logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć TV i internet jednocześnie przez gniazdko Multimedia?

svt 24 Gru 2005 22:28 7350 13
  • #1 2112770
    svt
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam problem takiej natury:
    a)posiadam gniazdko TV (3 wejscia - radio, tv, internet) w MULTIMEDII
    b)jest jeden kabel idacy przez sciane do mojego pokoju, przez tena kabel idzie sygnal internetowy, ale kupilem tuner TV i chcialbym go uzywac, jednak po zakupie Splittera (aby moc uzywac neta i tv jednoczesnie) okazalo sie, ze splitter o czestotliwsci 2-900mhz nie dziala mi w ogole net, nawet kiedy do splittera podlacze tylko jeden kabel (do modemu) to modem nie chce sie polaczyc, tv tez nie mam, kiedy uzyje splittera 5-1200mhz, sygnal jest ale tylko wtedy kiedy do splittera podlaczony jest tylko modem (zauwazyle mze net dziala ok. 10-15% gorzej) lub tylko TV.
    W zwaizku z tym jak to zrobic abym mogl uzywac TV i neta jednoczesnie.Moze istnieja jakies wzmacniacze sygnalu lub tez widziale msplittery obslugujace czestotliwosc 2000mhz (nie wiem tylko czy ta czetsotliwosc ma na to wplyw).

Za odpowiedz z gory dziekuje
  • #2 2112828
    kania tomek
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    możesz rozdzielić sygnał TV wychodzący z gniazdka i poprowadzić drugi kabel ewentualnie daj dobry spliter rozdzielając sygnał przed gniazdkiem oraz drugie gniazdko u siebie
  • #3 2113240
    svt
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    wnioskuje stad, ze gniazdo ma wlasciwosci wzmacniajace??i co oznacza dobry splitter?
  • #4 2113388
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Gniazdo ma właściwości filtrujące w związku z czym sygnał dzielisz na wtyczce do telewizora. Sa specjalne wzmacniacze dedykowane do podziału sygnału telewizyjnego kablówki. Każdy podział na dwa (spliter dwa) tłumi sygnał ok 4 dbc tj. ok trzy razy. Jak wzmacniacze to tylko telkom telmor. Nie licz na dobre działanie sprzetu kupionego w pierwszym sklepie rtv.
  • Pomocny post
    #5 2113486
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    WItam

Posiadasz zwrotnice RTV/INTERNET, na przewodzie, który "idzie" do internetu możesz podłaczyć tylko modem - nic innego!!!!
    Jeżeli to zrobisz - robisz to na własną odpowiedzialność - jak zauważyłeś, nie działa Ci net po wstawieniu tego rozgałęźnika (brak kanału zwrotnego) - czyli zaszkodziłeś tylko sobie - gorzej, kiedy urządzenie podłączone do drugiego wyjścia tego rozgałęźnika - zakłóci kanał zwrotny - wywalisz wtedy siebie i internet w bloku, na nitce, na całej sieci... :( - szybko Cię namierzą.

Odczytaj jakie masz parametry na stronie modemu 192.168.100.1 - zobacz Power Level - wtedy powiem Ci, czy możesz na tym kablu coś powiesić, jaki założyć rozgałęźnik i filtr.

Pozdrawiam

zuhjk napisał:
    Każdy podział na dwa (spliter dwa) tłumi sygnał ok 4 dbc tj. ok trzy razy. .

Rozgałęźnik 1/2 dzieli sygnał nie na trzy razy - tylko na pół.
  • #6 2114513
    kania tomek
    Poziom 19  
    myślę że kolega kasprzyk nie do końca zastanowił się nad cytowanym fragmentem z postu kolegi zuhjk bo nie mogę uwierzyć że spespcjalista od kablówki nie wie co to jest tłumienie synału
  • #7 2114737
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Jestem właścicielem małej sieci kablowej więc jej zagadnienia techniczne znam dosyć dobrze. Od czasu do czasu mam doczynienia z takimi domorosłymi reperatorami w wyniku czego czego mogą cierpieć inni odbiorcy. Odbiorca nie może ingerować w przyłącze, zmieniać je, wpinać się na kabel przed gniazdkiem. Dzielimy sygnał wyjściowy z gniazda antenowego i tylko ten. Jaki wzmacniacz zastosować już napisałem. Wystarczy o wzmocnieniu 10 dbc to da możliwość podziału na cztery telewizory i więcej nie trzeba.
  • #8 2114816
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    kania tomek napisał:
    myślę że kolega kasprzyk nie do końca zastanowił się nad cytowanym fragmentem z postu kolegi zuhjk bo nie mogę uwierzyć że spespcjalista od kablówki nie wie co to jest tłumienie synału

Witam

Może dokładniej proszę - czy kolega także twierdzi że podział sygnału rozgałęźnikiem 1/2 to podział na cyt "ok trzy razy" ????
    Tak owszem rozgałęźnik 1/2 tłumi 3,5 - 4 dB - co jest oczywiste i tego nie negowałem.

Przykład:
    100 mV 75om czyli 100dBµV podajemy na wejście rozgałęźnika 1/2

na wyjściu otrzymujemy (około) 1 wyjście 50 mV 2 wyjście 50mV (czyli jest podział dwukrotny)

w dBµV będzie każde wyjście po około 96dBµV.

Do kolegi: svt = zwróć uwagę jaką masz założoną zwrotnicę - wyjście na DANE (modem) dla częstotliwośći RTV powinno być stłumione 10dB - lami.

Podaj odczyty z modemu, odpowiem Ci, czy potrzebujesz jakikolwiek wzmacniacz czy wystarczy bierny rozgałęźnik.
  • #9 2115037
    kania tomek
    Poziom 19  
    według tabeli poziom sygnału w mV spadnie ~ o 1/3
  • #10 2115110
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    kania tomek napisał:
    według tabeli poziom sygnału w mV spadnie ~ o 1/3

Według jakiej tabeli ?
    dla jakiego poziomu sygnału?
    przy jakim tłumieniu ?
  • #11 2124906
    symeks
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    "myszka" z kablowki to moze byc np. ta

http://www.telmor.pl/WK/Karta?gr=50&deal=Telmor

1. do wyjscia TV podlaczamy rozdzielacz i potem do telewizorkow ( cena rozdzielacza nie ma wiekszego znaczenia)

2. Jezeli chcemy sie wlaczyc w kabel "zasilajacy" z kablowki to trzeba zastosowac lepszej klasy rozdzielacz zeby nie zgubic sygnalu dla modemu, np ten na pewno dziala z modemami terayon. wtedy przecinamy kabel w odpowiednim miejscu, zarabiamy efy i skrecamy i ma smigac tv i internecik
    http://www.telmor.pl/WK/Karta?gr=60&deal=Telmor

co do kwestii legalnosci to roznie mozna na to patrzec ale jak dla mnie efekt koncowy jest wazniejszy.

pozdr.
  • #12 2137543
    byrrt
    Poziom 21  
    Ocena: 833
    Witam! Mam dokładnie taki sam problem jak autor postu... Kabel kablówki wchodzi do domu i zaraz jest dzielony poprzez rozdzielacz (może źle nazywam, za co z góry przepraszam) tratec TRIS-210E na dwa przewody - jeden (50-60MHz 25B, 80-1000MHz 10dB) idzie do mnie do pokoju (internet),a drugi (80-1000MHz 2,5dB) do dużego pokoju na TV. Myślałem, aby zastąpić ten rozdzielacz zwykłym trójnikiem lub odpowiednim wzmacniaczem, a rozdzielacz tratec dać w moim pokoju zaraz przed komputerem (jeden kabel do TV, drugi do modemu). Jeszcze nic nie robiłem i nie chce bez pewności, że nic nie napsuje i będzie to wszystko działało.. Odczytałem wartości z modemu (motorola sb5100e) jest to:

DOWNSTREAM
    Frequency: 434000000 Hz Locked
    Signal to Noise Ratio: 36 dB
    Power Level: -2 dBmV

UPSTREAM
    Channel ID: 7
    Frequency: 54000000 Hz Ranged
    Power Level: 44 dBmV

Proszę o pomoc, ciągnięcie dodatkowego przewodu do mnie do pokoju jest na tą chwilę właściwie nie możliwe...

Pozdrawiam
    Piotr

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy jednoczesnego korzystania z sygnału TV i internetu przez jedno gniazdko typu Multimedia z jednym kablem prowadzącym sygnał do pokoju. Próba użycia standardowego splittera 2-900 MHz powoduje całkowitą utratę internetu, natomiast splitter 5-1200 MHz działa tylko przy podłączeniu jednego urządzenia (modemu lub TV), a jakość internetu pogarsza się o około 10-15%. Dyskusja wyjaśnia, że gniazdko posiada właściwości filtrujące, a podział sygnału rozgałęźnikiem powoduje tłumienie sygnału rzędu 3,5-4 dB (około dwukrotny podział mocy sygnału). Zaleca się stosowanie dedykowanych wzmacniaczy sygnału, np. firmy Telmor, które umożliwiają podział sygnału bez znacznej utraty jakości. Wskazano, że ingerencja w instalację kablową przed gniazdkiem jest niezalecana i może zakłócić działanie całej sieci. W przypadku braku możliwości poprowadzenia dodatkowego kabla, rozwiązaniem jest zastosowanie wzmacniacza o wzmocnieniu około 10 dB, co pozwala na podział sygnału na kilka odbiorników. Podano również przykład konfiguracji z rozdzielaczem Tratec TRIS-210E oraz parametry sygnału z modemu Motorola SB5100E, które mogą pomóc w doborze odpowiedniego sprzętu. Podkreślono, że rozgałęźnik dzieli sygnał na pół, a nie na trzy części, a dobór sprzętu powinien uwzględniać parametry sygnału i kanał zwrotny modemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA