logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opłacalność piecyka żeliwnego do ogrzewania domu szkieletowego 110 m2 – Wasze opinie

jachub 10 Maj 2008 12:54 19261 49
Najlepsze odpowiedzi

Jaki system ogrzewania będzie najbardziej opłacalny i praktyczny dla domu szkieletowego o powierzchni ok. 110 m² bez dostępu do gazu ziemnego?

Najczęściej wskazywaną opcją jest pompa ciepła: droższa na starcie, ale w dłuższym rozrachunku najmniej kłopotliwa i najtańsza w eksploatacji [#5180680][#5513845] Jeśli rozważasz ogrzewanie elektryczne, trzeba przewidzieć dużą akumulację ciepła, najlepiej pracę w II taryfie, grubą podłogówkę akumulacyjną, piece akumulacyjne albo grzejniki z wodnym zasobnikiem akumulacyjnym [#5126209] Przy domu szkieletowym ważniejsze od samego paliwa jest dobranie sposobu oddawania ciepła, bo taki budynek szybko się nagrzewa i szybko wychładza; dlatego lepiej celować w ogrzewanie niskotemperaturowe, np. podłogowe lub ścienne, niż w klasyczne grzejniki [#5554783] Jako alternatywy pojawiają się ekogroszek i kominek z płaszczem wodnym, ale to rozwiązania bardziej obsługowe: trzeba magazynować opał, dokładać paliwo i liczyć się z czyszczeniem oraz popiołem [#5209280][#5517984]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 5125708
    jachub
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich.
    Słuchajcie, mam kłopot z decyzją odnośnie sposobu ogrzewania nowo budowanego domu. Nie mam możliwości podłączenia się do gazu ziemnego, węgiel też odrzuciłem z kilku powodów. Dom o powierzchni ok. 110 m2 wybudowany w technologii szkieletu drewnianego z prefabrykatu. Ściana wypełniona 15 cm wełną mineralna, zewnętrznie styropian 8-10 cm. Dom z poddaszem użytkowym z kominkiem w salonie, centralna Polska. Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam.
  • #2 5125860
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.A piec na tak zwany groszek wychodzi taniej od węgla i spala się ekonomicznie.
  • #3 5125895
    jachub
    Poziom 10  
    Też brałem to pod uwagę, natomiast już w kilku sklepach doradzono mi aby przy domu o pow. 100 m2 zastosować ogrzewanie elektryczne i kominek z płaszczem wodnym. Podobno wygodne... i w miarę niski koszt instalacji, a domy o powierzchni ok. 100 m2 ponoć podobne w miesięcznych kosztach utrzymania za ogrzewanie.
  • #4 5126209
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 608
    Pod domek ogrzewany elektrycznie daje się 15cm styropianu na ściany no i żeby nie zbankrutować to trzeba jeszcze grzać prądem w II taryfie. Albo gruba podłogówka akumulacyjna albo piece akumulacyjne albo grzejniki i wodny zasobnik akumulacyjny.
  • #5 5126234
    jachub
    Poziom 10  
    Czy to oznacza, że wykonawca powinien to uwzględnić i zamiast styropianu 10 cm powinniśmy dać 15???
  • #6 5127981
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Witam.Naprawiałem i podłączałem kilka pieców na trociny jak ma się dostęp do tanich trocin i ma miejsce ich składowania to chyba teraz najtańszy surowiec do opalania.
  • #7 5128713
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    jachub napisał:
    Czy to oznacza, że wykonawca powinien to uwzględnić i zamiast styropianu 10 cm powinniśmy dać 15???

Wykonawca wykonuje życzenia inwestora. Policz po ilu latach zwróci ci się te dodatkowe 5cm i podejmij decyzję.
  • #8 5129176
    ejo
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Proponował bym kominek z płaszczem wodnym ,mam chatkę 180M i i to tak sobie ogrzewam ,w miarę ekonomiczne i przytulne w rezultacie ,przy okazji wykorzystujesz komorę powietrzna i robisz dodatkowy nadmuch i jest gitara ,w lecie wiadome ciepła woda z piecyka gazowego co jest moim zdaniem najbardziej ekonomiczne ( możną również wykorzystać panele słoneczne ale to spora inwestycja )
  • #9 5130885
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2607
    Najprostsze, choć nie najtańsze rozwiązanie - pompa ciepła, powietrze- powietrze, a do tego na kilka niesprzyjających dni - kominek z płaszczem, lub bez, żeby nie komplikować instalacji
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #10 5131409
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    William Bonawentura napisał:
    Pod domek ogrzewany elektrycznie daje się 15cm styropianu na ściany no i żeby nie zbankrutować to trzeba jeszcze grzać prądem w II taryfie. Albo gruba podłogówka akumulacyjna albo piece akumulacyjne albo grzejniki i wodny zasobnik akumulacyjny.

Jest tam 10cm styropianu, 15cm wełny, 2 płyty z drewna. To mało?
  • #11 5132405
    amber 36
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Proponuję pompę ciepła koszt jest spory ale praktycznie bezobsługowa
    Można zastanowić się również na propanem ale koszt tego gazu jest dość wysoki i w sezonie grzewczym może nieźle zrujnować portfel
  • #12 5150268
    mar56
    Poziom 12  
    Mam pytanie odnosnie kominka z płaszczem wodnym,czy wydajnosc jego jest na tyle wieksza od tradycyjnego z odbiorem ciepła i rozprowadzeniem,ze gra warta swieczki?Czy spalanie drewna w takim kominku z chłodniejszymi rzecz jasna sciankami jest efektywne?Nie chce zniechecac do kominka,bo jesli ktos dysponuje tanim drewnem to moze sie oplacac,ale mnie nie,mam kominek i pale w nim sporadycznie,drewno drogie "w Łodzi ok.200zł za metr",kurzy sie strasznie no cały czas musisz dokładac do pieca.Wg mnie tanszy jest wegiel,dlatego proponuje piec na ekogroszek,pompy ciepła tylko z poborem ciepła z gruntu lub wody ,powietrzne w zimie małoefektywne.
  • #13 5150763
    mirrzo

Wszystko jest dobre i złe.
    Zależ od wielu czynników i podejścia do tematu. Zatem przy wyborze "złotego" środka zastosowanego do ogrzewania należy przemyśleć mnóstwo różnych wariantów i podjąć decyzję. Jednemu dobre to innemu co innego. Mój teść pali trocinami w kotle wodnym "ES-KA" i nie zamieni tego na inny sposób grzania. Kolega prądem i jest szczęśliwy.
    Co do kominka, też uważam, że drewno jest drogie, ale jak jest suche, to można przeboleć. Słyszałem, że na mazurach drewno jest po 90 PLN. Warto może go przywieźć do Łodzi
    Powoli jednak idzie czas na pompy ciepła....
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #14 5178233
    Adasku
    Poziom 15  
    Ocena: 83
    witam ja ogrzewam dom 200 mkw miałem węglowym spalam 4 tony na sezon choć nie bardzo ekologiczne

Dodano po 3 [minuty]:

ogrzewałem trocinami prądem węglem ale najtaniej miałem
  • #15 5180680
    mirrzo

Zainstaluj pompę ciepła. W efekcie końcowym, najtańsze rozwiązanie i najmniej kłopotliwe.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #16 5207366
    JESIOTR1
    Poziom 33  
    Ocena: 441
    Proponuję ogrzewanie Hybrydowe.Jako jedno żródło może być przydomowa elektrownia wiatrowa,wodna, kolektor, pompa ciepła, a spalanie to tylko w razie konieczności lub awarii.
    Opłacalność piecyka żeliwnego do ogrzewania domu szkieletowego 110 m2 – Wasze opinie
  • #17 5208379
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Te domki mają z reguły wygodne położenie poddasza (jeśli jest), w sam raz na kolektor słoneczny (ok. 10000). Zimą ogrzewać klasycznymi piecami na paliwa stałe (drewno, trociny, słoma, węgiel itd.). Chyba już teraz ogrzewanie gazowe można sobie odpuścić (wiadomo jaka sytuacja międzynarodowa z paliwami kopalnymi).
    Czy autor mógłby pokrótce opisać jak wygląda sytuacja z domkami prefabrykowanymi? Jakie koszty, jakie problemy w budowie, jak z mieszkaniem? Ogólnie dostrzeżone wady i zalety (nie z reklamy, tylko naocznie od świadka).
  • #18 5209280
    krzys507
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam
    Ja mam dom (130m) ogrzewany eko-groszkiem +kominek z nawiewem. Dom jest ocieplony 12 centymetrową warsta styropianu +30cm wełny na poddaszu. W kominku pale tylko w weekendy wtedy piec na eko groszek przełanczam na czuwanie. Pale od paxdziernika do końca kwietnia. W tym roku spaliłem 3 tony wegla + 2metry drzewa. Mysle,że to wynik całkim niezły. W tym roku planuje uruchomienie małej elektrowni wiatrowej. Mam nadzieje, że w jakiś stopniu przyczyni sie do jeszcze więszej oszczędności.
    Polecam więc piec na eko groszek !!!!!!
    Pozdrawiam
  • #19 5221353
    dzikamysz
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Za taki dom będziesz płacił naprawdę niskie rachunki za gaz, ale to marzenie. Ważne jest to że za gaz czy prąd płacimy po zużyciu. Wszystkie kotły na paliwo stałe, czy kominki wymagają najpierw inwestycji a dopiero później z tego korzystamy czyli kasa naprzód, a nie na raty co miesiąc. pozostaje jeszcze pytanie co do czasu jakim dysponujesz na obsługę urządzeń. Co do kominków to moim skromnym zdaniem jeżeli ktoś lubi mieć kotłownię w domu to proszę, mnie to nie pociąga. Każda porządna kotłownia stało palna jest sprawniejsza od najlepszego kominka. Prąd ma racje bytu jeżeli zainwestujesz w pompę ciepła. Rozważ jeszcze temat kolektorów słonecznych, co by w lecie nie latać co kąpiel do pieca, bo zimna woda leci.
  • #20 5223994
    mar56
    Poziom 12  
    Do krzysia507"W tym roku planuje uruchomienie małej elektrowni wiatrowej. Mam nadzieje, że w jakiś stopniu przyczyni sie do jeszcze więszej oszczędności."Proponuje Ci najpierw przeprowadz badanie ilosci wiatru wiatromierzem, moze byc domowej produkcji,bo później okaze sie ze prądu z tego bedziesz miał tyle co do podgrzania akwarium dla małej rybki.
  • #21 5229439
    krzys507
    Poziom 13  
    Każdy ma to co lubi. Jedni wolą gaz inni piec węglowy. Wżne jest to by mało płacić !!!!!!!!!!!
    Pozdrawiam
  • #22 5507831
    krzys507
    Poziom 13  
    Cisza. Nasuwa sie wniosek, a może nie grzać wcale !!!!
  • #23 5508127
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    krzys507 napisał:
    Cisza. Nasuwa sie wniosek, a może nie grzać wcale !!!!

To może zacznijmy od początku

1) Ściany są już wykończone i mają tylko 8cm styropianu ?
    2) Nie ma gazu ziemnego
    3) Jakie masz przyłącze elektryczne (moc) ?
    4) Czy jest już podłoga na gruncie ?
  • #24 5512725
    EAndrzej
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    A może geotermia? :D
  • #25 5513845
    serwisant73
    Ocena: 1257
    Inwestuj w pompę ciepła.To przyszłość.Nakład spory ale zwróci się,a póżniej mało wkładasz a wiele zyskujesz.
  • #26 5517842
    krzys507
    Poziom 13  
    Czy tak szybko to bym się nad tym głęboko zastanowił. Oczywiście to wygoda bo naciskasz guzik i tyle ale przerażające są koszty na starcie.
  • #27 5517984
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Płacisz ZAWSZE.
    Albo na starcie albo na raty. Praca Twoja tez ma cenę..
    Myśl co dla Ciebie jest priorytetem
    A-kotłownia w salonie, drewutnia za bibioteczką , syf i malowanie chaty co dwa-trzy lata. A jak cos jest potrzebne to drożeje-Vide drewno do kominów. A jak z płaszczem wodnym to kaloryferki i co będzie jak zamarzną??
    B-elektryczne-żadne tam podłogowe zwykłe piece kumulacyjne. Najdroższe w eksploatacji.
    C-gaz "baniakowy"-tez drogie.
    D-wiatrak-odpuśc sobie te 300- 500 W to Ci herbate zagotuje
    E-słoneczko-tylko do robienia wody do mycia. O ogrzewaniu w zimie zapomnij. Chyba że masz hektar kolektorów i 5 ton zbiornika kumulacyjnego.
    F-pompa cieplna najlepiej jak masz jakiś staw.. I do grzania wody dołóż słoneczko. I pamietaj że ok 30% to z prądu do napędu pomp.
    A tak pytanie -domek całoroczny czy sezonowy??
    Lubisz grzebac w miale , trocinach i szuflowac eko groszki i inne farfocle? a koszty wywozu popiołu??
    Pomyśl , policz kase , zobacz jakie kredyty dają (albo jak tyle zarobić..)..
  • #28 5518513
    EAndrzej
    Poziom 21  
    A może reaktor na biomasę – tanio i nie kurzy się :D.
  • #29 5520941
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Ale śmierdzi. No i skąd wziążć te biomasę??
  • #30 5521102
    EAndrzej
    Poziom 21  
    To zależy gdzie mieszkamy czy na wsi czy w mieście i jednemu śmierdzi a innemu…. I na wsi nie ma problemu z biomasą i to nie są żarty np. w Niemczech to bardzo rozpowszechniony sposób pozyskiwania energii. Z resztą już niedługo po paru zapowiadanych wysokich kilkukrotnych podwyżkach paliw i nośników energii : gaz, energia elektryczna, węgiel, ropa – to nie jednemu przestanie śmierdzieć i szybko dogonimy w tym względzie Europę – już nasz kochany rząd o to się postara :D.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności i efektywności różnych metod ogrzewania domu szkieletowego o powierzchni około 110 m², z uwzględnieniem izolacji ścian (15 cm wełny mineralnej i 8-10 cm styropianu) oraz braku dostępu do gazu ziemnego. Uczestnicy wymieniają zalety i wady pieców na eko-groszek, pellet, trociny, drewno oraz ogrzewania elektrycznego, pomp ciepła i kominków z płaszczem wodnym. Piec na eko-groszek jest często polecany jako ekonomiczne rozwiązanie, z niskim zużyciem opału (około 400 kg na miesiąc w mroźne dni) i umiarkowanymi kosztami eksploatacji. Pellet jest oceniany jako ekologiczne paliwo biomasy, charakteryzujące się niską produkcją popiołu i czystością spalania, choć wymaga większej inwestycji i miejsca na magazynowanie. Pompy ciepła (gruntowe lub powietrzne) są wskazywane jako przyszłościowe, bezobsługowe, ale z wysokim kosztem początkowym i najlepsze przy ogrzewaniu niskotemperaturowym (np. podłogówka). Kominki z płaszczem wodnym zapewniają przytulność i mogą wspomagać ogrzewanie, jednak drewno opałowe jest drogie i wymaga pracy. Ogrzewanie elektryczne jest wygodne, ale kosztowne, zwłaszcza bez taryfy nocnej i odpowiedniej izolacji. Biomasa (trocin, słoma) jest tania, ale mniej wygodna w użytkowaniu. Wskazano także na znaczenie odpowiedniej izolacji i sposobu przekazywania ciepła (np. ogrzewanie nadmuchowe) w domach szkieletowych, które szybko się nagrzewają i wychładzają. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące hybrydowych systemów ogrzewania łączących różne źródła energii oraz uwagi o konieczności indywidualnego podejścia do wyboru systemu, uwzględniającego budżet, dostępność paliwa, ekologię i komfort użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA