logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD IBM Deskstar 60GB IC35L060AVER07-0 niewykrywany w DOS-ie, BIOS OK

Figi 05 Mar 2006 13:03 2679 13
REKLAMA
  • #1 2377026
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Witam! Trafił do mnie ostatnio dysk IBM Deskstar 60GB model: IC35L060AVER07-0. Dysk posiadał bad-sectory oraz uszkodzony sektor startowy. Powyższe błędy usunąłem za pomocą programów diagnostycznych ze strony producenta. Pozostał mi do rozwiązania jeszcze jeden problem, z którym nie bardzo wiem jak sobie poradzić, a mianowicie dysk nie jest wykrywany w DOS-ie.
    W BIOS-ie oraz Windowsie wszystko w porządku. Na dysku nie ma już bad-sectorów (sprawdzane HD-Tune oraz Chkdsk), sektor startowy naprawiony, na dysku jest jedna partycja NTFS, na której są obecnie dane. Dysk nie stuka głowicami, nie wyłącza się, parametry SMART poprawne, pod Windowsem żadnych problemów, brak widocznych śladów uszkodzeń elektroniki. Zworki skonfigurowane poprawnie, podłączałem go też do obu kanałów IDE zarówno na Master, jak i Slave, wymieniałem już taśmy, sprawdzałem zasilanie. Dysk wykrywany poprawnie z poziomu instalki XP, natomiast nie wykrywany z poziomu instalki 98SE (CD), dyskietek startowych Windowsa 98 i Me oraz z dyskietki HDD Regeneratora 1.41.
    Wiem, że ani Windows 98 ani Me nie obsługują partycji NTFS, ale komunikat powinien dotyczyć faktu, że na dysku są nieznane partycje. Dysk natomiast nie jest wogóle widziany. Poza tym HDD Regenerator obsługuje NTFS, a on także nie widzi dysku...

Problem występuje na dwóch różnych komputerach, więc nie jest to wina reszty zestawu, ale dla pewności i uniknięcia niepotrzebnych pytań podam resztę mojego:
    płyta główna: Abit NF7-S ver 2.0
    procesor: Athlon XP-M Barton 2500+
    pamięć: DDR PC3200 2x256MB Kingston
    grafika: Radeon 9500 Pro @ 9700
    zasilacz: Tagan TG430-U15
    napędy: LiteON CD-RW, Seagate ST312002 oraz wymieniony wcześniej IBM.

Znalazłem podobny temat ale tam problem nie został rozwiązany, poza tym nie mam komunikatów w stylu: "Primary Hard Disk Fail".

Proszę o konkretne porady od osób rozumiejących naturę problemu lub najlepiej zajmujących się dyskami, a nie w stylu: "mój kolega kiedyś..." czy "słyszałem gdzieś, że..."
    Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc :D
  • REKLAMA
  • #2 2377607
    mazzji
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    miałem podobny problem z moim hdd z tym ze ja mogłem zobaczyc co jest na HDD pod dosem ale zaden z windowsow nie widzial partycji (FAT32) pod dosem nie dało sie odczytac danuch sprlbuj go spartycjowac na nowo partem mi sie udało hdd uratowac
  • REKLAMA
  • #3 2378067
    Figi
    Poziom 37  
    Czy kolega przeczytał dokładnie cały mój post? Tu nie chodzi o wykrywanie partycji tylko całego dysku.
    Partycjonowany był trzy razy i nic nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #4 2378244
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    nic nie piszesz o testach pod programami Mhdd, Victoria oraz HDAT2.
    wybacz ale hdd regenerator to nie tester.
    dla testów pod mhdd oraz victoria zablokuj kanał secondary master.
    dla testów pod programem HDAt2 odwrotnie musi byc odblokowany kanał secondary master w BIOS-ie.
    ten ostani program pozwala tez na wykonanie logów z tych testów oraz logów z testów pnp.
    czy wszystkie parametry SMART-a sa poprawne, moze byś zamieścił parametry smarta np. z programu SpeedFan oraz odpowiedz internetowa z tego programu.
    jak widzisz ponizej dysk wg. Speedfana jest super a ten dysk upadł ze stołu i ma Reallocated Event count prawie na granicy.
    Załączniki:
    • HDD IBM Deskstar 60GB IC35L060AVER07-0 niewykrywany w DOS-ie, BIOS OK mhv2050.gif (24.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2378894
    Figi
    Poziom 37  
    Dziękuję za fachową poradę. Nie mam, póki co, opisanych przez Ciebie programów, ale poszukam... Ponadto aż do piątku popołudnia nie będę miał dostępu do dysku, więc wszystkie wskazówki wykonam dopiero wtedy.
  • REKLAMA
  • #6 2379328
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Czy obie płyty są na Nforce? Kiedyś podobny problem występował z kontrolerami Promise.
    http://www.experts-exchange.com/Storage/Q_20552119.html
  • #7 2386007
    Figi
    Poziom 37  
    Tak... obie płyty są NForce 2.
  • #8 2388322
    Robert B
    Poziom 43  
    Może odkryłeś kolejną niekompatybilność chimerycznych dysków Hitachi z jescze jednym chipsetem?
    Próbowałeś na innym chipsecie lub kontrolerze PCI wetkniętym w te płyty? Bios aktualizowałeś?
    Pamiętam że Promise i IBM potwierdzały tę niekompatybilność i skończyło się na update biosu i sterowników do kontrolerów.
  • #9 2395872
    Figi
    Poziom 37  
    BIOS najbardziej aktualny, jak się da. Na innym komputerze spróbuję w następnym tygodniu.
    Co do niekompatybilności to jest to całkiem możliwe, bo problemy są tylko w DOS-ie, a Windows XP, który nie korzysta z większości ustawień BIOS-u "śmiga", bez problemu.
  • #10 2395918
    Robert B
    Poziom 43  
    Jeżeli gdzie indziej dysk pójdzie, to proponuję Ci wysłanie maili do NVidii, Hitachi i IBM.
    Ciekawe co odpowiedzą?
  • #11 2434922
    Figi
    Poziom 37  
    Wygląda na to, że rację miał Robert B. Na komputerach z odpowiednio VIAKT400 i SIS645 dysk jest wykrywany w DOS-ie poprawnie. Sprawdzę jeszcze raz u siebie, ale wygląda na to, że odkryłem kolejny chipset, z którym nie współpracują dyski Hitachi.

Programy WD-Clear, HDAT2 oraz Mhdd nie wykazują błędów. Victorię znalazłem tylko po rosyjsku, a to nie jest znany mi język :wink:
  • #12 2435014
    Robert B
    Poziom 43  
    Jeszcze jedno co mi przyszło teraz do głowy:
    Próbowałeś z różnymi wersjami DOSa (M$ i te freeware)? Spróbowałbym też jakiegoś Linuksa z linią poleceń. A jak widzi go np. NC na pełnym ekranie ale odpalony z Windows?
  • #13 2477038
    Figi
    Poziom 37  
    Hmm... Dziwna sprawa, ale problem rozwiązał się sam... Pewnego dnia włączyłem komputer i przypadkowo robiąc coś w DOS-ie zauważyłem, że dysk jest widoczny. Wcześniej próbowałem MS DOS-a 6.22 oraz odpalania z płyty Hiren's Boot CD 7.8... bez rezultatu. Nie zmieniałem żadnych ustawień, ani konfiguracji. Poprostu zaczął być widoczny i już. Sprawdzałem jeszcze raz elektronikę oraz piny dysku (myślałem, że może któryś jest luźny), ale nie znalazłem nic niepokojącego. Dodam, że przez mój kontroler dysków przewija się trochę różnej maści dysków i z żadnym nie było podobnych problemów, więc winę kontrolera można chyba wykluczyć.
    W zasadzie temat można już zamknąć, chyba że ktoś ma jeszcze jakieś spostrzeżenia, pomysły lub ogólne konkluzje, mogące pomóc rozwiązać podobne problemy ewentualnym "szukającym".
  • #14 2478628
    magnum_pl
    Poziom 13  
    mialem troche podobny przypadek, tzn,wystartowałem kompa z dyskietki startowej , fdiskiem zrobił partycje, zapisał zmiany , restart i formatowanie partycji i dostawałem komunikat że dysk c jest nie prawidłowy i ze nie można go sformatować. wiec odpaliłem linuxa i na linuxie zrobiłem partycje nastepnie chciałem je sformatować startując z wcześniejszej dyskietki startowej i to samo, okazało sie ze to była wina dyskietki startowej, wystartowałem z innej i wszystko poszło bez problemów. o dziwo obie były robione pod win98 i nie wywalały żadnych błędów.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk IBM Deskstar 60GB model IC35L060AVER07-0 miał usunięte bad-sectory i naprawiony sektor startowy, jednak nie był wykrywany w DOS-ie, mimo poprawnej detekcji w BIOS-ie i Windows XP. Dysk posiadał jedną partycję NTFS, parametry SMART były prawidłowe, a sprzęt i zasilanie sprawdzone. Próby wykrycia dysku w DOS-ie 98SE i na dyskietkach startowych nie powiodły się. Dysk był testowany programami WD-Clear, HDAT2, Mhdd bez błędów. Problem występował na płytach głównych z chipsetem NForce 2, natomiast na innych chipsetach (VIA KT400, SIS645) dysk był wykrywany poprawnie w DOS-ie, co sugeruje niekompatybilność dysku Hitachi z chipsetem NForce. Aktualizacja BIOS-u była wykonana. Po pewnym czasie problem samoczynnie ustąpił i dysk zaczął być widoczny w DOS-ie bez zmian konfiguracji. Wskazano również, że różne wersje DOS-a i alternatywne systemy (Linux) mogą pomóc w diagnozie. W jednym przypadku problemem okazała się uszkodzona dyskietka startowa. Zalecane było użycie narzędzi diagnostycznych Mhdd, Victoria i HDAT2 oraz sprawdzenie logów SMART.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA