logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy K-6 300MHz i Geforce2 32M z 64MB RAM uruchomią Windows 98 lub XP?

karol99 05 Mar 2006 22:13 1644 14
REKLAMA
  • #1 2379594
    karol99
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Mam pytanie czy taki zestaw odpali? Ani win98 xp nie widzi wogule karty.Czy trzeba przełączać coś w biosie? ram 64M.I jeszcze jedno pytanko: co lepsze do tego monstrum 98 czy xp hdd 2x 4G
    Wszystko do netu pod LAN.
  • REKLAMA
  • #2 2379644
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    karol99 napisał:
    Ani win98 xp nie widzi wogule karty.

Skąd pewność że karta jest sprawna?
    karol99 napisał:
    ram 64M.... hdd 2x 4G

Windows 98, żaden inny.
  • REKLAMA
  • #3 2379673
    kokodin
    Poziom 21  
    Ocena: 175
    zacznijmy od tego że pytanie jest dość zamieszane

1 jakiej karty nie wykrywa ? tego geforsa?

2 jeżeli to gefors to poznajesz ze jej nie wykrywa sprawdzasz na 16 kolorach w windowcie czy nic sie nie wyświetla na ekranie jak naciśniesz wyłącznik?

3 300 mhz to troche za mało na xp (potrafi sie zamulić i na 2ghz) a i te dyski malutkie (windoza xp minimum 1 gb) więc 98 powinno być odpowiedniejsze (lub me ale nie polecam)
  • REKLAMA
  • #4 2379732
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    karol99 napisał:
    Mam pytanie czy taki zestaw odpali? Ani win98 xp nie widzi wogule karty.Czy trzeba przełączać coś w biosie? ram 64M.I jeszcze jedno pytanko: co lepsze do tego monstrum 98 czy xp hdd 2x 4G
    Wszystko do netu pod LAN.

Win98 nie widzi karty bo nie ma jej w bazie, trzeba zainstalować sterownik manualnie z płyty CD lub zassać z strony producenta. W temacie XP już inni się wypowiedzieli więc nie ma sensu się produkować, tylko tyle, że 64MB to parodia jak na taki system.
  • #5 2380203
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    1. Musisz zainstalowac sterowniki do plyty głownej (pakiety od via, ali lub sis)
    2. PObrac se strony nvidia starsze sterowniki - do Windows98
  • #6 2380697
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    GeForce2 i nawet GF4 ruszają i działają z AMD K6-2.
    Ale... zależy to od płyty głównej, a dokładnie, od chipsetu i BIOSu płyty głównej.
    Są przypadki, że płyta główna działa z daną kartą graficzną w trybie VGA (640*480*16kol.) ale próba uruchomienia w innym trybie daje czarny ekran (miałem tak z BIOSTAR M1TB i GF2)

Poza tym z K6-2 300MHz nie ma co startować do XP. Owszem zainstalujesz, uruchomisz, ale... ten RAM... 64MB do XP? to jakbyś chciał Maluchem holować TIR-a. Lampka HDD będzie Twym oświeceniem...
  • REKLAMA
  • #7 2380751
    Deejay
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    przy plytach opartych na chipsetach via mvp3 moga wystepowac problemy z GF 2
  • #8 2385385
    karol99
    Poziom 14  
    Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem .Jest tylko 16 kolorów . karta na atlonie 900 śmiga ok, podłanczałem inne "akceleratory"np. s3 virage gx2 i to samo.sterowniki mam.
    może to wina AGP?
    Z XP dam sobie spokuj.
    Jestem cieniasem:cry:
  • #9 2386111
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Tak. To moze wyc wina AGP. Musisz zainstalowac sterowniki do chipsetu. Przelacz w biosie predkosc AGP na x1. Najlepiej na tej platformie dzialalby Voodoo 3.
  • #10 2387706
    kokodin
    Poziom 21  
    jak to wina agp to proponuje jakiegoś sprzęcika na pci np riva tnt2 vanta 16mb (może nawet z tvout) i już ma sie sprzęta do filmów* netu worda (z sieciówką) jako router a nawet do starszych gier 3d :D np diablo2 :twisted: thps2 itp (tych co wymagają 233 i akcelerator :D)
  • #11 2388189
    karol99
    Poziom 14  
    Zainstalowałem 98ME i włączylem w bisie AGP zamist pci teraz szukam nowych sterowników .Gdzie najlepiej szukać ?Mam GF2 MX 32M i s3 Virage obie na APG.
    Jak sprawdzić APG? GF2 sprawne na100%
    działam po omacku bo jestem laikiem.
  • #12 2388465
    kokodin
    Poziom 21  
    *koledzy sie już wypowiadali "zainstalować sterowniki chipsetu" i jak będą odpowiednie (nie za nowe nie za stare :D )to powinno działać agp w windowsie
    *jeżeli już mamy agp to pobieramy ze strony nvidi sterowniki forceware do rodziny geforce/tnt tam są sterowniki do wszystkich kart nvidi od rivy do fx7800 co do s3 to windows powinien sam ją rozpoznać w końcu mojego virdza na pci widział :D
    *agp bez sprzętu raczej trudno sprawdzić czy jest sprawne ale skoro jakikolwiek przepływ danych jest czytać widać windowsa (zakładam że logo startowe widać normalnie) znaczy że wina leży po stronie sterowników i trzeba to namieżyć samemu metodą prób i błędów dobrze jest sie zaopatrztć w program aida32/ewerest h.e. tam można rozpoznać co sie w kompie ma bez lupy i rozkładania kompa na kawałeczki :D i często są tam linki do najnowszych sterowników

**gdyby nie ram można by sprawdzić co sie dzieje w xp (dla reguły) jeżeli to co w 98 to płyta ma problemy z agp lub z microsoftem :D xp powinno posiadać odpowiednie sterowniki do wszystkich urządzeń starszych od siebie które spełniają jego wymagania absolutnie minimalne (pentium 233 32mb ram) u ciebie xp by sie zainstalowało ale o pracy na nim można zapomnieć (jak i o niebieskich skinowantch oknach) do netu też nie za bardzo sie nadaje bo robaki jeszcze gorzej by go spowolniły. z minimalnymi ustawieniami wizualnymi można go użyć jako dużego programu diagnostycznego do "normalnej" pracy z xp potrzebujesz co najmniej 128mb ram i procka ok 450mhz na takim sprzęcie kursor biega już z normalną prędkością

pozdrawiam, życze znalezienia błędy i wyeliminowania go :D
  • #13 2389292
    karol99
    Poziom 14  
    Dzięki kokodin za łopatologiczne tłumaczenie.
    Są postępy.
    Zainstalowane nowe sterowniki chipsetu i karty Nvidia prosto od producenta.
    NIC to nie dało nadal 16 kolorów.
    przy uruchamianiu komunikat o złych ustawiniach karty grafiki, ale nic nie da rady zmienić w ustawieniach.
    Może przeinstalować w98 ?
    CZy to wina wina98 (zła instalacja)?
    Gdzie są zapisywane sterowniki chipsetu?
    Płyta GIGABYTE ga-5aa bios ami 586.
    W biose przestawiłem tylko z pci na AGP.Czy trzeba cos jeszcze?

Walka trwa z tym monstrum!
  • Pomocny post
    #14 2389587
    kokodin
    Poziom 21  
    to dziwne że nie chce działać ale jak nie chce po dobroci to tzreba sposobem
    proponuje wymontować wszystkie karty pci i isa zostawić tylko procesor :D ram dyski i grafike potem żeby do końca wszystko wyzerować trzeba zresetować bios z zewnątrz najłatwiej przy wyłączonym kompie odłączyć wsztstkie kable i wyjąć z płyty małą okrągłą stebrną bateryjke na ok 5 min potem włożyć ją (a najlepiej nową) na miejsce podpiąć znowu zasilanie monitor i kawiature(ewentualnie mysz) i zobaczyć co sie stanie powinno wyświetlić w biosie coś w styli "bios restored default" potem bez żadnych skrupułów przeinstalować windowsa i zainstalować wsystkie zebrane wcześniej sterowniki jeżeli to zadziała wkładać to co sie wyjeło po jednej karcie na start systemu (czyli włożyć w pierwszy wolny slot pci/isa włączyć kompa i zobaczyć co sie stanie jak wykryje sie normalnie i zainstakuje zrestartować i sprawdzić czy wszystko działa jeżeli tak to wyłączyć i włożyć nastempną karte jeżeli nie przełożyć w inny slot pci/isa aż do skutku lub braku innych slotów i tak w kółko ze wszystkimi sieciówkami musyką itp)
    inna możliwość to nie odpowiednie sterowniki chipsetu powiny być datą jak najbardziej zbliżone do daty np instalacji biosu (to ta póżniejsza data na ekranie gdzie wykrywa ram i dyski) jako że płyta jest na chipswcie ali więc nie moge powiedzieć nic więcej (jeżeli dobrze odczytuje z nazwy http://home.tiscalinet.ch/artois/Pics/Thumbs+%20Files/Gigabyte%20GA-5AA%20Rev.%202.jpg )
  • #15 2390589
    karol99
    Poziom 14  
    Zrobiłem jak kazałeś.
    Powyjmowałem audio sieć i zformatowałem dysk.
    Odnowa zainstalowałem system i sterowniki.
    Eureka!! karta odpaliła
    Bitwa wygrana ale są ofiary chyba spaliłem procka przy zamianie k6-300 na k6-500 szkoda ale mam jeszcze dwie trzysetki.
    Wielkie dzięki KOKODIN i wszystkim którzy mi pomagali.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchomienia systemów Windows 98 i XP na zestawie z procesorem AMD K6-2 300 MHz, kartą graficzną GeForce2 32MB oraz 64MB RAM. Windows 98 nie wykrywał karty graficznej automatycznie, co wynikało z braku odpowiednich sterowników, które należy zainstalować ręcznie ze strony producenta lub płyty CD. Problemy z wyświetlaniem kolorów (tylko 16 kolorów) i działaniem karty mogły być spowodowane ustawieniami AGP w BIOS-ie, brakiem sterowników chipsetu płyty głównej lub niekompatybilnością chipsetu (np. VIA MVP3). Windows XP jest niezalecany ze względu na zbyt niską wydajność procesora i niewystarczającą ilość pamięci RAM (64MB). Zalecany jest Windows 98, który lepiej współpracuje z tym sprzętem i ma mniejsze wymagania. Rozwiązaniem okazało się zresetowanie BIOS-u przez wyjęcie baterii na kilka minut, ponowna instalacja systemu i sterowników chipsetu oraz karty graficznej. Po tych czynnościach karta GeForce2 zaczęła działać poprawnie. Wskazano również, że na tej platformie lepiej sprawdziłyby się karty na PCI, np. Riva TNT2 Vanta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA