logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki internet założyć w dwóch miejscowościach 20km od miasta?

Zorbus 09 Mar 2006 19:09 1425 14
REKLAMA
  • #1 2394975
    Zorbus
    Poziom 11  
    witam!
    Chciałbym założyć net w dwóch miejscowośćiach oddalonych ok 20 km od miasta, problem w tym że tam nie da się podłączyć neostrady, jestem troche zielony w tym temacie a wiec prosze o jakieś info na temat innych sposobów podłaczenia sie do netu w takiej miejscowości (była by to sieć ok 20 osób
    )radiówka ? SDI ? DSL ? proszę o konkretne info
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2394997
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Może podaj więcej danych - jakie to miasto? Zawsze znajdzie sie ktoś kto doradzi, a wróżek tu nie ma.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2395002
    Zorbus
    Poziom 11  
    a słyszeliście może o możliwości podłączenie netu do sieci za pośrednictwem komórki ? jednym słoem interesuje mnie sposób w jaki moge podłączyć net 20 osobowej grupie w takim miejscu gdzie tp nie może i nie ma sieci radiowych

Dodano po 1 [minuty]:

są to oklice siedlec (mazowieckie) miejscowości w obrębie 20 km od miasta
  • #4 2395268
    neither
    Poziom 12  
    przez komorke 20 osob ? a to dobre....

internet przez komorke jest tragiczny i go odradzam (chyba ze korzysta z tego 1 osoba przegladac www i ewentualnie rozmawiajac przez gg)

najwolniejsza predkosc na serwer dla 20 osob to 1 Mbps.

poza tym, jezeli jestes zielony to przed toba dluga droga,

poczytaj jakies faq, fora itp.

Pzdr
  • #5 2395285
    shivo
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    na 20osob, to zapomnij o polaczeniu z komorki(GPRS, EDGE, UMTS, <- systemy dzialajace na 'dobrych telefonach'.. z tym, ze jesli masz zasieg do telefonu, mozesz uzyc GPRS, lazce przeznaczone dla jednej, CIERPLIWEJ osoby.. 56kbps czyli ok 6kB/s , EDGE , bedzie dzialac niecoszybciej, potrzebujesz albo telefonu ktory to obsluzy, albo modemu dospteowego, czyli takie jak telefon, tyle ze stacjonarne.. no i pokrycie EDGE, na 80% nie bedzie u Ciebie(na stronie operatorow, dostepne sa mapki z pokryciem)
    no i UMTS, czyli generalnie najszybszy dostep przez komorke/stacjonarny modem dostepowy.. ale w Twoim przypadku na 99% nieosiagalny, gdyz dziala tylko w wiekszych miastach, Warszawa, Krakow, Szczecin..., mapka dostepna na stronkach operatorow...

siec na 20osob, zeby dobrze dziala, to ja bym radzil opcje tepsy, dsl 4mbit, tylko skoro u Cieibe tepsa jest nieosiagalna, to bedzie ciezko, jesli masz telefon w domu, to zadzwon do telekomuny, moze dadza sie namowic na DSL...

zostaje Ci kablowka jeszcze(ktora pewnie tez niedosiega)...

nie wiem co Ci doradzic w takim przypadku..
    napewno daruj GPRS na 20 osob.. bo Cie ukamienuja..:>

pozdrawiam;
  • #6 2395517
    neither
    Poziom 12  
    ewentualnie mozesz zrobic most miedzy sieciamy. Tzn. kupic ap ktory obsluguje 2,4 i 5 Ghz. 'Poprowadz' wtedy sygnal z 'miasta' na 5 GHz (przy dobrej antenie nie powinno byc problemow) i nastepnie rozsyłaj sygnal za pomoca dookulnej na 2,4 GHz.

Wg. mnie jest to bardzo dobre rozwiazanie jezeli nie ma innych alternatywnych dróg polaczenia.

Pzdr
  • REKLAMA
  • #7 2395790
    Zorbus
    Poziom 11  
    hmmm sorry ale nie bardzo rozumiem ostatniego odpowiadającego...może mi ktoś to przyblizyć w bardziej przejrzystym języku, jestem zielony...chodzi mi o to, masz kupic to u to isc tam i tam :) sorry za kłopot kiedy dowiem się ze jest to możliwe na pewno zabiore sie za lekture podstaw :)

Dodano po 7 [minuty]:

a słyszeliście może o Połączeniu bezprzewodowym typu wi-fi ? ma podobno zasięg nawet do 30 km...nie wiem czy to prawda ale mnie taka odleglosc mogla by urządzić :) postawił bym u siebie DSL'a i jazda :)
  • #8 2396088
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Żeby zrobić most na 30 km trzeba mieć trochę kasy, tak jakieś 2500 zł. Nie zawsze ruszy, jak anteny nie widzą siebie to nici z tego. Na taką odległość nie da się tego przewidzieć. Nawet jak anteny się widzą to zgrać anteny w moście może być niełatwe na taką odległość. Dla laika zadanie niewykonalne. To była cena na platformę mikrotik. Można zastosować popularne http://www.wirelesslan.pl/product_info.php/products_id/294
    CA804. Anteny to gridy o dużym zysku w cenie ok 500 zł za sztukę.
  • #9 2396111
    przezorny
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Zorbus napisał:
    witam!
    Chciałbym założyć net w dwóch miejscowośćiach oddalonych ok 20 km od miasta, problem w tym że tam nie da się podłączyć neostrady, jestem troche zielony w tym temacie a wiec prosze o jakieś info na temat innych sposobów podłaczenia sie do netu w takiej miejscowości (była by to sieć ok 20 osób
    )radiówka ? SDI ? DSL ? proszę o konkretne info
    pozdrawiam

tak jak koledzy radza, trzeba szukac i czytac o tym, a co najawazniejsze ile chcesz na to kasy przeznczyc ogolem? , powyzej 5 osob to juz firma i trzeba sie zarejestrowac?, a jak jeszcze "słabo kumasz" to tylko koszty ci rosną i mętlik w głowie full
  • REKLAMA
  • #10 2396748
    Zorbus
    Poziom 11  
    będę miał ok 2-3 tyś na początek...
    czyli z wi fi nici...to ja już nic nie wiem...
    czy wogóle jest to wykonalne ?
    jeśli tak to prosze o porade...sposób w jaki mam to zrobić ?
  • #11 2398759
    Zorbus
    Poziom 11  
    i jak ? ktoś coś podpowie ?
  • #12 2400765
    Zorbus
    Poziom 11  
    a może założe DSL`a w domu bo mogę i prześle ten sygnał na około 15 km...czy jest to możliwe ? wykonalne ?
  • #14 2405176
    Zorbus
    Poziom 11  
    zebrałem 20 chetnych na taką sieć wieć bede dysponował kwotą ok 10 tyś zł, proszę o pomoc merytoryczną w tej sprawie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Autor planuje założyć internet dla około 20 osób w dwóch miejscowościach oddalonych o około 20 km od miasta Siedlce (woj. mazowieckie), gdzie nie ma możliwości podłączenia Neostrady ani sieci radiowych TP. Rozważane opcje to internet mobilny (GPRS, EDGE, UMTS), DSL, sieć radiowa (radiówka) oraz most bezprzewodowy Wi-Fi. Internet mobilny jest odradzany ze względu na niską przepustowość i ograniczenia technologiczne, szczególnie dla grupy 20 użytkowników. DSL jest rekomendowany, ale wymaga dostępności infrastruktury TP, która w tym rejonie jest niedostępna. Propozycja utworzenia mostu radiowego na 20-30 km wymaga specjalistycznego sprzętu (np. platforma Mikrotik, anteny gridowe CA804) i nakładów finansowych około 2500 zł, co dla laika jest trudne do realizacji. Autor dysponuje budżetem początkowym 2-3 tys. zł, a później około 10 tys. zł, co może pozwolić na realizację sieci bezprzewodowej, ale wymaga fachowej wiedzy i odpowiedniego sprzętu. Wskazano również forum specjalistyczne o sieciach bezprzewodowych jako źródło dalszej pomocy. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem byłoby uzyskanie dostępu do DSL lub zbudowanie mostu radiowego Wi-Fi z wykorzystaniem wysokiej klasy anten i urządzeń, jednak wymaga to inwestycji i wiedzy technicznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA