logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Vento 1.8 ABS 1992 - Silnik gaśnie, nieregularne obroty, co sprawdzić?

karina 20 Lut 2006 15:32 8050 12
REKLAMA
  • #1 2325991
    karina
    Poziom 25  
    Ocena: 41
    Auto jak w temacie model silnika ABS 92r.
    jeszcze kilka dni temu chodziło jak igła. Ale około 3 dni temu coś się stało.
    Otóż silnik nie trzyma obrotów, tzn, uruchomię silnik to muszę trzymać pedał gazu aby nie zgasł, jak puszczę to gaśnie zarówno na benzynie jak i na gazie...
    Przedtem trzymał idealnie - zarówno na beznynie jak i na gazie..
    Ponadto gdy trzymam mu obroty pedałem gazu w granicach 1000 obrotów to odczuwam nieregularną pracę silnika.
    Wymieniłem przewody, świece, filtr gazu. Dalej to samo.
    Co proponujecie ??
    (dodam że wymieniłem olej - pod korkiem wlewu miałem "masło")
  • REKLAMA
  • #2 2326368
    piotr122
    Poziom 12  
    Jeżeli tak samo jest na gazie i benzynie to trzeba szukać we wspólnych rzeczach,nie tylko w gazie.
    Stawiałbym na silnik krokowy,chociaż takiego zachowania nie miałem.U mnie nie trzymał wolnych obrotów.Do sprawdzenia jest silnik krokowy,potencjometr położenia przepustnicy i czy jest lewe powietrze
  • #3 2326618
    karina
    Poziom 25  
    OK ale jak to sprawdzić ( mam na myśli potencjometr przepustnicy i silnik krokowy) ?
  • #4 2326899
    Marcinbr
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    zobacz też gume miedzy przepustnicą a kolektorem
    lubi pekać i przepuszcza lewe powietrze a potem sa takie jaja
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2327385
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    Jedni czyszczą silnik krokowy, przepustnicę i potencjometr przepustnicy.
    Drudzy wstawiają nowy silnik krokowy i potencjometr przepustnicy.

NATOMIAST JEDYNĄ RZECZĄ ŁĄCZĄCĄ JEDNYCH I DRUGICH JEST TO, ŻE WSZYSCY MUSZĄ PO TYCH ZABIEGACH PRZEPROWADZIĆ PROCEDURĘ ADAPTACJI PRZEPUSTNICY.
  • REKLAMA
  • #6 2327662
    jacekczewa
    Poziom 18  
    Ocena: 139
    Witam

Spróbuj poruszac wtyczkami przy czujnikach w poblizu silnika ( szczególnie wtyczką od czujika temperatury cieczy chłodzącej)
    często brak jest styku - zasniedzieje troche i po zawodach - nierówne obroty, cięzko sie zbiera, gasnie przy ruszaniu, miałem tak w swoim pasku
    Pozdrawiam
  • #7 2327693
    piotr122
    Poziom 12  
    Praktycznie sprawdzenie polega na podpięciu laptopa z programem,czyli serwis autoryzowany.
    Jeżeli wiesz gdzie jest silnikkrokowy to go wymontuj i spróbuj przemyć naftą oczywiście bez rozbierania,bo w innym przypadku można go nie poskładać do kupy.U mnie pomogło.Potencjometr powinien być w okolicy linki od gazu,po rozebraniu przemyć go sprayem do potencjometrów,ew.kontaktem.Przy samym silniku krokowym nie potrzeba było robić procedury adaptacji.Sprawdż fora samochodowe,tam więcej będzie o tych 2 elementach
  • REKLAMA
  • #8 2327704
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Sprawdź czy po puszczeniu gazu odbojnik przepustnicy "dobija" do krokowca wciskając mikrowyłącznik, bez tego krokowy "nie wie" że ma pilnować wolnych obrotów.
    Nie napisałeś czy poza wolnymi obrotami silnik chodzi OK.
  • #9 2328093
    karina
    Poziom 25  
    generalnie na wolnych jest źle ale czuć przerywaną/nierówną pracę silnika w trakcie jazdy. Odczuwam takie jakby szarpnięcia..
    Zastosuję się do waszych rad i sprawdzę wszystkie elementy o których napisaliście koledzy, mam nadzieję że chodzi tylko o zabrudzenie...
    A orientuje się ktoś jaki jest koszt takiego silnika krokowego i potencjometru przepustnicy ??
    p.s: ( jak włączam zapłon to czuć że pedał gazu się opuszcza)
  • #10 2328188
    chrobot
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Cytat:

(dodam że wymieniłem olej - pod korkiem wlewu miałem "masło")

to oznacza zemulgowany olej , najczesciej przyczyna jest uszczelka pod głowica o ile istnieje równiez ubytek plynu chlodniczego , lub nieszczelny korek oleju (łapie wilgoc z powietrza),wtedy poziom plynu nie ulega zmiane
  • #11 2330318
    karina
    Poziom 25  
    na chwilę obecną wyczyściłem gumowy trójnik pomiędzy pokrywą klawiatury a wtryskiem - było tam kupe "masła"
    Mam problem ze zdjęciem plastikowej obudowy na wtrysku- tej od filtra powietrza.
    Otóz jest tam jedna sruba fi6 - odkręciłem ją ale mimo to obudowa nie chce zejść.
    Wie ktoś jak ją zdjąć - tak aby nie uszkodzić gumowej podstawy wtrysku ??
  • #12 2348573
    karina
    Poziom 25  
    rozebrałem cały gaźnik/wtrysk i wymyłem wszystko dokładnie benzyną. Przedmuchałem sprężarką i prawie jest dobrze.
    Prawie bo idealnie trzyma obroty jak silnik nieco się nagrzeje.
    Jak jest zimny zaraz po zapaleniu to ma około 400 - 500 obrotów, tak jakby nie działało ssanie...
    Macie koledzy może jakieś rady ?
  • #13 2382179
    karina
    Poziom 25  
    Już wszystko OK - po kilku odpaleniach jak ręką odjął - widocznie komputer musiał się dopasować do mojego trybu jazdy. Więc faktycznie chodziło o zasyfiony gaźnik. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
VW Vento 1.8 ABS z 1992 roku miał problem z gaśnięciem silnika i nieregularnymi obrotami zarówno na benzynie, jak i na gazie. Objawy obejmowały konieczność trzymania pedału gazu, aby silnik nie zgasł, oraz szarpania podczas jazdy. Wymieniono przewody, świece, filtr gazu oraz olej, przy czym pod korkiem wlewu oleju znajdowało się "masło", co wskazywało na zemulgowany olej, prawdopodobnie spowodowany uszczelką pod głowicą lub nieszczelnym korkiem oleju. Zalecano sprawdzenie elementów wspólnych dla obu paliw: silnika krokowego, potencjometru położenia przepustnicy oraz obecności nieszczelności powodujących dopływ "lewego powietrza", np. pękniętej gumy między przepustnicą a kolektorem. Czyszczenie silnika krokowego naftą i potencjometru sprayem do kontaktów było skuteczne, a po takich zabiegach konieczna jest procedura adaptacji przepustnicy. Również wskazano na konieczność sprawdzenia wtyczek czujników, zwłaszcza czujnika temperatury cieczy chłodzącej, które mogą powodować brak styku i nieregularną pracę silnika. Po dokładnym wyczyszczeniu gaźnika/wtrysku i przeprowadzeniu kilku odpaleń problem ustąpił, co sugeruje, że przyczyną była zanieczyszczona instalacja paliwowa i konieczność adaptacji komputera do stylu jazdy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA