logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zredukować hałas zasilacza w komputerze przy długim działaniu?

Dexter23pl 02 Sie 2007 23:37 3469 11
REKLAMA
  • #1 4140930
    Dexter23pl
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Witam
    Jakiś czas temu jak się cos ciągło z sieci duże pliki to rzecz jasna należało mieć włączony komp prawie 24h na dobę.
    Więc spróbowałem zrobić coś z zasilaczem w komputerze bo to on powodował w sumie 80% całego hałasu w pokoju, bo tak to na procku jest jeden wiatraczek który i tak chodzi tylko na obniżonym napięciu do ok. 7V a na grafie niema żadnego.
    Wiec wziołem sie za tuning zasilacza.
    Rzecz jasna była taka że nie można zmniejszyć za bardzo wydajności wentylatora bez negatywnych skutków na jego wewnętrznych elementach elektronicznych. Więc wziołem sie za majsterkowanie i oto rezultaty na zdjęciach :D . Nawet jak komputer działał przez całe 24h to w środku nocy w pokoju co jest komputer trzeba było stanąc przy komputerze aby stwierdzić że jednak jest włączony. :D Wentylator obracał się tak wolno lecz w zupełności wystarczająco aby zapewnić wystarczający przepływ powietrza przez radiatory.
    Wentylator założyłem arctic z czujnikiem temperatury i chodził prawie cały czas na min obrotów. Kratka metalowa wycięta z tyłu bo powodowała lekki szum powietrza.
    Najlepsze to to że zasilacz ma 200W a wygląda jak by miał z 450W a waga go to ok 3-4 zwykłych zasilaczy.

Mam w komputerze kartę TV i mam już wieki spokój ze słuchaniem szumu komputera podczas oglądania późno w nocy Tv lub jakiegoś filmu.
    Załączniki:
    • Jak zredukować hałas zasilacza w komputerze przy długim działaniu? DSCF0001.jpg (23.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zredukować hałas zasilacza w komputerze przy długim działaniu? DSCF0004.jpg (26.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zredukować hałas zasilacza w komputerze przy długim działaniu? DSCF0005.jpg (51.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zredukować hałas zasilacza w komputerze przy długim działaniu? DSCF0007.jpg (34.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zredukować hałas zasilacza w komputerze przy długim działaniu? DSCF0008.jpg (55.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zredukować hałas zasilacza w komputerze przy długim działaniu? DSCF0010.jpg (48.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zredukować hałas zasilacza w komputerze przy długim działaniu? DSCF0011.jpg (31.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4145121
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Na zdjęciu: DSCF0007.jpg W miejscu łączenia się radiatorów widać coś białego... to jest klej, czy lut? Może pasta termo?

za niedługo też biorę się do zbrojenia mojego Chieftec-a zastanawiam się nad zrobieniem wszystkiego z miedzi - na razie kompletuję złom użytkowy i czekam na upragniony urlop.
  • #3 4145249
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Miedź średnio się do tego nadaje, zwłaszcza gdy miedziane radiatory będą zamknięte w puszce zasilacza. Aby dobrze spełnić swoją rolę potrzebują dobrego obiegu, gdyż miedź wolno oddaje ciepło do otoczenia.
  • #4 4145280
    ozy2001
    Poziom 28  
    "miedź wolno oddaje ciepło"
    wyjaśnij mi to...

Większość chłodnic jest miedziana.
    Mam zrobione WC w kompie i... jest miedziane.
    Chłodnica jest miedziana, blok na procku też jest miedziany.

Miedziane chłodnice są wydajniejsze od aluminiowych.

Weźmy wentylatory pentagrama - wersja podstawowa - alu następnie alu + cu i na koniec najbardziej wydajne - 100% CU.

Wydaje mi się, że poza chyba srebrem miedz najlepiej przyjmuje i najlepiej oddaje ciepło.
  • REKLAMA
  • #5 4145658
    conQeror
    powiem tak miedz szybciej odbiera ciepło od elementu niż aluminium, ale wolniej oddaje je do otoczenia. A to że bloki wodne i coolery miedziane są wydajniejsze to zasługa nawiewu. Przy jego braku lub minimalny w niektórych przypadkach miedź może dać gorsze efekty niż aluminium.
  • #6 4145694
    ozy2001
    Poziom 28  
    W takim razie chyba zależy to również czym jest to otoczenie.

Blok wodny wykonany z miedzi odbiera ciepło z rdzenia i oddaje je również do otoczenia - w moim przypadku to glikol woda + inhibilatory zapobiegające utlenianiu się miedzi i wytrącaniu się nagaru jakim jest kamień, którego niestety jest sporo w wodzie.

W takim razie zastosuję u siebie w zasilaczu aluminium - wykorzystam radiatory od P-II których mam sporo.
  • REKLAMA
  • #7 4146990
    conQeror
    Dokładnie z tym że w blokach wodnych zamiast np. rurek heatpipe ciepło jest transportowane za pomocą wody, która ma dużą pojemność cieplną. Ale i tak chłodzi ją powietrze z wentylatora na chłodnicy. Co do radiatorów z P3 to bardzo dobry pomysł sam je stosowałem na wcześniejszych kartach graficznych zamiast chłodzenia standardowego (Radeon 9550 i GF 7600gs gdder3). Pozatym bardzo dobrze się nadają na chłodzenie wielu innych elementów, chip[set płyty głównej, mosfety, można nawet je pociąć do chłodzenia pamięci ram na karcie graficznej. Łatwe w obróbce i mają na tyle uniwersalny kształt że można je stosować w wielu konstrukcjach.
  • #8 4147388
    ozy2001
    Poziom 28  
    A ja wykorzystam te od P-II (długi....) żeby zrobić chłodzenie do zasilacza.

Radiatorki od P-3 są idealne na chipsety - to fakt :D

W zasadzie, to miałem płytę asusa, obkleiłem ją całą w radiatory i komputer pracował lepiej... do tego 1 cichy wentylator w zasilaczu (PAPST) i kurcze - praktycznie niesłyszalny.

Nie mam wentylatorów na chłodnicach w WC - mam 3 nagrzewnice od kadetów - w zupełności wystarcza - w lecie mam chłodno w kompie, a w zimie... trochę cieplej od kompa ;)
  • #9 4160367
    mitusm
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Ja w swoim huntkayu wyciąłem 2 otwór od spodu i wmontowałem 2 wentyl.
    Puściłem oba na 5V, już było lepiej, a nawet całkiem dobrze.
    Później zamontowałem wodę w zasilaczu i problem zniknął całkowicie.
    Co prawda zostawiłem jeden wentyl, ale pracuje chyba na 3 lub 4V, aby się tylko kręcił.
    Cewki i trafo też chce mieć jakieś chłodzenie.
  • REKLAMA
  • #10 4160526
    ozy2001
    Poziom 28  
    Możesz zrobić fotki bloków w zasilaczu?
    Może też przemyślę takie rozwiązanie... Mam jakieś bloki z CPC, może uda się je wykorzystać ;)
  • #12 5599384
    ozy2001
    Poziom 28  
    ten post miał ponad rok..

ktoś to zamknie?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy redukcji hałasu generowanego przez zasilacz komputerowy podczas długotrwałej pracy. Autor zastosował wentylator Arctic z czujnikiem temperatury, który pracował na niskich obrotach zapewniając wystarczające chłodzenie i znacząco obniżając poziom hałasu. Poruszono temat materiałów radiatorów – miedź i aluminium – oraz ich właściwości termicznych. Miedź szybciej odbiera ciepło od elementów, ale wolniej je oddaje do otoczenia, co w zamkniętej obudowie zasilacza może być mniej efektywne niż aluminium. Wskazano, że efektywność chłodzenia zależy od obiegu powietrza. Radiatory z procesorów Pentium II i III są polecane do modyfikacji chłodzenia, ze względu na uniwersalny kształt i łatwość obróbki. Wspomniano także o chłodzeniu wodnym (WC) jako skutecznym rozwiązaniu, które całkowicie eliminuje problem hałasu z wentylatorów. Dodatkowo, sugerowano montaż dodatkowych wentylatorów na niskim napięciu (np. 5V) oraz chłodzenie cewek i transformatora. W dyskusji pojawiły się także przykłady zastosowania wentylatorów PAPST i modyfikacji obudowy zasilacza w celu poprawy wentylacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA