logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Sony DVP-NS32 - Gdzie znaleźć zawartość flasha 26LV160BTC po aktualizacji?

picador 08 Mar 2006 12:34 3264 10
REKLAMA
  • #1 2389404
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    Szukam zawartości flasha z tego modelu, uwalony podczas aktualizacji ... :D
    Przegladając forum zauważyłem, że chyba połowa autualizacji kończy sie niepowodzeniem :D
  • REKLAMA
  • #2 2616701
    pepe
    Poziom 23  
    Ocena: 50
    Przyłączam sie do poszukiwań. Wałek że plik z rozszerzeniem .bin ze strony producenta to nie jest bezpośrednia zawartość flash :(
  • REKLAMA
  • #3 2617499
    picador
    Poziom 33  
    Nieźle też podchodzą do klienta w serwisie , naprawiają to tylko w centrali w wawie ... , prawdopodobnie wymieniaja flash ... także bedzie cięzko to wyrwać , trzeba zgrać .
    Temat z wgraniem SNEEC900 w tego flasha przerabiałem już do zdechu , z wgraniem zawartości od adr 0000 , 0002 ...
    Może trzeba wgrac tylko jego część i zrobić update standardowo ...
  • REKLAMA
  • #4 2627150
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Widze, ze nie jestem sam. Gdzies tam w tlumie jest takze moj post bez odpowiedzi. Powiedzcie chociaz czy ten wasz flash po wylutowaniu zapisuje sie i odczytuje poprawnie bo moj nie chce sie zapisywac (26lv160) - moze go uszkodzilem, moze byl uszkodzony..?
    Picador, wyslij mi na PW to co odczytales z flasha po wyjeciu z odtwarzacza.
    Ja juz nawet chcialem kupic drugie to badziewie ale sobie odpuscilem - nadal mam odtwarzacz padniety - moze razem cos uradzimy.
    Dziwne, ze w "snecu" nie widac zadnych napisow w stylu "eject, no disc", etc. Zadnych zrozumialych lancuchow ASCII. Moze jest to jakos zakodowane??
    Z serwisu sony na ciasnej 5 w Warszawie, odpisali mi ze nie sa w stanie wyslac mi ani zawartosci flasha, ani gotowej kostki, ale moga to naprawic i tyle.
    Swoja droga, odtwarzacz ma tez jakis JTAG - cos w tym stylu jak z MTKToolem - widac zlacza na plycie, ktore mozna by "oswoic" ale wszelkiego softu brak :(
  • #5 2627620
    picador
    Poziom 33  
    programowac tak jak pisałem wcześniej da się , daję zawartośc zgraną z uwalonej sztuki , wisi na WELCOME
    Załączniki:
    • welcome.rar (661.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 2627774
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Picador, przegladalem ten twoj dump. Zerknij pod adres $00724d8 jest tam lancuch ascii: "MT1369". Co w tym dumpie robi nazwa procka zupelnie innego producenta? Moze ten procek Sonego jest na rdzeniu tego MT1369? A taki procek mozna chyba zrobic MTKToolem. Z odnalezieniem RX, TX chyba niewielki problem bo na plycie sa miejsca na jakies zlacza.
    Nie rozwiazalo by to kwestii, ze nadal nie mamy co wgrac, ale ulatwilo by zczytanie flasha ze sprawnej sztuki - bez prucia flasha.

Mam zrzut od dvd Yamaha opartego na chipsecie MT1369, ktora niegdys czytalem MTKtoolem. Jest w nim identyczny string jak w tym od sony tylko pod innym adresem. Moge udostepnic na PW. Jak wroce do domu, to zaczne walczyc z tym odtwarzaczem od nowa.
  • #7 2651496
    pawel.fm
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam, w załączeniu bin wersja 2.20. programowanie willemem.Pozdrawiam
  • #8 2926795
    pawel.fm
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    Ten odtwarzacz można również flashowac za pomoca bootloadera na Max232 i programu MTK TOOL. Przy programowaniu trzeba odpiąć łączówke pomiedzy płytą MV045 i tą z wyświetlaczem (IF-124). Dodatkowo należy zewrzeć w CN106 piny 13 i 12. Właczamy zasilanie, wciskamy "upgrade" (po uprzednim załadowaniu pliku i podłaczeniu interfejsu) i czekamy, cały proces to ok. 4min, czyli mniej wiecej tyle ile trwa programowanie z płyty.
    Niestety zdarzaja się egzemplarze, których nie da sie w ten sposób sflashować, lub flashuje sie w 80%, jeśli sie włączy po takim zabiegu trzeba poprawić jeszcze płytą, prawdopodobnie problemy są spowodowane wykasowaniem jakiejś zawartości której nie jestesmy w stanie nadpisać programatorem.
    W razie pytan prosze pisać na priv.
  • #9 3720650
    wicekrtv
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Czy możesz napisac jak wpiąć się do tego DVD po RS?
    ---
    Ok, juz mam komunikacje, ale nie mam zawartośći flash.
    Ma ktoś może zgrany flash? Byłbym wdzięczny za pomoc!!
  • #10 3752013
    marmat
    Poziom 20  
    Ocena: 48
    Może ktoś ma ten plik 2 posty wyżej bo niestety lin uszkodzony lub brak pliku ?

Dodano po 3 [godziny] 20 [minuty]:

Nieaktualne już mam
  • #11 4778500
    arko100
    Admin grupy RTV
    Ocena: 419
    Witam
    Przyłączam się do prośby o zawartość. Niestety mktool, nie daje sobie rady z tym egzemplarzem.
    Z góry serdeczne dzięki.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z odzyskaniem i aktualizacją zawartości pamięci flash 26LV160BTC w odtwarzaczu DVD Sony DVP-NS32, która ulega uszkodzeniu podczas nieudanych aktualizacji firmware. Użytkownicy zgłaszają, że pliki .bin dostępne na stronie producenta nie zawierają bezpośredniej zawartości flasha, a serwis Sony w Warszawie oferuje jedynie wymianę kości flash, bez udostępniania dumpów. Próby odczytu i zapisu flasha po wylutowaniu często kończą się niepowodzeniem, a zawartość może być zakodowana lub oparta na rdzeniu MT1369, co sugeruje możliwość programowania za pomocą narzędzi takich jak MTK TOOL i interfejsu RS232 (Max232). Wymaga to odłączenia taśmy IF-124 i zwarcia pinów w złączu CN106. Proces programowania trwa około 4 minut, jednak niektóre egzemplarze nie dają się w pełni sflashować, co może wynikać z uszkodzenia lub braku możliwości nadpisania pewnych obszarów pamięci. W dyskusji pojawiły się również dumpy firmware w wersji 2.20 oraz sugestie dotyczące wykorzystania JTAG i MTK TOOL do odczytu i programowania flasha. Użytkownicy poszukują oryginalnych zrzutów pamięci flash, aby przywrócić działanie uszkodzonych urządzeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA