie juz z pół roku (moze troszeczke sie grzeje ale tylko troszeczke).

Pozdrawiam
    glizda1125
  • Pomocny post
    #3 2370486
    marexx
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    B o n u s napisał:
    Chcę wyciszyć komputer. Zauważyłem ze najwięcej hałasu produkują opływy powietrza w zasilaczu (pomimo cichego wentylatora). Co myślicie o zmianie położenia wentylatora oraz wymienie jednego większego wentylator na dwa mniejsze? Sytuacje opisałem na załączonym rusunku.

Hmmm...
    A może by tak zamiast tych wentylatorów "produkujących" dodatkowe szumy wywalić blachę z wąskimi otworami wlotowymi i wstawić w to miejsce siatkę na całej powierzchni?
    To chyba lepsze rozwiązanie...
    I zamiast standardowego 80 mm wiatraka na ścianie tylnej dać 120 mm wolnoobrotowy wiatrak na dole zasilacza, tak jak mają to nowe zasilacze?
    Coś w tym stylu: http://zenfist.pl/pID/166.htm
    Oczywiście to Twój wybór ;)
  • REKLAMA
  • #4 2370489
    B o n u s
    Poziom 15  
    Gdzies posiadam właśnie płytke (AVT bodajże) do zrobienia układu który prędkość będzie dobierał do temperatury zasilacza bądz jakiejś części na zasilaczu tylko jeszcze nie posiadam wszystkich części i jej nie złorzyłem.
    Coś takiego jak wyżej i tak mógł bym zrobic, w sytuacji jeżeli zasilacz bedzie ciepły i w/w układzik zwiększy prędkość wiatraków to by było troche mniej hałasu

Dodano po 4 [minuty]:

dobry pomysł marexx tylko musiał bym sie zastanowić czy się na wysokość zmieści
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2370516
    glizda1125
    Poziom 15  
    Witam

Zapomialem dodac, ze wyciolem jeszcze ta blache przy wiatraku (duzo ciszej)ale nie zaslanialem miczym bo i tak tam paluchow nie pcham. A co do regulatora obrotow to nizej zamieszczam schemat moze komus sie przyda.

pzdrawiam

glizda1125
    Załączniki:
    • regulator obrotów wentylatora..pdf (347.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2372617
    B o n u s
    Poziom 15  
    dzięki glizda1125, wybacz nie chciało mi się czytac, popatrzyłem tylko na schemat - czy to koniecznie musi działać na dwa wentylatory czy można sobie darować jeden?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2372679
    glizda1125
    Poziom 15  
    Witam

Oczywiscie mozesz darowac sobie jeden wiatrak. Uklad jest zaprojektowany dla 2 wentylatorow ale jak chcesz mozesz podlaczyc tylko jeden.

pozdrawaim
    glizda1125
  • #9 2899096
    B o n u s
    Poziom 15  
    zrobiłem w taki sposób jak na załączonym rysunku "333.jpg"
    pierwszy wentylator (ciągnie powietrze z radiatora procesora oraz dmucha do wnętrza zasilacza) 120x120x25 jest przykręcony do pokrywki zasilacza i jego prędkość regulowana jest układem z czujnikiem temperatury na radiatorze procesora drugi wentylator (dmucha na radiator procesora) 80x80x25 jest przykręcony do radiatora procesora i jego prędkość jest regulowana układem z czujnikiem na radiatorze w zasilaczu (wiem powinno być odwrotnie ale z powodów różnych styków bolcowych na płytkach układów do regulacji prędkości mam właśnie tak)

jakby ktoś chciał robić coś takiego jak ja i ma podobne warunki to zalecam zamontowanie wentylatorów z łożyskami kulkowymi (ze względu na to co chłodzą - procesor)
    można też użyć zamiast wentylatora 120mm i 80mm dwóch 120 mm (bo i tak ten 80mm jest przykręcony na słowo honoru - na jedną śrubkę,
    chyba że mamy jakiś dłuższy zasilacz i możemy ten 120mm przykręcić dwiema śrubkami też do pokrywki zasilacza)
    do tego trzeba szukać wentylatorów z podwójnymi oczkami na śrubki (jak na załączonym obrazku "444.jpg") i wiercić dziurki trochę mniejsze żeby śrubki przykręcać od góry pokrywki i wkręcić je w metal bo odwrotnie (śrubki wkręcane w obudowę wentylatora od wewnątrz pokrywki) okaże się że przykręciliśmy wentylator i nie możemy przykręcić pokrywki bo wentylator zasłania miejsca na śrubki

przy planowaniu dziur na śrubki do przykręcenia wentylatora należy zwrócić uwagę na ściankę tylną obudowy komputera w której zazwyczaj panel ze wszystkimi gniazdami jest trochę w nią wsunięty, by nie postąpić zbyt pochopnie przy wierceniu dziurek na śrubki i wycinaniu otworu wentylacyjnego w pokrywce zasilacza

niech nikomu tylko nie przyjdzie do głowy żeby wmontować przy powyższym rozwiązaniu jeszcze wentylator 80x80 na ściance tylnej w zasilaczu (tak jak standardowo to bywa), powoduje więcej szumu nie zależnie jak wolno by się nie kręcił

wniosek z modyfikacji:
    takie ułożenie jest dość skuteczne i kilka krotne cichsze od tego które miałem poprzednio (80x80 w ścianie tylnej zasilacza i 60x60 na radiatorze procesora - oba bez regulacji obrotów), temperatura procesora według AsusProbe wynosi 55°C (pomiar dość nie dokładny bo bywa że radiator procesora jest chłodny 20° lub ciepły 30° a wskazanie w programie jest nadal 55°) można również zwolnić jeszcze bardziej wentylatory wtedy temperatura w AsusProbe wynosi 58-59°, radiator jest nieco parzący a z tyłu leci ciepłe powietrze ale ilość szumu jest minimalne (wtedy jeszcze bardziej odzywają się stare piszczące dyski)

link do schematów regulatorów wentylatora które wykorzystałem są tu (zastosowałem dwa takie)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic497795.html
    Załączniki:
    • Zmiana położenia wentylatora zasilacza dla redukcji hałasu - czy warto? 444.jpg (13.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmiana położenia wentylatora zasilacza dla redukcji hałasu - czy warto? 333.jpg (20.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy redukcji hałasu generowanego przez wentylator zasilacza komputerowego poprzez zmianę jego położenia oraz zastosowanie dwóch mniejszych wentylatorów zamiast jednego większego. Proponowane rozwiązania obejmują montaż wolnoobrotowego wentylatora 120 mm na dole zasilacza zamiast standardowego 80 mm z tyłu, usunięcie metalowej blachy z wąskimi otworami i zastąpienie jej siatką dla lepszego przepływu powietrza oraz zastosowanie regulatora obrotów (np. z rezystorem lub potencjometrem) do sterowania prędkością wentylatorów w zależności od temperatury. Jeden z użytkowników opisał własną realizację z dwoma wentylatorami (120x120x25 mm i 80x80x25 mm) sterowanymi układem z czujnikami temperatury na radiatorze procesora i w zasilaczu, podkreślając zaletę użycia wentylatorów z łożyskami kulkowymi dla lepszej trwałości. Możliwe jest podłączenie jednego lub dwóch wentylatorów do regulatora obrotów. Wskazano również na konieczność uwzględnienia wymiarów zasilacza przy zmianie położenia wentylatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA