logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż wentylatora 60mm na radiatorze Zalman ZM-NB32K w Radeon 9550 – jak przymocować?

conQeror 16 Mar 2006 17:30 1289 6
REKLAMA
  • #1 2421860
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Witam

Mam radka 9550, chcę zmienić w nim chłodzenie na zalmana 32k + wentyl 60mm. Jak założyć radiator wiem :D ale jak założyć na ten radiator wentylator? Myślałem o przejściówce z 40mm na 60 i superglue do rdiatora ale nie znalazłem takich, jak można to zrobić inaczej? I czy lepiej jak wentyl będzie dmuchał na radiator czy zasysał z niego ciepło?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2422072
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Po przykreceniu wentylatora do radiatora za duzo nie uzyskasz.Lepiej postaw sobie obok wentyl 80x80mm ktory bedzie dmuchal na cala karte w tym GPU i MEM.Tak po za tym to juz bylo omawiane nastepnym razem uzyj funkcji szukaj.
  • REKLAMA
  • #3 2422174
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Szukałem, i o tym jak zamontować 60mm wiatraczek w miejscu na 40mm nic nie było a tylko taka opcja jak narazie mnie interesuje.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2422267
    swierzak_
    Poziom 20  
    Przecież na tym zalmanie nie ma żadnego specjalnego "uchwytu" na wiatrak. Wiec w jaki sposób chcesz użyć przejściówki :/
    Po prostu przyklej np na kropelke byle jaki wiatraczek i bedzie dobrze.
  • REKLAMA
  • #6 2425111
    Adaś Ciekawski
    Poziom 14  
    pozdrawiam kol ilubka
    mozesz mi powiedziec czy takie sledzie mozna dokupić czy zrób to sam??? takie chlodzenie było by odpowiednie również dla mnie
    pzdr
    Adaś Ciekawski
  • #7 2425199
    ilubek
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    śledzia PCI najlepiej wymontować ze starej karty graficznej, modemu, itp.
    Do niego przykręcić kawałek blaszki tak aby można było przykręcić wentylator do niej. Ja akurat zastosowałem blachę ze ścianki zasilacza z już wyciętym otworem pod wentyl. Wentyl powinien dmuchać na radiator.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem montażu wentylatora 60mm na radiatorze Zalman ZM-NB32K przeznaczonym do karty graficznej Radeon 9550, gdzie standardowe miejsce jest na wentylator 40mm. Brak jest dedykowanych przejściówek 40mm na 60mm, dlatego sugerowano przyklejenie wentylatora do radiatora za pomocą kleju (np. superglue) lub zastosowanie alternatywnego mocowania. Jednym z proponowanych rozwiązań jest wykorzystanie śledzia PCI ze starej karty graficznej lub innego urządzenia, do którego można przymocować wentylator za pomocą kawałka blaszki, tworząc stabilne mocowanie obok radiatora. Wentylator powinien dmuchać na radiator, aby efektywnie chłodzić GPU. Zamiast montować wentylator bezpośrednio na radiatorze, lepszym rozwiązaniem jest użycie większego wentylatora 80x80mm dmuchającego na całą kartę, co poprawia chłodzenie GPU i pamięci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA