logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Biwak PMP401: Jak przestroić UKF i wymienić kondensatory?

mjurczyszyn25 10 Mar 2006 16:56 6001 8
REKLAMA
  • #1 2398475
    mjurczyszyn25
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    witam mam maly problem. posiadam w domu radio dosyc stare i male(w sam raz do kuchni),ale wiem ze dobrze grajace bo kiedys mialem identyczne ale ktos w domu byl madry i je wywalil. niestety nie mam schematu do niego a nie mam az takiego doswiadczenia zeby tylko spojrzec i wiedziec ktore kondesatory mam wymienic zeby mu zmienic pasmo. jesli ktos mial takie radyjko i przestrajal je na wlasne potrzeby to prosze o kontakt i opis ktore ceramiki musze podmienic i na jakie wartosci. bede zobowiazany. pozdrawiam:)

RADIO NAZYWA SIE UNITRA BIWAK PMP401
  • REKLAMA
  • #2 2398805
    mkubol
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    Kondesatory nie koniecznie ale spróbuj odwinąc ze dwa zwoje z cewki na głowicy. Ta cewka powinna być gdzieś w okolicy wejścia antenowego ale nie bezpośrednio przy nim.
  • REKLAMA
  • #3 2398854
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2309
    Na początek zapoznaj się z linkami o przestrajaniu w dziale Przestrajanie Odbiorników Radiowych:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=84945#84945
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #6 18991303
    glass2
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Wiem że stary temat, ale właśnie zmierzyłem się z przestrojeniem OR BIWAK PMP-401.
    Radio zostało całkowicie odnowione więc i przestroić trzeba było. Mój "przepis" jest następujący:
    C1 - z 68pF na 33pF
    C5 - z 62pF na trymer 5,5-30pF
    C11 - z 47pF na 22pF
    C15 - z 68F na na trymer 5,5-30pF
    Z trymerkami jest ciężko bo ciasno, ale da się to zrobić (zamieszczam zdjęcie), Reszta to już strojenie zgodnie z opisem powyżej.
    Dla ułatwienia załączam zdjęcia rozmieszczenia elementów do wymiany
    od strony druku: IMG_00..pdf (1.23 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    i od strony elementów: IMG_00..pdf (1.03 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. .
    A tutaj efekt prac. Radio dało się zestroić w całym zakresie częstotliwości.
    Mam nadzieję że komuś się przyda. Dużo zdrowia dla forumowiczów.
    Unitra Biwak PMP401: Jak przestroić UKF i wymienić kondensatory?
  • REKLAMA
  • #7 18991373
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 770
    No super, jak działa to OK. Ale cewki w.cz. tak bez zabezpieczenia np. stearyną - tak zostaly?
  • #8 18991384
    glass2
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Witaj.
    Tak nie zostalo, oczywiście ze efekt końcowy jest bardziej "zalany".
    Zdjęcie robilem bez, dla lepszej jakości prezentacji.
    Moj post dotyczył przestrojenia a nie instrukcji odnowienia 😁👍.
    Oczywiście za uwagę dziękuję, jest cenna.
  • #9 18991996
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 770
    No jak tak, to wszystko OK.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przestrojenia radia Unitra Biwak PMP401 oraz wymiany kondensatorów w celu zmiany zakresu UKF. Zalecane jest modyfikowanie głównie elementów obwodu rezonansowego, takich jak kondensatory ceramiczne i trymerowe, a także ewentualne odwinięcie kilku zwojów z cewki na głowicy antenowej. Podano konkretne wartości kondensatorów do wymiany: C1 z 68pF na 33pF, C5 z 62pF na trymer 5,5-30pF, C11 z 47pF na 22pF oraz C15 z 68pF na trymer 5,5-30pF. Wskazano, że trymerów jest trudno zamontować ze względu na ograniczoną przestrzeń, ale jest to wykonalne. Przestrojenie pozwala na dostrojenie radia w całym zakresie częstotliwości UKF. Dodatkowo poruszono kwestię zabezpieczenia cewek wysokiej częstotliwości, które po odnowieniu powinny być zabezpieczone np. stearyną. Podano linki do materiałów i schematów dotyczących przestrajania odbiorników radiowych, co może pomóc w samodzielnej naprawie i modyfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA