logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alpine MRV-T757-C: Diody Protect i Music migają, niska moc, grzejące się tranzystory

Pufan 04 Mar 2006 20:14 2002 9
REKLAMA
  • #1 2374643
    Pufan
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Witam!!!
    Kolega przynióesł mi ten wzmacniacz po zwarciu na wyjściu jednego z kanałów.Upaliły się złącza od kanału,padła przetwornica-rozerwało IRF-y.Po ich wymianie 6 szt. ruszyła-daje stabilne +- 42 V.Jednak mryga dioda Protect.

Po podłaczeniu źródła sygnału wzmacniacz jakoś gra-ale tak jakby miał 5W mocy tj b cicho.przy większym sygnale wejściowym na przemian zaczynają mrygać diody music oraz protect.(dioda power świeci na zielono-po odłączeniu diodek na wyjściu przetwornicy zapala się na czerwono-wnioskuje więc że przetwornica jest sprawna.)Po załączeniu grzeją się tranzystory Q612 i Q 613 tzn po pięciu minutach pracy parzą.Podstawiałem inne i jest ten sam efekt.Po analizie po ścieżkach stwierdziłem że podają one +-14V na scalaczki w obróbce sygnału.Poza tym nic innego się nie grzeje.
    czyktoś z kolegów mógłby mi pomóc zdiagnozować co mu dolega??
    Podejrzewam żcoś w przedwzmacniaczu ale.......
    Z kolei czy możliwe jest by po takim zwarciu ocalały końcówki?(po wylutowaniu na miernik dobre)

Poza tym mam drugie pytanko?Jaką moc posiada ten wzmacniacz.Nigdzie nie moge znaleźć not katalogowych.
    Zasilanie +-42V.W stopniu końcowym pracuja na kanał:2x IRF540+ 2xF9540.
    Pozdrawiam i zgóry dziękuje za pomoc.
    Pufan!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2380453
    xwojcio
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Sprawdź wydolność prądową ,to że napięcia są prawidłowe to pół sukcesu. Jeśli miga zabezpieczenie, podczas odsłuchu to znak że prądowo nie wyrabia, maiłem tak kiedyś w Magnacie (przyczyną były kondki w przetwornicy), a co do końcówek mocy to można podstawić z dobrego kanału i sprawdzić, bo piszesz że tylko jeden uległ uszkodzeniu.
  • #3 2381146
    Pufan
    Poziom 20  
    Nie wiem czy któryś z kanałów uległ uszkodzeniu.Zabezoieczenie mryga cały czas.Napisałem zę upaliły się w nim złącza do których podłącza się głośnik.Tranzystory po wylutowaniu jak i w układzie zachowują się identycznie.Polaryzacja końcówek w L i P identyczna.Tak samo z napięciami-w obydwóch kanałach na poszczególnych elementach są identyczne.
    pójse za twoją radą i sprawdze jak się ma wydolnośc prądowa.
    Pozdro
    PUFAN
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2393682
    adammc

Poziom 26  
    Ocena: 101
    protect w takich wzmakach chroni przed pojawieniem sie stalego napiecia na wyjsciu czasem dodatkowo wspolpracuje z zabezpieczeniem temperwturowym . pomierz czy stalych napiec nie ma na wyjsciach koncowek. mozesz sprobowac odpiac przedwzmacniacz i wtedy bankowo sprawdzic koncowke bo po zwarciu wyjsc koncowki to raczej przedwzmacniacze nie siadaja.
  • #5 2399135
    Pufan
    Poziom 20  
    Hmmmm..
    Sprawdziłem oczywiściu na wyjsciu brak napięcia stałego.

Wylutowałem końcówki,wyczyściłem płyte i wlutowałem z powrotem.Przelutowałem jeszcze prawie wszystko oprócz elementów smd.Podłączyłem i wzmacniacz zaczął działać.Ale protection mryga nadal.
    Zaczołem grzebać.Odlutowywałem po kolei zasilanie scalaków z obróbki sygnału.Po odlutowaniu ujemnego napięcia -14V z jednego z nich oznaczonego jako IC207 (na nim 4560-nic więcej-8 nóżek)dioda protection zapaliła się na zielono.Ponownie podłączyłem kolumny i okazało się że wszystko działa oprócz filtra dolnoprzepustowego na suba czyli najprawdopodobniej ten scalak jest własnie od tego.
    Pomierzyłem napięcia-po odłączeniu tego ujemnego na 1 nóżce tego scalaka pojawia się +13V które jest podawane na układ załączjący protekcje.
    Po przeanalizowaniu aplikacji z elenoty uważam iż jest to BA,NJM lub uPC.I zę to poprawny objaw iż na 1 nodze pojawia się napięcie po odjęciu ujemnego z 4 nogi.

http://www.elenota.pl/search.php?szuk=4560&man=--wszyscy--&ile=50&start=0

I teraz nie wiem czy ide w dobrą strone i mam podstawiać układ czy też jest to tylko zmylenie protekcji.
    Bardzo bym prosił kogoś kto jest obeznany w temacie wzmacniaczy o pomoc.
    Pozdrawiam
    PUFAN
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2399991
    gorzyga
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Witam. Nie znam konkretnie tego modelu,ale od razu podstawial bym wzmacniacz operacyjny o ktorym piszesz. One sa bardzo wrazliwe na wszelakie przepiecia i nierownomiernosc zasilania,w mikserach DJskich wymienia sie ich sporo. Pozdrawiam.
  • #7 2400023
    Pufan
    Poziom 20  
    Dzięki za odpowiedź.Podstawie.
    A czy producent ma znaczenie czy obojętnie który z tych trzech które wymieniłem wcześniej??
    Pozdro
    PUFAN!!
  • REKLAMA
  • #8 2400592
    gorzyga
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Witam. Ja najczesciej wstawialem µPC (czyli scalak NECa),ale glownie z powodu dostepnosci. Mysle,ze producent nie ma specjalnego znaczenia:) Pozdrawiam.
  • #9 2429496
    Pufan
    Poziom 20  
    Witam ponownie...
    Scalak podstawiony i du...a nadal mryga protection.Dodam jeszcze ze 3 noga scalaka(czyli jedno z wejść) jest podłączona do masy.Natomiast 2 biegnie przez kilka rezystorków na potencjometry regulujące barwe itp itd.
    zrobiłem troche testów i okazało się że podanie na 2 masy powoduje że protekcja zapala się na zielono(na 1 czyli wyjściu pojawia się ~14V)
    I teraz nie wiem czy to dobry trop czy też przypadkowo udało mi się zmylić protekcje.
    i co z tymi grzejącymi się tranzystorami zasilają cymi właśnie te scalaki napęciem symetrycznym ~14V.
    Jesli ktoś ma taki lub podobny wzmacniacz i mógłby dokonać kilku pomiarów byłbym wdźięczny.
    Pozdro
    PUFAN
  • #10 2549562
    Pufan
    Poziom 20  
    A mozę ktoś wie co dokładnie sygnalizuje protekcja i skąd tzn z których bloków wzmacniacza(tj przetwornica,końcówki) jest pobiera informacja.
    Poza tym co oznacza mrygająca dioda Music po podaniu sygnału o większym poziomie-przester czy też uszkodzenie.
    Bardzo zależy mi na naprawie tego wzmacniacza lae bez pomocy chyba sobie nie poradze.
    Pozdrawiam
    PUFAN

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Alpine MRV-T757-C po zwarciu na wyjściu jednego kanału uległ uszkodzeniu złączy i przetwornicy, co spowodowało konieczność wymiany sześciu tranzystorów IRF. Po naprawie i przywróceniu stabilnego napięcia ±42 V dioda Protect miga podczas pracy, a dioda Music miga przy większym sygnale wejściowym. Tranzystory Q612 i Q613 nagrzewają się do wysokich temperatur mimo wymiany. Brak stałego napięcia na wyjściach końcówek mocy. Podejrzewa się uszkodzenie przedwzmacniacza, zwłaszcza scalaka IC207 (prawdopodobnie układ operacyjny 4560 lub odpowiednik typu BA, NJM, uPC), który steruje filtrem dolnoprzepustowym subwoofera. Odłączenie ujemnego napięcia -14 V od tego układu powoduje zgaśnięcie migania diody Protect, jednak problem nie ustępuje po wymianie scalaka. Wskazano, że dioda Protect chroni przed stałym napięciem na wyjściu i może współpracować z zabezpieczeniem temperaturowym. Zalecane jest sprawdzenie wydolności prądowej przetwornicy oraz testowanie końcówek mocy osobno, gdyż po zwarciu wyjścia końcówki zazwyczaj nie ulegają uszkodzeniu. Miganie diody Music przy większym sygnale może wskazywać na przesterowanie lub uszkodzenie. Wskazano również, że układy operacyjne są wrażliwe na przepięcia i niestabilne zasilanie, co może być przyczyną problemów. Autor prosi o dodatkowe pomiary i informacje dotyczące sygnałów z bloków wzmacniacza odpowiedzialnych za sygnalizację ochrony oraz znaczenia migania diody Music.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA