logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt subwoofera na STX 32-150-8-SS: Czy 70l obudowy BR wystarczy?

sodek_hooj 07 Mar 2006 22:37 1229 8
REKLAMA
  • #1 2387859
    sodek_hooj
    Poziom 10  
    Witam. mam zamiar zrobiś subwoofer na głośniku STX 32-150-8-SS. w programie do liczenia obudów wyszło mi ponad 250 litrów. Mam takie pytanie. czy starczy do niego 70l?? bo planuje zrobić obudowę br,

Wymiary:
    wysokość - 50cm,
    szerokość - 40cm,
    głębokość - 35cm.

Rury wyliczyłem ze wzoru i wyszło mi ze muszą mieć 6cm średnicy i długość 15cm, bo chcę mieć 2 rury pod głośnikiem. czy to będzie dopbrze współgrać z tym głośnikiem?? moze ktos ma juz takiego suba??? pozdro!
  • REKLAMA
  • #2 2388153
    audittenter
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    70 litrów to zadużo wsadz go do 52 zestroić go na 38 Hz czyli rurka 7,5 cm na 15 cm.
  • #3 2388169
    kintaton
    Poziom 13  
    Co do objętości to powinna być w miare OK, ale te twoje (rury)porty bass-reflex będa w tej konstrukcji złym pomysłem, ponieważ głośnik ma zbyt duże QTS(0,52) i takich głośników się nie daje do b-r.
    Ps.Patrzyłeś na group-delay ;)
    PzdR

PS. CZy trudno użyć opcji szukaj ;) https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic353059.html
  • REKLAMA
  • #4 2388201
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Nie wyszło 250L, tylko program tak zaproponował, bo to nie nie myśli, tylko wylicza objętość tak, by pasmo przenoszenia było jak najbardziej równe, nawet kosztem odpowiedzi grupowej, czy wytrzymałości mocowej.
    Dla tego głośnika dałbym nawet 50L. Głośnik ma bardzo niskie EBP, co oznacza, że nadaje się do obudowy zamkniętej. Możesz pobawić się z tunelem BR, ale zysk z rezonatora będzie niewielki.
    Obudowa może mieć takie wymiary wewnętrzne (płyta 18mm) 46,4*36,4*31,4 czyli zewnętrzne 50*40*35. Obudowa mocno tłumiona watoliną, w środku kilka belek łączących przeciwległe ścianki. Powinno być dobrze.
  • #5 2388207
    audittenter
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Kintaton nie patrzyłem nawet na QTS głośnika użyłem opcji szukaj i znalazłem ten projekt na 32-150-ss i tym się wzorowałem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic283242.html Ale do budy zamkniętej potzrbował by 60 litrów i chyba nie uzyska takiego dobrego zejścia. Może wersja sc będzie lepsza cięższa membrana niżej zejdzie ??

Dodano po 1 [minuty]:

A tu jeszcze jedna konstrukcja na tym głośniku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic360987.html
  • REKLAMA
  • #6 2388245
    kintaton
    Poziom 13  
    Powiem CI tak: różnice pomiędzy wersją SC i SS są niewielkie(jeśli są wogule;) ) Sądze że głośnik w wersji Sc będzie miałpodobną charke....
    No tak potrzebuje te 60l, ale za to bass w closed będzie szybszy, lepiej kontrolowany itp., arty czytał ;) ? ... http://www.diyaudio.pl/articles.php?id=10
  • REKLAMA
  • #7 2389788
    Polu$
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Ten głośnik w obudowie B-R będzie po prostu beznadziejnie "dudnił i buczał" (nierównomiernośc charakterystyki ze sporymi podbiciami). A tak nawiązując do tego co napisał audittenter ----->("70 litrów to zadużo wsadz go do 52 zestroić go na 38 Hz czyli rurka 7,5 cm na 15 cm.") <----- to jest przecież smiechu warte :D Przy takim zestrojeniu niedośc że nie beznadziejne zejście, to jeszcze znaczne uwydatnienie 150-60Hz!! Impuls bardzo nierównomierny, obie charakterystyki mocno poszarpane, więc skąd ci sie to wzięło, to ja nie mam zielonego..??? Ten głośnik poprostu sie nie nadaje do obudowy B-R i tyle. A jeżeli już go chcesz włożyc do takowej, to te 70l zostaw, a zestrój na ok 30Hz. Wtedy będziesz mial i znacznie lepszą char-tyke i impulsową i częstotliwości niż w tych 52l.
  • #8 2389803
    Elminster
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Wg mnie 60 litrow powinno byc idealne. Do tego jakis BR, dobry wzmak i bedzie grac cudnie :)
  • #9 2389828
    kintaton
    Poziom 13  
    Elminster napisał:
    Wg mnie 60 litrow powinno byc idealne. Do tego jakis BR, dobry wzmacniacz i bedzie grac cudnie :)
    A ja pytam jaki br , przeciez ten głośnik ma 052, qts .Poczytaj pare postów wyżej !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektu subwoofera na głośniku STX 32-150-8-SS i pytania o odpowiednią objętość obudowy bass-reflex (BR). Program do liczenia obudów sugerował ponad 250 litrów, jednak uczestnicy forum wskazują, że dla tego głośnika optymalna objętość to około 50-70 litrów, a nawet 50-60 litrów w obudowie zamkniętej (SC). Głośnik ma wysokie QTS (0,52) i niskie EBP, co czyni go nieodpowiednim do obudowy BR ze względu na ryzyko dudnienia i nierównomierności charakterystyki częstotliwościowej. Porty BR o średnicy 6 cm i długości 15 cm są dyskutowane, ale zalecane jest raczej strojenie na niższe częstotliwości (około 30-38 Hz) i większa średnica portów (np. 7,5 cm). Obudowa powinna być mocno tłumiona i solidnie wzmocniona. Wersja zamknięta zapewni szybszy i lepiej kontrolowany bas, choć z mniejszym zejściem częstotliwościowym. Linki do projektów i artykułów na temat konstrukcji subwooferów na tym głośniku zostały podane jako dodatkowe źródła informacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA