logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podział sygnału kablówki Aster na internet i TV oraz rozdział na 3 osoby

wrzesin 04 Mar 2006 22:50 18985 30
  • #1 2375409
    wrzesin
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    z telewizji kablowej(aster) wychodzi jeden kabel ja chcialbym go podzilic na internet i kablowke. Natepnie internet na 3 osoby(2 bezprzewodowo jedna przez kabel-mam juz router) i kablowke tak samo na 3 osoby- i tu zaczyna sie problem- z tego co wiem moze byc problem z utrata sygnalu przy takim podziale czy ktos moglby mi pomoc jakich wzmacniaczy mam uzyc jakiego kabla itd??
    prosze o jak najszybsze odpowedzi bo w polowie tygodnia robie remont mieszkania i bede kladl kable wiec czym wiecej bede posiadal informacji tym wieksze prawdopodobienstwo ze wszystko sie uda:)
  • #2 2377006
    Paweł Sq6dxp
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Witam,
    Jezeli chodzi o pracę internetu w telewizji kablowej sprawa wygląda następująco,
    przed jakimkolwiek podzieleniem przewodu wchodzącego do mieszkania montuje się zwrotnicę multimedialną,której zadaniem jest odzielenie sygnału telewizji od sygnału internetu,zwrotnica posiada dwa wyjscia: rtv i dane,z wyjscia rtv otrzymuje się sygnał do odbiorników tv i radio i dopiero z tego wyjscia mozna dokonać podzielenia sygnału TV na wiecej odbiorników.
    Do wyjscia dane podłacza sie modem kablowy który najczęsciej posiada wyjscie dla sieci lan i dopiero na poziomie sieci lan mozna ten sygnał dzielić.
    Nie ma mozliwości dzielenia sygnału przed zwrotnicą a takze na trasie zwrotnica-modem kablowy,wówczas nie uzyska sie sygnału zwrotnego,internet nie będzie pracował.
  • #3 2377400
    wrzesin
    Poziom 11  
    no tak ale jezeli sygnal pojdzie na internet i kablowke i kablowka zostanie podzielona na 3 to nie bedzie problemow z sygnalem??
  • #4 2377936
    Paweł Sq6dxp
    Poziom 16  
    Raczej nie powinno być z tym problemu,w końcu w skrzynkach multitapowych sygnał dzielony jest na wiele mieszkań,jego poziom jest dosć wysoki,tylko tak jak odniosłem sie do tematu dzielenia internetu,ze mozna zrobić to jedynie na poziomie sieci lan.
  • #5 2377954
    Gloomwing
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    ja mam na wejściu do mieszkania kablówkę rozdzielloną na 3, a może na dwa? nie pamiętam (zwykły rozgałęziacz).
    kabel 1. rozgałęziony ponownie, jeden leci do dekodera tv cyfrowej, a drugi do wzmacniacza.
    pozostałe dwa (albo jeden rodzielony dalej) idą do mnie do pokoju i do siostry do pokoju.
    u siostry kabel rozgałęzia sie na dwa: do tv i do wieży.
    u mnie: do tv i do modemu internetowego.

tak więc jak dobrze liczę jeden kabel rodzielony jest na 6 odbiorników i nie ma żadnych problemów.

obroblem może być gdy rozgałęziasz sygnał od dekodera, wtedy na 90% będzie zasłaby...

jeśli chodzi o kabel od modemu, to nie ma znaczenia czy idzie do jednego komputera czy do routera ;)
  • #6 2378026
    Paweł Sq6dxp
    Poziom 16  
    Podczas uruchamiania internetu po telewizji kablowej są pewne procedury które stosuje sie jako zasade podłaczając klienta do sieci,mianowicie tak jak napisałem wcześniej przewód koncentryczny wchodzący do mieszkania przed jakimkolwiek rozgałęzieniem wyposaża się w zwrotnicę multimedialną rozdzielającą sygnał RTV i Internetu(są to zazwyczaj zwrotnice telmoru serii np gm240,350,353,w zależnosci od poziomu sygnału)Stosuje sie to po to aby bezproblemowo uzyskać sygnał zwrotny do sieci z modemu jest to niezbędne do zalogowania i prawidłowej pracy internetu,oczywiście sygnał tv po zwrotnicy mozna dzielić dowolnie,a internet przy pomocy innych urządzeń roter,switch mozna tez podzielić,modemy kablowe mają wyjscia do kart sieciowych dla sieci lan.

Dodano po 3 [minuty]:

zdarzało sie tez tak ze po wyjsciu instalatora klient uskuteczniał"radosną twórczosć" ale niestety objawiało sie to zmianą sygnału i co za tym idzie wizytą serwisantów w domu u klienta celem przywrócenia stanu pierwotnego,czasami "wynalazki"całkowicie unieruchamiały internet a klient nieświadomy wzywał serwis myśląc ze ma do czynienia z awarią.
  • #7 2378214
    Gloomwing
    Poziom 17  
    mówisz o tej zwrotnicy którą oni dają?
    coś jak dekoder HBO?
    ale nie o to kolega pytał ;)
  • #8 2378242
    Paweł Sq6dxp
    Poziom 16  
    Zwrotnice multimedialne są w nieco większych puszkach a generalnie wyglądają jak rozgałęźnik 1/2,dzielenie sygnału po dekoderze takim jak hbo nie ma sensu przeciez reszta nie będzie ogladać tego co jeden uzytkownik.Samo podzielenie sygnału bezpośrednio z kablówki nie powinno wpłynąć na jakość TV zwłaszcza wseiciach gdzie jest internet ponieważ większość instalacji została specjalnie zmodernizowana dla potrzeb internetu i poziomy sygnałów są dość wysokie.
  • #9 2379424
    wrzesin
    Poziom 11  
    dzieki za odpowiedz!!
  • #10 2379745
    berlingo
    Poziom 22  
    Ocena: 191
    tylko pamiętaj że jak podłączysz do modemu 2 kompy to w kablówce zaraz będą wiedzieć i ci dowalą 30% za 2 komp. musisz połączyć kompy po przez udostępnianie netu najprościej lub ruter lub serwer
  • #11 2380567
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Paweł Sq6dxp napisał:
    Witam................

Witam

Proponuje zastosować się do wszystkich wypowiedzi kolegi.

Jakikolwiek podział sygnału telewizyjnego musi być na torze RTV - nie na torze DANE!

To, że komuś się udało, i nie zakłócił pracy telewizorów, modemów u siebie czy innych klientów niech przypisze swojemu szczęściu - jednak przy pierwszej lepszej kontroli, czy zmianie poziomów sygnału lub wizycie montera z jakich kolwiek innych przyczyn - może mieć problemy i także finansowe.

Co do udostępniania (podziału) łącza internetowego wszystko zależy od operatora - w naszej sieci nie ma z tym żadnego problemu - w obrębie własnego mieszkania jest to dozwolone.

Jedna uwaga - sygnał nie u wszystkich jest równie wysoki -(musi spełniać normy i może znajdować się na dolnej granicy) w tej sytuacji obraz przy podziale na 3 telewiz. może być już zaśnieżony.

Odczytaj na jakim poziomie pracuje modem 192.168.100.1 Receive Level i Pover Level

Jezeli robisz przeróbkę instalacji - do każdego pokoju z jednego punktu doprowadź przewody antenowe, tam gdzie postawisz modem z routerem zrób tak samo czyli od każdego pokoju do tego punktu puść skrętkę komputerową.

Pzdr
  • #12 2381626
    Gloomwing
    Poziom 17  
    kasprzyk napisał:

Jakikolwiek podział sygnału telewizyjnego musi być na torze RTV - nie na torze DANE!

jak wyobrażasz sobie rozgałęzianie kabla od kablówki na torze danych?

