logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie użytkowników o piecu na pellety Kostrzewa - zmiana z gazowego

przyles 13 Mar 2006 15:33 9971 13
REKLAMA
  • #1 2409248
    przyles
    Poziom 11  
    Chcemy zmienić ogrzewanie z gazowego na pellety piec Kostrzewy
    Szukam opini użytkowników
  • REKLAMA
  • #2 2410983
    rj166
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    witam kolego Przyles napisz co już sam wiesz na temat tego pieca jaki system spalenia cena. sam jestem ciekaw bo w tym roku czeka mnie modernizacja inst.co.(pomierzchnia domu 145m) zachęcam kolegów do rozwinięcia tego tematu wiadomo ceny paliw idąw górę
  • #3 2413473
    przyles
    Poziom 11  
    To co już wiem to jeden z lepszych pieców to piec kostrzewy w który można palić peletami, drewnem, groszkiem i to nawet jednocześnie. Zasypuje się raz na kilka dni, a popiół wynosi co 6 tygodni. Piec równocześnie podgrzewa ciepłą wodę całorocznie. W pełni zautomatyzowany czujniki temp. zew. wew. oraz cw. Koszt ogrzania 150 m²to około 2000 na sezon ≈4 ton pelety
    Piec kosztuje ≈11 tys.
  • REKLAMA
  • #4 2414133
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Jaka to rewelacja?
    Ja mieszkam w starym domu ok 150m, grzeję tylko gazem i zapłacę w tym roku za sezon grzewczy 2400pln z gotowaniem i z ciepłą wodą.
    Mój kocioł to BERETTA, stary świeczkowy.
    W jakim celu inwestować w kocioł na pellety?
    To 100 razy lepiej zamontować gazowy kocioł kondensacyjny!
  • REKLAMA
  • #5 2414167
    yacek4
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Zobacz najlepiej na forum www.murator.com.pl
  • REKLAMA
  • #6 2414227
    DonRomano
    Poziom 34  
    Murator jest gazetą sponsorowaną i piszą w niej same bzdury.
    Mam nadzieję, że z forum jest inaczej chociaż ciężko mi w to uwierzyć.
    Bez czytania można stwierdzić, że piszą tam to co producenci sobie życzą.
    Murator nie jest, nie był i nigdy nie będzie wiarygodnym źródłem informacji.
  • #7 2416668
    przyles
    Poziom 11  
    mieszkam w domu 270 m² i w obecnym sezonie średnio płacimy rachunki powyżej 1200 zł miesięcznie dom nie jest docieplony ale wymieniliśmy już okna piec mamy mora trzyletni cena gazu tak strasznie rośnie że powoli jedynym plusem ogrzewania gazowego jest jedo bezobsługowość i czystość
  • #8 2417267
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 415
    Pierwszą rzeczą jaką trzeba określić to moc potrzebna do ogrzania budynku w kW. Obliczenia przeprowadzić dla temperatur tak jak bozia przykazała. Po co o tym piszę żeby nie było później niedomówień że piec za mały albo za duży. Ludzie często popełniają błąd polegający na zaniżeniu temperatury wewnętrznej a później biadolą że za zimno , że chcieli by cieplej a tu nie da rady. Następnie przekalkulować ile GJ zużyje się w ciągu roku na ogrzanie budynku ( na podstawie średniomiesięcznych temperatur dla danej miejscowości). Jak już to mamy to dokonać rachunku ekonomicznego poszczególnych rozwiązań technologicznych ( transport , magazynowanie, wywózka popiołu , czas życia urządzenia a nie tylko cena paliwa). Przykładowo może się okazać że lepiej jest ogrzewać gazem lub miałem niż peltami. Łatwo kupić cudowny o sprawności 200% kocioł na super tanie paliwo ( 1zł za GJ) które trzeba sprowadzać z drugiego końca kraju za jedyne 99zł -GJ plus jedyne 10 zł za popiół. Nie ma się więc co spieszyć trzeba wszystko na spokojnie przeliczyć.

Przyles czyli płacisz normalnie (tyle mniej więcej płaci się za tak duży dom). Cudów nie ma jak się chce mieć ciepło to trzeba płacić.

Ps. Pewnie zaraz będzie licytacja kto ile płaci. Dajcie sobie spokój teksty że za taka powierzchnie to on tylko np. 200zł (gaz) są prawdziwe jak w chałupie +15C i jeden pokój ogrzewany.
  • #9 2418110
    DonRomano
    Poziom 34  
    Zastanów się nad gazowym kotłem kondensacyjnym.
    Taki kocioł termeta można kupić za niecałe 6000 + komin.Rachunki za gaz spadną na pewno o 20-30%.
    Jest bezobsługowy i nie ma problemu z magazynowaniem pellet, owsa czy czegoś tam.
    Temat przerabiam na okrągło i nikt mi nie wmówi że jest taniej pelletami, to nieporozumienie.
  • #10 2478071
    przyles
    Poziom 11  
    biorę pod uwagę twoją opinię
    jaki piec kondensacyjny stojący (chcę podłączyć kominek z płaszczem wodnym) polecasz ?
  • #11 2478482
    DonRomano
    Poziom 34  
    Jeszcze jedno pytanie: dlaczego stojący?
  • #12 2500430
    dzikamysz
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Ten piec kondensacyjny to trochę przereklamowany. Wszystko się zgadza jeżeli pracuje w niskim zakresie temperatur. Praca z grzejnikami w instalacji która była wykonana do pieca klasycznego nic nie zmieni, a raczej tyle co przy wymine na kocioł nowy niekondensacyjny. Piec kondensacyjny pracuje jako kondensacyjny jeżeli temp powrotu tak naprawde ma ok 35 stopni. Czym wyżej to ta sprawność powyżej 100 procent szybko maleje do standardowych 94 procent. Zresztą moje prywatne zdanie to w cenie kotła kondensacyjnego można kupić solary, przynajmniej woda ciepła jest w lecie za darmochę.
  • #13 2787024
    przyles
    Poziom 11  
    temat zmiany pieca powrócił zastanawiam się konkretnie nad piecem kondensacyjnym (mąż boi sięwzrostu ceny pelety ) pod uwagębiorę buderusa i rapido ale nie mam jeszcze sprecyzowanej opinii
  • #14 2788258
    micha1981
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam

Odradzam piec na pelety.
    Powód? - uzależnienie od jednego rodzaju paliwa.
    Nie wiadomo ile pelety będą kosztować za sezon lub dwa a my ciągle będziemy nimi musieli palić.

Jeżeli kocioł na paliwa stałe to warto obejżeć Logice Cichewicza - polecam.

Kocioł kondensacyjny faktycznie może okazać się zwykłym kotłem przy źle dobranej instalacji. Najlepiej współpracuje z ogrzewaniem podlogowym. jeśli natomiast używane będą grzejniki tradycyjne to należy pamiętać, że powinny być one dobierane na niski parametr tj. ok. 50 - 45 st C na zasilaniu.

Sugerował bym jednak kocioł kondensacyjny wiszący najlepiej jednofunkcyjny i instalację cyrkulacyjną. Ciekawym modelem jest Vitodens 200.

Znajomy z takim kociolkiem wspomaganym instalacją solarną ogrzewa mieszkanie o pow. >200m2 i w miesiącach mocnych mrozów nie przekracza 200 zł/msc - widziałem rachunki

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opinii na temat zmiany ogrzewania z gazowego na piec na pellety marki Kostrzewa. Piec Kostrzewa jest chwalony za możliwość spalania pelletu, drewna i groszku, automatyzację, długie odstępy między zasypami i niską częstotliwość usuwania popiołu. Koszt ogrzania domu około 150 m² wynosi około 2000 zł za sezon przy zużyciu około 4 ton pelletu, a cena pieca to około 11 tys. zł. Jednak pojawiają się głosy krytyczne, wskazujące na wyższe koszty eksploatacji pelletu w porównaniu do gazu, oraz na wygodę i bezobsługowość kotłów gazowych kondensacyjnych. Wskazano, że kotły kondensacyjne najlepiej współpracują z instalacjami niskotemperaturowymi, np. ogrzewaniem podłogowym, a ich efektywność spada przy wyższych temperaturach powrotu. W dyskusji pojawiły się propozycje kotłów gazowych marek Termeta, Buderus, Rapido oraz Viessmann (model Vitodens 200). Zwrócono uwagę na konieczność dokładnych obliczeń mocy kotła i kosztów całkowitych, uwzględniających transport, magazynowanie paliwa i wywózkę popiołu. Podkreślono ryzyko uzależnienia od cen pelletu i zalecano rozważenie kotłów na paliwa stałe o większej elastyczności. Wspomniano także o alternatywnych rozwiązaniach, takich jak instalacje solarne wspomagające ogrzewanie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA