logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić UKF w tunerze Technics ST 600L samodzielnie?

gutek 68 10 Mar 2006 22:37 1799 8
REKLAMA
  • #1 2399916
    gutek 68
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    jak najprościej i samemu przestroić ukf w starym tunerku ST600 L , porady koledzy trzeba - konwerter ale jak go ... .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2400175
    gutek 68
    Poziom 11  
    podobno kupiony w pewexie - trzeba by odbierał dzisiejszy ukf np.anty radio 94 , itd.
  • REKLAMA
  • #4 2400450
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Witam

Jeśli zalezy Ci tylko na jednej konretnej stacji to ja bym proponował zamontować konwerter.
    Konwerter sie montuje pomiędzy anteną, tunerkiem. Można tez zamontować w środku w tunerze ale z tego co pamiętam wymagałoby to przecinania ścieżek na płytce, więc jeśli nie czujesz sie na siłach to lepiej dać go na zewnątrz. Musisz tylko załatwić takiemu konwerterowi zasilanie, najlepiej z oddzielnego zasilacza.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2401332
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Konwerter na 2 kwarcach i masz pełen zakres ale musisz przełączać (na jednym jest od 88 do 98MHz a na drugim od 98 do 108MHz bo Technics stroi od 64 do 74MHz). Inne rozwiązanie nie bardzo już ma sens (przerabiałem kiedyś według SE i niestety nie byłem zadowolony z efektów - niepełne pasmo i tracimy w zasadzie AM).
  • #6 2402123
    gutek 68
    Poziom 11  
    super mistrzu - konwerter 2 kwarce + przełącznik -ok-pojmuje--ale jakie zasilanie do konwertera i czy koniecznie zewnętrzne , stabilizowany zasilaczyk tworzyć ???bardzo dzięki za info.
  • #7 2402272
    gutek 68
    Poziom 11  
    jakie zasilanie , czy tworzyć stabilizowany , z dwoma kwarcami - czyli przełącznik drugiego kwarca aby był cały fm - na wyświetlaczu częstotliwości pozostaną fabryczne ( technics st- 600L).porady panowie proszę.

Moderowany przez oldboy:

Scalono dwa tematy. Regulamin

• #8 2402893
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    www.mjm.pl tam jest model K8. Zakładasz taki, aby się nie orobić ja ciąłem wejście anteny (na tym plastiku masz dość długi kawałek blaszki), tam się wpinałem z wejściem i wyjściem, przełącznik obok złącza anteny - tam jest dość miejsca i to jest plastik. Zasilanie brałem z miejsca gdzie jest 12V po włączeniu zakresu FM (na jednym z przepustów tak jest). Stosowałem model z 2 kwarcami, a jak już musiałem z 3 to taki co ma 2 zakresy dochodzace do siebie tj. do 98 i od 98MHz.
    ----------------------------------------------------------
    Na płycie znajdziesz 12V - taki konwerter pobiera znikomą ilość prądów.
    ----------------------------------------------------------------------------------

Moderowany przez oldboy:

Scalono dwa posty

• #9 2403424
    gutek 68
    Poziom 11  
    WIELKIE DZIĘKI MISTRZU ZA POMOC .KUPIE K8 - PROSZE POWIEDZ GDZI TO ZASILANIE ZNAJDE .PODŁĄCZENIE ANTENY ,CHYBA KUMAM , KURTECZKA CZY KUMAM??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnej przestrojenia zakresu UKF w tunerze Technics ST-600L, który fabrycznie odbiera pasmo 64-74 MHz, a użytkownik chce odbierać współczesne pasmo 88-108 MHz. Najprostszym rozwiązaniem jest zastosowanie konwertera częstotliwości montowanego między anteną a tunerem lub wewnątrz tunera (choć to wymaga ingerencji w płytkę). Konwerter z dwoma kwarcami umożliwia przełączanie między dwoma zakresami (np. 88-98 MHz i 98-108 MHz), co pozwala na pełne pokrycie współczesnego pasma FM. Zasilanie konwertera można pobrać z tunera, gdzie dostępne jest 12 V po włączeniu zakresu FM, choć zalecane jest stabilizowane zasilanie zewnętrzne. Model konwertera K8 dostępny na www.mjm.pl jest polecany ze względu na łatwość montażu i niewielkie zużycie prądu. Montaż konwertera wymaga podłączenia anteny do wejścia konwertera, a wyjścia do tunera oraz zastosowania przełącznika do wyboru kwarca. Wyświetlacz tunera pozostaje w oryginalnym zakresie częstotliwości, co wymaga uwzględnienia podczas odbioru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA