logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak założyć sieć bezprzewodową dla 20-50 osób na 3-5 km?

sqt3r 07 Sty 2006 00:01 1065 2
REKLAMA
  • #1 2154424
    sqt3r
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam !!

Pewnie pytanie gdzieś sie przewinęło ale coś nie moge odszukać a z podobnych postów informacje mi się mieszają...więc się naraże i przedstawię swój problem...

A mianowicie...Chciałbym założyć sieć lokalną na obszarze powiedzmy do 3-5 km. Objąc od 20 do 50 osób by miały ode mnie internet...

Czy może mi ktoś podać co potrzebuję...jakie części, akcesoria, dokładnie zaczynając od kart sieciowych na nadajnikach kończąc...jakie potrzebne mi są elementy sieci i jak się fachowo nazywają bym później bez problemu po nazwach odnalazł np na allegro i ewentualnie zakupił...jakies huby czy switche, urządzenia którymi miałbym to nadawać i odbiorniki. Jak to sie poprostu ma od podstaw...co muszę kupić?

Za odpowiedzi z góry dziekuję, a także przepraszam jeżeli powtórzyłem posta ale z tych co znalazłem zaczęło mi się wszystko mieszac więc postanowiłem uzyskac konkretną odpowiedź.

Pozdrawiam - skuter
  • REKLAMA
  • #2 2154498
    p4v3u
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    witaj,
    wydaje mi sie ze na allegro profesjonalnego sprzetu jest malo, chociaz co jakis czas pojawiaja sie ciekawe okazje :D
    Na sieciach wifi malo sie znam, ale jesli mialbym polecac to D-linka karty dwl-520 podobno dobrze chodza :]
    Jest sobie taka siec w wawie, w ktorej sygnal jest przesylany radiowo miedzy blokami, [osiedlowa] a pozniej po kablach. od userow wiem ze nawet to dziala :D
    chociaz to chyba do rozwiazan bardziej klienckich.
    niemniej jednak dobrze ze taki topic powstal, bo kiedys szukalem jakiejs teorii, i dupa
  • #3 2154523
    sqt3r
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Dzieki ale chodzi mi ogólnie o elementy jakie musze zakupić...

Powiedzmy że konkretnie dla 20 osób to: i tu wymienić w stylu 20 kart takich i takich, 10 anten takich i takich, nadajnik czy kilka, i tak dalej coś w tym stylu tylko bardziej konkretnie...Chce znać wszystkie elementy których bede potrzebował..czym nadawać i odbierac...
    Pewnie zależec to będzie od terenu ale mi chodzi ogólnie co na osobe przypada - jakie rzeczy i czym nadawać, jak rozdzielić moje źródło powiedzmy DSL czy w inny sposób...

Troche jestem zagubiony w tym temacie...
REKLAMA