Cytat:
    To, że komuś się udało, i nie zakłócił pracy telewizorów, modemów u siebie czy innych klientów niech przypisze swojemu szczęściu - jednak przy pierwszej lepszej kontroli, czy zmianie poziomów sygnału lub wizycie montera z jakich kolwiek innych przyczyn - może mieć problemy i także finansowe.

tego to już kompletnie nie zrozumiałem.
    nie znam się na tym, dla tego proszę o wytłumaczenie :)
    Cytat:
    Co do udostępniania (podziału) łącza internetowego wszystko zależy od operatora - w naszej sieci nie ma z tym żadnego problemu - w obrębie własnego mieszkania jest to dozwolone.

bzdura, nie z byle powodu płacisz 15 zł, za podłączenie drugiego kompa do sieci. to że nie ścigają za to to inna sprawa.

Cytat:
    Jedna uwaga - sygnał nie u wszystkich jest równie wysoki -(musi spełniać normy i może znajdować się na dolnej granicy) w tej sytuacji obraz przy podziale na 3 telewiz. może być już zaśnieżony.

w Asterze to raczej mała szansta żeby sygnał był słaby. chyba że nie mieszkasz np. w bloku.[/quote]
  • #13 2382133
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Gloomwing napisał:

Witam
    Nie wiem czy masz problem ze zrozumieniem mojej odpowiedzi, czy czegoś nie doczytałeś - przeczytaj jeszcze raz cytowany fragment i nie zadawaj bezsensownego pytania.

Gloomwing napisał:

Czego nie zrozumiałeś??? Czy ten " uśmieszek" to jakiś żart czy masz zaburzenia emocjonalne i bawią Cię poważne odpowiedzi? Przecież w poście już kilkakrotnie było wytłumaczone dlaczego stosuje się zwrotnice, jeżeli to zbyt mało informacji użyj przycisku szukaj - tematy zwrotnic multimedialnych omawiane już były na forum.

Gloomwing napisał:

bzdura, nie z byle powodu płacisz 15 zł, za podłączenie drugiego komputera do sieci. to że nie ścigają za to to inna sprawa.

Żal mi Ciebie, że masz takiego operatora - zapraszam Cię do mojej sieci - w obrębie własnego mieszkania możesz podłączyć 20 komputerów i mnie to nie będzie interesowało - owszem nie możesz udostępniać sygnału poza swój lokal mieszkalny.
    Za dodatkowe 25zł otrzymasz drugie IP.

Gloomwing napisał:

w Asterze to raczej mała szansta żeby sygnał był słaby. chyba że nie mieszkasz np. w bloku.

Tego nie zaneguje, jednak kiedy będę miał okazję wyszukam dla Ciebie z 5 mieszkań, w tej sieci na powiedzmy 1 blok 6,7 klatkowy, gdzie sygnał będzie na dolnym poziomie normy, który nie wystarczy na 3 telewizory - nie ma sieci idealnych.

Pzdr
  • #14 2382334
    Gloomwing
    Poziom 17  
    kasprzyk napisał:
    Gloomwing napisał:

Witam
    Nie wiem czy masz problem ze zrozumieniem mojej odpowiedzi, czy czegoś nie doczytałeś - przeczytaj jeszcze raz cytowany fragment i nie zadawaj bezsensownego pytania.

kolega pytał o rozdzielenie sygnału kablówki, a Ty wyjeżdżasz z jakimiś danymi. co, chcesz w końcu rozdzielać?
    Cytat:

Gloomwing napisał:

Czego nie zrozumiałeś??? Czy ten " uśmieszek" to jakiś żart czy masz zaburzenia emocjonalne i bawią Cię poważne odpowiedzi? Przecież w poście już kilkakrotnie było wytłumaczone dlaczego stosuje się zwrotnice, jeżeli to zbyt mało informacji użyj przycisku szukaj - tematy zwrotnic multimedialnych omawiane już były na forum.

ten uśmieszek oznaczał tylko tyle że nie chcę Cię atakować. że chcę zrozumieć i dla tego pytam.
    ale Ty widać masz niewyobrażalną przyjemność z dopieprzania ludziom którzy pytają. pech...

Cytat:
    Gloomwing napisał:
    bzdura, nie z byle powodu płacisz 15 zł, za podłączenie drugiego komputera do sieci. to że nie ścigają za to to inna sprawa.

Żal mi Ciebie, że masz takiego operatora - zapraszam Cię do mojej sieci - w obrębie własnego mieszkania możesz podłączyć 20 komputerów i mnie to nie będzie interesowało - owszem nie możesz udostępniać sygnału poza swój lokal mieszkalny.
    Za dodatkowe 25zł otrzymasz drugie IP.

jestem w aster
    http://www.aster.pl/newsite/141.html#link4
    Cytat:
    Dodatkowy komputer

Jeżeli Klient chce korzystać z sieci jednocześnie z kilku komputerów powinien skorzystać z usługi "zapewnienie dostępu dla dodatkowego komputera". Aktywacji można dokonać w systemie samodzielnej administracji Wilga. Za skorzystanie z tej usługi pobierana jest opłata zgodna z obowiązującym Cennikiem. [Zapewnienie dostępu dla dodatkowego komputera 10,00 (jednorazowo) 16,99 (opłata abonamentowa)]

W sieci ASTER istnieje możliwość podłączenia dwóch lub więcej komputerów do sieci na zmianę, bez dodatkowych kosztów. Wyboru takiego można dokonać w systemie Wilga.

Cytat:

Gloomwing napisał:

w Asterze to raczej mała szansta żeby sygnał był słaby. chyba że nie mieszkasz np. w bloku.

Tego nie zaneguje, jednak kiedy będę miał okazję wyszukam dla Ciebie z 5 mieszkań, w tej sieci na powiedzmy 1 blok 6,7 klatkowy, gdzie sygnał będzie na dolnym poziomie normy, który nie wystarczy na 3 telewizory - nie ma sieci idealnych.

dzięki, nie musisz mi udowadniać. wierzę na słowo. jak znajdziesz jakiś blok na zadupiu, to i może sygnał będzie słaby, ale to raczej skrajności...
  • #15 2382933
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

Nie ma sensu się sprzeczać - do niczego to nie prowadzi.

Co do treści pytania:

wrzesin napisał:
    z telewizji kablowej(aster) wychodzi jeden kabel ja chcialbym go podzilic na internet i kablowke. Natepnie internet na 3 osoby................................................. i kablowke tak samo na 3 osoby.........................................)

dlatego moja odpowiedź, że podział kablówki może zrobić na torze RTV.

Co do bloków na "zadupiu" - proszę mi wierzyć, że to kompletnie nie o to chodzi.

Niech kolega zainteresowany narysuje schemat (układ mieszkania ) z pozycjami telewizorów, komputerów długościami w metrach i "wejsciem" kablówki - dobrze jakbyś spróbował odczytać parametry sygnału o których pisałem.
    Pzdr
  • #16 2383816
    wrzesin
    Poziom 11  
    chailem zamiescic zdjecie tzn rysunek romieszczenie gniazdek itd ale iesety wyskauje mi blad tried to load an empty file:(
  • #17 4183933
    iver11
    Poziom 2  
    witam
    mam pewne pytanie co do kablówki
    otóż mam rozdzielony kabel na 2 (TV i R) dowiedziałem się od kuzyna że mogę podłączyć kabel z R (radio) do komputera, albo mini-wieży (nie pamiętam) więc nasuwają się pytania jaki mam kupić kabel, czy kupić coś jeszcze, i czy mam podłączyć do PC czy mini-wieży?
  • #18 4184895
    berlingo
    Poziom 22  
    Ocena: 191
    co do mini-wieży to łączysz zwykłym koncentrykiem gniazdo R do mini-wiezy i gra co do pc to musisz miec zainstalowaną karte radiowa albo tuner telewizyjny inaczej nic z tego pozdrawiam
  • #19 4187047
    iver11
    Poziom 2  
    dzięki
    a mógłbyś mi jeszcze dać jakąś podpowiedź jak miałbym podłączyć to do wieży daewoo ami-308r?
  • #20 4188980
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    wrzesin

Czytaj i jeszcze raz czytaj kolegę SQ6DXP.
    Pisze bardzo przystepnie i fachowo.

Zastosuj się do ww wypowiedzi a będzie OK.

Pozdrawiam . SP5ANJ.
  • #21 4396655
    brodowicz
    Poziom 1  
    Witam, mam dodatkowe pytanie do tematu. W dwóch pokojach doprowadzone są gniazda tv kablowej przy czym w 1 pokoju znajduje się komputer i co za tym idzie modem kablowy "thomson Broadband". Jeżeli zakupię identyczny modem i podłącze go do kabla umieszczonego w drugim pokoju a następnie do komputera to internet będzie działał na dwóch komputerach?
  • #22 4396698
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Zależy na jakim urządzeniu podzielona jest kablówka, jeżeli druga linia (rozgałęźnik, przewód, gniazdo) przepuszcza sygnał zwrotny możesz podłączyć tam modem kablowy, ale i tak nie będzie działał ze względu na to, że jego MAC nie jest dopuszczony, chyba że go zarejestrujesz (opłacisz abonament)

Pzdr
  • #23 4494432
    macreon
    Poziom 1  
    Witam

Mam pytanie, mam kablówkę i internet kablowy podłączony do jednego komputera za pomocą kabla sieciowego , a chce rozdzielić internet na 3 kompy za pomocą switcha d-link z 8 wejściami , i podpinam kabel z routera kablówki do switcha i switch rozdziela mi na 2 kompy a nie na 3 , jest tak że 1 i 2 komp ma neta a 3 nie ma , a po restarcie switcha ma 1 i 3 neta , nie chce rozdzielic na 3 kompy ,
    Czym to jest spowodowane : blokadą kablówki , czy złym podłączeniem
  • #24 5036195
    polidis
    Poziom 1  
    Witam

Mam kablówkę i internet z UPC w jednym pokoju znajduje sie telewizor a w drugim komputer a teraz chciałbym w tym pokoju z komputerem podłączyć również kablówkę.

Jak to zrobić?

Jeżeli to możliwe to nie chciałbym ciągnąć nowego kabla tylko zrobić to na już istniejącym?
  • #25 5039629
    stonkers
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Korzystajac z okazji chcialbym zapytac jakie sa mozliwosci transferu na przyszlosc poprzez siec kablowa ( koncentryk) ? Ile mozna Mb/s wyciagnac po tych kablach i jak bedzie to wygladalo w przyszlosci?

Kiedys robiono sieci na koncentryku ale z tego co wiem to byly max 10 Mb/s ?
  • #26 5040296
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    stonkers napisał:
    - sieć ethernetowa na kablu koncentrycznym ma niewiele wspólnego z modemami kablowymi (oprócz kabla oczywiście :D).
    Obecnie większość sieci posługuje się standardem EuroDOCSIS 1.X lub 2.X, gdzie pasmo w "dosyle" wynosi 8MHz, a w powrocie 3,2MHz. Tak z pamięci oznacza to (w dosyle) transfer rzędu 10 Mb/s przy modulacji 64 QAM i 30 Mb/s przy 256 QAM (2,8 Mb/s przy modulacji QPSK, 6 Mb/s przy 64 QAM w powrocie)
    Ale np standard 3.0 podobnież pozwala na łączenie wielu kanałów co teoretycznie pozwala osiągnąć zwielokrotnienie, w praktyce zaczyna nam brakować pasma. No ale to temat rozległy, można by z tego magisterkę robić :D.
    Przy konfiguracji modemu "bez ograniczeń" uzyskiwałem max 950kB/s (czyli 7,6Mb/s).
  • #27 5041362
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    stonkers napisał:
    Korzystajac z okazji chcialbym zapytac jakie sa mozliwosci transferu na przyszlosc poprzez siec kablowa ( koncentryk) ? Ile mozna Mb/s wyciagnac po tych kablach i jak bedzie to wygladalo w przyszlosci?

Jeżeli masz na myśli kabel - jako "kabel koncentryczny" to licz jakieś 50 do 60-ciu kanałów razy 52.345098 Mbps (przy: 256 QAM)
    dla klienta końcowego można łączyć modemy - nie pamiętam do 4 sztuk, może więcej - ale sam na oczy jeszcze tego nie widziałem.

Tak więc możliwości grubo wykraczają poza 10Mb/s

pzdr
  • #28 5042156
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    kasprzyk napisał:
    Jeżeli masz na myśli kabel - jako "kabel koncentryczny" to licz jakieś 50 do 60-ciu kanałów razy 52.345098 Mbps (przy: 256 QAM)
    - jeśli chodzi o te 52Mbps to w teorii mogę się zgodzić (ja pisałem 30 z pamięci). Ale naprawdę chciałbym mieć do dyspozycji 50 kanałów na dosył (internet). 50*8=400MHz - gdzie to wepchniesz? No chiba, że mówimy o ograniczeniu TV analogowej do np. 40 kanałów.
  • #29 5042209
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Oczywiście tylko teoretyzowałem - żadnej telewizji ;) - pytającemu chodziło o internet - dlatego moja odpowiedź o możliwości koncentryka dla internetu.
    Swoją drogą nie wiem czy ktoś kiedykolwiek będzie próbował z takim upchaniem netu w kabel.

pzdr
  • #30 5042269
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ech - będziemy musieli - jak ci TPS'a wrzuci ofertę 20M za 30 zł (mówię o cenie reklamowej) to co zrobisz?
    Z tego co piszesz (na elektrodzie) wnioskuję, że robisz w "kablówce", więc chiba orientujesz się w tym reklamowym "wyścigu szczurów".

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie sygnału kablówki Aster do internetu i telewizji wymaga zastosowania zwrotnicy multimedialnej, która rozdziela sygnał na tor RTV (telewizja, radio) oraz tor danych (internet). Zwrotnica, montowana przed rozgałęzieniem kabla wchodzącego do mieszkania, umożliwia prawidłową pracę internetu, zapewniając sygnał zwrotny z modemu. Sygnał telewizyjny można następnie dzielić na wiele odbiorników za pomocą rozgałęźników lub wzmacniaczy, przy czym poziom sygnału powinien być odpowiednio wysoki, aby uniknąć utraty jakości obrazu, zwłaszcza przy podziale na trzy telewizory. Internet dzieli się na poziomie sieci LAN za pomocą routera lub switcha, a podłączanie wielu komputerów bezpośrednio do modemu może wymagać rejestracji dodatkowych adresów MAC u operatora. Do rozdzielenia sygnału TV stosuje się kable koncentryczne oraz wzmacniacze, np. zwrotnice Telmor serii GM240, GM350, GM353, dostosowane do poziomu sygnału. W przypadku problemów z sygnałem zaleca się pomiar parametrów modemu (Receive Level, Power Level) oraz dokładne zaplanowanie instalacji z uwzględnieniem długości kabli i rozmieszczenia gniazdek. W sieciach kablowych stosuje się standardy EuroDOCSIS 1.x, 2.x i 3.0, które pozwalają na transfery od kilkunastu do kilkudziesięciu Mb/s, a teoretycznie nawet do kilkuset Mb/s przy łączeniu kanałów. Podział sygnału na torze danych (przed modemem) jest niewłaściwy i powoduje brak sygnału zwrotnego, co uniemożliwia działanie internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA