logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop IBM R31 - zanikające podświetlenie, inwerter FRU 26P8139, MP1011EMA

farmer 13 Mar 2006 14:17 6741 7
REKLAMA
  • #1 2408989
    farmer
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Witam,
    Losowo brak podświetlenia od startu, albo po zmianie rozdzielczości przy ładowaniu się Win2000, albo po zamknięciu klapy i powrocie.
    Pomaga ponowne włącz/wyłącz (czasami), zamknięcie klapy i otwarcie (czasami), zmniejszenie jasności podświetlenia poniżej poziomu 3 (na 7 możliwych) - bardzo często. Inwerter FRU 26P8139 oparty na układzie MPS MP1011EMA, do którego nie mogę znaleźć opisu. Znalazłem tylko do MP1010B. Proszę o pomoc w naprawie.
  • REKLAMA
  • #2 2675736
    tomassek
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Tutaj mam rozpiske na MP1011, moze sie komus przyda w przyszlosci.
    Tutaj link do polskiej firmy ktora jest przedstawicielem producenta na polske:

http://www.contrans.com.pl

A sam producent:

http://www.monolithicpower.com
    Załączniki:
    • mp1011a.pdf (126.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2676541
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6891
    mawiał mój znajomy
    *gł.wina w tasiemkach połaczeniowych

tutaj masz namiar na
    ThinkPad R30, R31 - Hardware Maintenance Manual (September 2002)
    czyli 235str. o tym notebooku
    ftp://ftp.software.ibm.com/pc/pccbbs/mobiles/02r2913.pdf
  • #4 2748112
    tomi503
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam ten sam model IBM-a i ten sam problem.
    Tasiemkami to napewno nie jest bo podswietlanie matrycy włancza się lub nie nie ruszając matrycą.
    Wystarczy uruchomić kompa powtórnie i już matryca się nie włączy.
    Czy znalazłeś już przyczynę i usunołeś usterkę czy dalej męczysz się z tym?
    Czy winny jest inwerter na 100% czy może to być jeszcze wina czegoś innego?
  • REKLAMA
  • #5 2752901
    tomassek
    Poziom 15  
    Ja swoj juz naprawilem, okazalo sie ze uszkodzony jest inwerter, a dokladniej na 99% ten scalak sterujacy ktorego rozpiske podalem wczesniej. Mozesz sobie ten inwerterek odpalic na stole korzystajac z rozpiski - z tego c opamietam byl w nim tryb analog w ktorym podpinalo sie mase do masy, 12V zasilania do bezpiecznika i chyba jeszcze 2 kable do wlaczenia samego scalaka + podania impulsu startujacego swietlowka (chyba ok 1-2V). U mnie problem sie sam rozwiazal bo podczas eksperymentow spalil sie doszczetnie (dziura w srodku :) ) ten uklad, co poswiadczylo domysly o jego uszkodzeniu. Po wsadzeniu nowego inwertera komputer dzialal jak powinien. Swiecil jeszcze jasniej niz w oryginale aczkolwiek inwerter dosc znacznie sie grzal. Za fabrycznie nowy inwerter zaplacilem niecale 150zl.

PS odnalazlem zapiski i moge powiedziec ze eksperymenty robilem z ukladem MP1010BEM i oprocz zasilania i masy podpinalem sie do nogi 1 oraz 5, i to wystarczylo zeby swietlowka zapalila. Zasilanie 12V na mase i bezpiecznik, na pin 1 poszlo 1,5V a na pin5 odpalajacy uklad 5V.
  • #6 2754097
    tomi503
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Jeśli możesz to napisz gdzie kupiłeś inwerter umnie sprawa się pogłębia i coraz częściej mam problemy z uruchomieniem.
    Co do kombinacji takich jak Ty przeprowadzałeś to niesty niemogę sobie na nie pozwolić bo nieczuje śię absolutnie na siłach:D
  • #7 2755819
    tomassek
    Poziom 15  
    Wyslalem juz na priv.
  • REKLAMA
  • #8 3084675
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    ...Panowie, ja obecnie tez jestem na etapie poszukiwania owego MP1011E, jesli kto wie gdzie go znalezc albo w jakim inwerterze to to pracuje-prosze o info

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy zanikania podświetlenia matrycy w laptopie IBM ThinkPad R31, objawiającego się losowym brakiem podświetlenia po starcie, zmianie rozdzielczości lub po zamknięciu i otwarciu klapy. Użytkownicy wskazują, że problem nie leży w tasiemkach łączących matrycę, lecz najprawdopodobniej w uszkodzonym inwerterze FRU 26P8139, opartym na układzie sterującym MPS MP1011EMA. Brak jest dokumentacji do MP1011EMA, dostępna jest jedynie do MP1010B. Jeden z użytkowników potwierdził, że uszkodzony był scalak sterujący inwerterem, co skutkowało całkowitym brakiem podświetlenia. Po wymianie inwertera na nowy problem ustąpił, choć nowy inwerter grzał się bardziej i dawał jaśniejsze podświetlenie. Zalecane jest testowanie inwertera na stole według schematu, podłączając zasilanie 12V, masę oraz sygnały sterujące (np. nogi 1 i 5 układu MP1010B/MP1011EMA). Dodatkowo udostępniono linki do producenta układu (Monolithic Power) oraz do polskiego przedstawiciela, a także do instrukcji serwisowej IBM ThinkPad R30/R31, która może pomóc w diagnostyce sprzętowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA