logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NE012 - Wskaźnik wysterowania LED działa nieprawidłowo po złożeniu. Co robić?

byzio 16 Mar 2006 12:47 3408 13
REKLAMA
  • #1 2420861
    byzio
    Poziom 14  
    Ocena: 67
    Witam!

Czy ktoś z Was składał ten wskaźnik? ja zrobiłem to niedawno i muszę przyznać, że jestem nagatywnie zaskoczony. Po podłączeniu do wyjścia wzmacniacza zachowywał się następująco:
    1. przy ustawieniu P1 na min. lekko przekręcam głośność i wszyskie się zapalają, dalsze podgłaszanie niczego nie zmienia.
    2. P1 ustawiony na nieco więcej(mniejsza czułość), wtedy przekręcam głośność nic sie nie dzieje, w pewnym momencie się zapalają podgłaszam trochę i znowu wszystkie się świecą, a mocy pełnej jeszcze nie ma na wzmacniaczu...
    3. przy ustawieniu P1 tak, aby dopiero przy pełnej głośności zapalały się wszystkie skutkuje tym, że aby wogóle się zapaliły trzeba dać głośność na 1/3(około).

Dla mnie to bez sensu, wygląda to tak, jakby ten wskażnik miał niesamowicie wąski zakres. Dostaje lekki sygnał i już prawie cały rządek LED-wó się świeci.

Do D9,D10,D11 dołączyłem jeszcze szeregowo po jednej 1N4148, jest trochę lepiej, ale nadal niezbyt mi się to podoba. Co Wy na to, jak to zmienić? Może dać inne diody albo tranzystory, albo jakieś rezystory?? Może podłączyć na wyjście przedwzmacniacza, a nie wzmacniacza???

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic77974.html#378519
  • REKLAMA
  • #2 2420917
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    składałem już kilka takich wskażników i powiem ci że też mnie to wkurzało.dla siebie dokonałem paru przeróbek żeby pracował przy mocach do 250W mocy szczytowej.zmieniłem potencjometry na 1k żeby była dobra regulacja,tranzystory(te co znajdują się nie przy diodach tylko służą do prostowania i zasilania)na bd140,oraz przed każdym kanałem trzeba dać rezystor min.0,5w aby zmiejszyć sygnał dochodzący do wskażnika-dobrać doświadczalnie.przy mocach 50-200w to będzie w przedziale 400-1000Ω.
  • #3 2421339
    byzio
    Poziom 14  
    U mnie moc jest rzedu 60W/8Ohm.
    Po tych modyfikacjach wskaznik dziala prawidlowo?, tzn przy niewielkiej mocy wyjsciowej(<=1W) swieci sie 1-2 doidy, a pozostale zapalaja sie stopniowo konczac na ostatniej dopiero przy max mocy(60W)(oczywiscie po dobraniu opdowiednio tych rezystorow na wejsciu kanalu i wyregulowaniu P1)?

(Przed kazdym kanalem - rozumien Lewym i Prawym?)
  • REKLAMA
  • #4 2421421
    sarna
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    złozyłem ten wskaznik w 4godz alewszystko dziala mi prawidłowo . tylko ze ja podpiołem go do wyjscia słuchawkowego.
    sprubuj dac jakies duze rezystory np 500k
  • REKLAMA
  • #5 2421556
    byzio
    Poziom 14  
    Zanim zaczne przerabiac sprobuje podpiac pod wyjscie przedwzmacniacza - tu sygnal jest znacznie mniejszy niz na wyjsciu wzmacniacza, cos jak z wyjscia sluchawkowego. Jak to nic nie da przerobie wg. instrukcji fimona125.
  • #6 2421791
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6170
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio
  • #7 2421799
    byzio
    Poziom 14  
    Wieksze rezystory(potencjometry) chyba nie pomoga, bo juz przy 50k jest nieciekawy efekt - jak w punkcie 3. opisanym powyzej (za pozno zaskakuja)
  • #8 2424649
    byzio
    Poziom 14  
    Jednak przerabiam...
  • #9 2427135
    byzio
    Poziom 14  
    timon125 wlutowałem bd140 zamiast bc238, P1 dałem 1k, ale coś nie gra.
    Jak podłączam zasilanie, to zapaliają się wszystkie diody i koniec.(do wejścia nie jest nic podłączone). Dlaczego tak jest?

Może źle wlutowałem, zamieszczam obrazek.

Proszę o pomoc

Gdy zamiast T1 dam bd140, natomiast T2 (i cala reszte tranzystorow) pozostawie bez zmian to wskaznik pracuje. Moze zamiast bd140 dales cos innego w miejsce T2?
    Załączniki:
    • NE012 - Wskaźnik wysterowania LED działa nieprawidłowo po złożeniu. Co robić? tranzystory.JPG (4.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2596839
    maziu
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    zamiennik ok .... no i już mnie zniechęciliście a miałem sobie zrobić ten wskaźnik heh
  • #11 4635932
    banan1993
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    jak to podłączyłeś z tymi GND , Ucc, i In bo ja nie kaojarze lx powiedz lub niech osoby któwe wykonały ten kit niech napiszą jak to zrobic i prosze wszystkich jak kojarzą niech napiszą!!! plx
  • #12 4681629
    byzio
    Poziom 14  
    Nie mam przed oczami schematu ale z tego co piszesz, to zwykle jest tak:
    GDN - masa lub inaczej "0"
    Ucc - napiecie zasilania
    In - wejscie sygnalu

Pozdrawiam
  • #13 4740155
    banan1993
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    ok dzieki

Dodano po 1 [minuty]:

mi ten zestaw nie dzialal oddalem do serwisu i stwierdzili ze popekane sciezki i dopiero jest w wysylaniu ale podejzewam ze powinno byc ok
  • REKLAMA
  • #14 4740867
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Na początek trzeba mieć chodź trochę wiedzy, za nim się za coś weźmiemy. Ja poskładałem kiedyś ten wskaźnik i działał od kopa, nie były żadnych objawów o których pisał byzio. Grunt to uważnie przeczytać dokumentacje układu i całość dobrze polutować...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z działaniem wskaźnika wysterowania LED NE012 po złożeniu i podłączeniu do wyjścia wzmacniacza. Użytkownik zauważa, że wskaźnik ma bardzo wąski zakres działania – przy niewielkim sygnale zapalają się niemal wszystkie diody, a regulacja potencjometrem P1 nie przynosi oczekiwanych efektów. Proponowane rozwiązania obejmują wymianę potencjometrów na 1kΩ dla lepszej regulacji, zastosowanie tranzystorów BD140 zamiast BC238 w układzie prostowania i zasilania, a także dodanie rezystorów szeregowo przed każdym kanałem (zalecane wartości 400–1000Ω, dostosowywane do mocy wzmacniacza). Wskazano, że podłączenie wskaźnika do wyjścia przedwzmacniacza lub wyjścia słuchawkowego, gdzie sygnał jest słabszy, może poprawić działanie. Problemy z nieprawidłowym zapalaniem się wszystkich diod przy braku sygnału mogą wynikać z błędnego montażu tranzystorów lub uszkodzeń ścieżek na płytce. Podkreślono konieczność dokładnego lutowania i znajomości schematu, a także eksperymentalnego dobierania rezystorów wejściowych i regulacji potencjometru P1, aby wskaźnik działał prawidłowo w zakresie mocy wzmacniacza (np. 50–250W).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA